Tetszett a cikk?

Néhány hét leforgása alatt körbement, s ma már szinte befejezett tényként kezelik: gyökeres változások fognak bekövetkezni a jobboldalon, akár új pártok is alakulhatnak. Elég régóta élek ebben a rémhírekkel-teli országban ahhoz, hogy tudjam, a feltűnést keltő híresztelések legtöbbször megalapozatlanok. Ez esetben azonban más a helyzet.

Gorka Sebestyén
A szeptember 18-19-i és az október 23-i események szemtanújaként egyértelmű számomra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt végzetesen célt tévesztett. Valamilyen ismeretlen betegség megbénította, így nemcsak arra volt képtelen, hogy megnyerje a két legutóbbi parlamenti választást, de egyáltalán nem tudott a Gyurcsány-kormány keltette politikai, legitimációs és gazdasági válságra sem választ adni. Mi több, a párt egységének fenntartása érdekében az ötvenes évekre emlékeztető politikai módszereket kezdett alkalmazni. És ha ez még nem lenne elég, támogatta egy igen sajátságos szemléletmód elterjedését a konzervatív sajtóban, ami egyszerre Amerika-ellenes, orosz-barát, és hihetetlen módon a latin-amerikai proto-marxista rezsimekkel rokonszenvez. Hol van a nyolcvanas évek antikommunista Fidesze? Hol van a kilencvenes évek Fidesze? Bármelyik jobb lenne a jelenlegi zűrzavarnál.

Vezető Fideszes politikusok állították, hogy a miniszterelnök csalással nyert a választásokon. (Ugyanezt mondta Stumpf István és Kövér László is a 2002-es vereség után.) Egyértelműen kijelentették, a kormány felelős azért, hogy ártatlan embereket vertek meg az 1990 óta legfontosabb nemzeti évfordulón. Hogyan reagált erre a Fidesz, és vezetője, Orbán Viktor? Elkezdett aláírásokat gyűjteni egy népszavazásra. Hány népszavazást tartottak Magyarországon 1990 óta? És hánynak volt meghatározó jelentősége? Miközben október 23-án a zsinagóga közelében álltam – jobbra tőlem könnygázgránátok és gumilövedékek röpködtek, balra tőlem a párt vezetője egy újabb aláírásgyűjtést jelentett be – úgy éreztem, mintha egy Monty Python jelenetben lennék. Mások még sötétebben látták, ők inkább egy George Orwell regényben érezték magukat. És itt elérkezünk Schmidt Mária ominózus Jones gazda utalására a Népszabadságban: „Hazánk széteső félben van. Nagy a felelősségük azoknak, akik a közmegegyezés utolsó lehetőségeit is elszalasztanák, csakhogy Jones vissza ne jöjjön. Nem fog. De Gyurcsány még itt van” (Orwell Állatfarm c. regényében hangzik el: „azt ugye nem akarjátok, elvtársak, hogy Jones visszajöjjön?)

A konstruktív kritikát és nyílt vitát tisztelő, demokratikusan működő pártban ez nem jelentett volna problémát. De mi volt a válasz? A Fideszben Orbánnal és Simicska Lajossal azonosított hatalmi csoporthoz közelállók úgy döntöttek, a kritikára rágalomhadjárattal kell válaszolni, ezért a nemrég megözvegyült Schmidt Máriát, a Terror Háza igazgatóját álnéven támadta a Magyar Nemzet. Kiderült persze, hogy Horváth Zsolt szerző nem létezik. Zavarba jött-e a Nemzet vagy a Fidesz? Úgy tűnik, nem. Talán ez az egyetlen „konzervatív” újság a világon, amely magasztalja Putyin elnököt és a leninista Hugo Chavezt, miközben George Busht rosszabbnak tartja, mint amilyen Szaddam Husszein valaha volt. Nem könnyű felismerni, melyek a lap mozgatórugói. (Miről fog szólni a következő cikk? Arról, milyen nagyszerű hely Észak-Korea?)

Könnyen előfordulhat, hogy az idén akár három új párt is alakul a jobboldalon. Az egyik csoport engem is felkeresett, készen áll felelősen foglalkozni azokkal az égető kérdésekkel, melyekkel a Fidesz, úgy látszik, nem törődik. (A félreértések elkerülése végett nem a „Schmidt-Stumpf csoport", ha „Horváth úr” netán olvasná a cikket.) Én személy szerint ezt jó dolognak tartom. A politika nem csak két párt nézeteiről szól. Ha hiszünk a demokráciában, nem uniformizálhatjuk egy párt identitását.

Az utóbbi hónapokban írásaimmal megpróbáltam felhívni a regnáló kormányfőt egy történelmi tényre: a forradalom azért forradalom, mert nem lehet előre megjósolni. Most - úgy érzem, - a mi politikai oldalunkat kell figyelmeztetnem. Tizenhat év és két bukás után itt az idő a megújulásra. Orbán Viktornak tudomásul kellene vennie, mi történt legutóbb a nagyhatalmú Edmund Stoiberrel Bajorországban. Mindenható vezetőből néhány nap alatt kegyvesztett lett. Talán itt az ideje a méltóságteljes távozásnak. Máskülönben utolérheti a „Stoiber-effektus”.

Ha az elkövetkező Fidesz kongresszuson nem történik változás, nem nehéz megjósolni: a következő választást a szocialisták nem fogják megnyerni, de Orbán Viktor sem. Olyasvalakire van most szükségünk, aki többek között véget vet a jelenlegi áldatlan állapotnak, amelyet a parlamentet körbevevő kordon jelképez.  Államférfira van szükségünk. Magyar jobboldal, ébresztő!

A szerző a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet igazgatója
email: [email protected]

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt