A két éve, április 19-én megválasztott XVI. Benedek Izraelbe akkreditált nunciusa kis híján bojkottálta az idei holokauszt emléknapot. Az ok: a jeruzsálemi Jad Vasem intézet szerint a vészkorszak pápája, XII. Piusz nem tett meg mindent a zsidók megmentése érdekében.

 

Egy hétig tartotta magát a hír, hogy Monsignor Antonio Franco, a Jeruzsálembe akkreditált pápai nuncius nem vesz részt a holokauszt áldozatainak és hőseinek emléknapján a Jad Vasem intézet idei megemlékezésén. A Vatikán jeruzsálemi követe levélben figyelmeztette a holokauszt-emlékhely igazgatóját, hogy amennyiben XII. Piusz pápának a 2005-ben átadott új épületszárny falán elhelyezett portréja alatt meg nem változtatják a felirat szövegét, vagy le nem veszik Piusz képét a falról, lemondja látogatását a Jad Vasembe. A nuncius szavaival „az egész katolikus egyházat sértik azok a szövegrészek, melyek szerint a vészkorszak pápája még akkor sem emelte fel a szavát a zsidók tömeges kiirtása ellen, amikor az azokról szóló jelentések már eljutottak a Vatikánba, továbbá, hogy a pápa 1942-ben nem tiltakozott a szövetségesekkel együtt a zsidók tömeges lemészárlása ellen, illetve, hogy a háború végéig semleges maradt.

A Jad Vasem azonban nem változtatott a falon olvasható szövegen, mivel azoknak tartalma – fogalmazott az emlékhely vezetője – mind bizonyított tény. A nuncius végül meggondolta magát, s mégis részt vett a vasárnap esti megemlékezésen.

Mi lett volna, ha nem vesz részt? A Vatikán lett volna az első Izraellel diplomáciai kapcsolatban lévő állam, amely nem küldi el nagykövetét, vagy más képviselőjét az évenkénti emlékezésre. De rosszabb is történt volna: a Vatikán, amelynek az iszlámhoz való viszonya nem annyira 2001. szeptembere, mint XVI. Benedek két éve, április 19-én történt pápává választása óta vált feszültebbé (regensburgi beszédét a vallásos muszlimok nem felejtették el), most a zsidósághoz fűződő kapcsolatait is megterhelte volna.

Az 1939-től 1958-ig uralkodó XII. Pius pápa (született Eugenio Pacelli) második világháborús szerepe a huszadik század közepétől Európa szerte heves vitákat kavart. A vitát most az is szítja, hogy az egyházban már folyamatban van a szentté avatását célzó procedúra. Többek között arról zajlik a polémia, hogy vajon lehet-e szentté avatni azt a pápát, aki nem tett meg minden tőle telhetőt a holokauszt ellen? Mert nem kétséges, hogy Pacelli, a római arisztokrata család sarja, aki 1917-től többször szolgált hosszasan Németországban, aki Hitler hatalomra kerülésekor lett a Vatikánnak a Harmadik Birodalomhoz akkreditált apostoli nunciusa, aki konkordátumot kötött Hitlerrel, aki gyűlölte a kommunistákat, és akit sokan antiszemitának tartanak, titokban számos zsidó életét megmentette; a becslések néhány ezertől a sok százezerig szóródnak. Pinchas Lapide zsidó teológus, aki a hatvanas években Izrael milánói konzulja volt, egy XII. Piusznak szóló köszönetnyilvánításban egyenesen arról beszélt, hogy a pápa „legalább 700 ezer, de valószínűleg ennél is több, 860 ezer zsidó életének megmentésében működött közre”. Kevin Madigan amerikai katolikus vallástörténész szerint Lapide – de Golda Meir és Moshe Sharett akkori izraeli külügyminiszterek is – kegyesen túloztak, ily módon próbálván siettetni, hogy a Vatikán ismerje el Izrael Államot.

Rolf Hochhut német drámaíró 1963-as, A helytartó című, több mint húsz nyelvre lefordított drámája, amelyből 2002-ben Costa Gavras Ámen című filmje készült, ugyanakkor elmarasztalja a vészkorszak pápáját, amiért rendszeresen kapott értesüléseket a gázkamrákról, mégsem szólalt fel; a háborút ugyan általában számtalan alkalommal elítélte, az Endlösung ellen azonban külön nem tiltakozott; nem szólalt meg a római zsidók 1943-as deportálásakor sem.

Egy népszerű, először 2001-ben New Yorkban megjelent „Mi lett volna ha…” című könyvben ismert történészek tesznek fel olyan kérdéseket, mint például: Mi lett volna, ha Poncius Pilátus megmentette volna Jézust a kereszthaláltól? Mi lett volna, ha Pizzarro nem talál Peruban krumplit? Mi lett volna, ha nem Kolumbusz, hanem a kínaiak fedezik fel Amerikát? Mi lett volna, ha Luthert máglyán elégetik? A kötetben jelent meg Robert Katz történész tanulmánya is: „Mi lett volna, ha XII. Piusz tiltakozott volna a holokauszt ellen? – Meg tudta volna-e akadályozni a háborús korszak pápája a „végső megoldást?”

1942 nyarára a nácik már legalább egymillió zsidót pusztítottak el, s a nyugati sajtó szemtanúkra hivatkozó beszámolókat közölt a népirtásról; „A náci tömeggyilkosságok lengyelországi áldozatainak száma meghaladta a 700 ezer főt” – írta például a Boston Globe június 26-án. Pasqualina Lehnert bajor apáca, 1917-től 1958-ig Eugenio Pacelli, illetve XII. Piusz házvezetőnője, a szentté avatási eljárás során úgy emlékezett, a pápa fel akarta emelni a szavát a holokauszt ellen, ám aztán éppen a zsidók érdekében hallgatott. A pápa tiltakozó yilatkozatot fogalmazott meg – emlékezett Pasqualina nővér –, amelyet az Osservatore Romano-ban akart közölni, elítélendő a halálgyárakat. Ám éppen, miután megírta, arról értesült, hogy holland püspökök tiltakoztak, s válaszul a nácik 40 ezer zsidó származású holland katolikust deportáltak. „Akkor a pápa a konyhában azt mondta nekem, hogy ha a holland püspökök tiltakozása 40 ezer ember életébe került, akkor az én tiltakozásom legalább 200 ezer emberéletet követelne – és elégette a tiltakozó nyilatkozat egyetlen példányát.” (Katz kutatásai szerint egyébként Pasqualina nővér erősen túlzott: Hollandiában addig 92 katolizált zsidót deportáltak, s azután sem többet hatszáznál.)

Meg akart szólalni XII. Piusz 1943 októberében is, amikor Adolf Eichmann emberei házról házra járva összefogdosták a római zsidókat, úgy, hogy nem egynek az elhurcolását a Vatikán ablakaiból is látni lehetett. Ekkor a pápa megbízott egy német követet, hogy fogalmazzon meg egy tiltakozást a deportálások ellen az ő nevében – majd egy héttel később ugyanez a követ már azt magyarázta a berlini külügyminisztériumnak küldött jelentésében, hogy a pápa végül azért állt el a nyilatkozattól, mert nem kívánta feszültebbé tenni a viszonyt a Vatikán és Németország között.

De vajon mi lett volna, ha XII. Piusz megszólalt volna, és pápai tekintélyének teljes súlyával elítélte volna a zsidók elhurcolását és meggyilkolását? Rövid távon valószínűleg nem sok minden változott volna: Németországban biztosan megkurtították volna az egyház jövedelmeit, talán betiltották volna a vatikáni rádió német nyelvű adását, a deportálásokat azonban a nácik valószínűleg éppen úgy folytatták volna.

Hosszú távon, máig, sőt a jövőbe hatóan azonban nagyon is nagy jelentősége lett volna a pápa tiltakozásának. Ha akkor felemeli a szavát a tömeggyilkosságok ellen, ma alighanem lényegesen nagyobb lenne a katolikus egyház tekintélye, nagyobb lenne a pápa mindenkori megszólalásának erkölcsi súlya, mint amekkora. Ha XII. Piusz megszólalt volna, ma az antiszemitizmus térnyerése kisebb lenne, s a katolikus egyház büszkébb lehetne. És a jeruzsálemi pápai nunciusnak eszébe sem jutott volna, hogy ne tisztelje meg jelenlétével a holokauszt áldozatainak megemlékezését

Gerlóczy Ferenc

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat