Tetszett a cikk?

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, bábát, az otthonszülés egyik fő népszerűsítőjét, a Napvilág Születésház vezetőjét kérdeztük az otthonszülés jelenlegi helyzetéről. Beszélgetésünk után jött a hír, hogy egy harmincöt éves nyíregyházi anya újszülöttje szülés közben meghalt a születésházban. A budapesti főkapitányság eljárást indított a felelősség megállapítására. A doktornőt nem tudtuk ismét elérni. Ismertetjük az interneten megjelent beszámolóját a tragikus eset körülményeiről.

Geréb Ágnes
hvg.hu: Az Egészségügyi Minisztérium jelezte, szándékában áll engedélyezni 2008. január elsejétől hogy otthon szülhessenek az anyák, amennyiben úgy kívánják. Tiltani eddig sem tiltották?

Geréb Ágnes.: Törvény eddig sem tiltotta az otthonszülést, ám számos rendelet akadályozta szaksegítség nyújtását, és nehezítette az anyák helyzetét A független bábaságot eddig nem ismerték el külön szakmának. A csecsemő anyakönyveztetése jóval egyszerűbb a kórházban, mint az otthon lefolyt szülés után. Mivel a szaksegítség, a bábaasszony és a segítője eddig nem lehetett hivatalosan jelen a szülésnél, nem adhatott hivatalos igazolást arról, hogy a gyereket ki hozta a világra. Ezért az anyának kellett nyilatkoznia, hogy szült, két tanú hitelesítette, egy gyerekorvosnak pedig tanúsítania kellett a gyermek létét. Ezt a dokumentumot végül a terhes kiskönyv kíséretében elfogadta az anyakönyvi hivatal, kiadta a kivonatot. A védőnő eddig is igazolhatta volna a szülést, hiszen ő látja a várandóst is, a gyermekét is.

Hasonlóképp nehéz helyzetbe kerülnek azok az Rh-negatív vércsoporthoz tartozó anyák, akiknek Rh-pozitív az újszülöttjük, és oltásra, ellenanyagra van szükségük a későbbi gyermekeik védelmében. Ezt az injekciót a kórházban minden további nélkül, ingyen beadják, de az otthon szülőknek fizetniük kellett még a vércsoport-meghatározásért is, mégpedig postai csekken. Utána be kell menniük a kórházba, hogy megkapják az anti-D injekciót. Ha egy nő például péntek este szült Budapesten, lehetetlen helyzetbe került, hiszen ezt az oltást hetvenkét órán belül mindenképpen be kell adni a következő gyermek egészsége védelmében.

Viszonylag kevés nő akart otthon szülni, számuk az elmúlt tizennyolc évben alig emelkedett. Évente mintegy kétszázötven-háromszáz anya dönt úgy Magyarországon, hogy otthon hozza világra a gyermekét. Ennél többen készülnek rá, de egy részük végül a kórházat választja. Mégis fontos, hogy ha akarnak, lakásukban szülhessenek a nők, és ez az ő döntésüktől függjön. Most először van olyan miniszter, Horváth Ágnes személyében, aki következetesen támogatja mozgalmunkat. Ő ugyan kijelentette, hogy nem szülne otthon, de meg kívánja adni az anyáknak a választás jogát. Úgy gondolja, nem szabad hátrányos helyzetbe kerülnie senkinek azért, mert az otthonszülés mellett dönt.

Geréb az újszülött haláláról

„Tragédia történt ma hajnalban (szeptember 15-én).  Komplikáció-mentes szülésnek indult. A vajúdás is az volt. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba csak négy nappal született később a kiírt dátumnál. A szülés magától indult meg. A kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottunk, még a kitolási szak egész hosszában is. A kisbaba feje megszületett annak rendje és módja szerint, rózsaszínen, a köldökzsinór nem volt a nyakán. De a fej normális megszületése után elakadt a válla, és semmi, de semmi próbálkozással, módszerrel nem tudtuk kisegíteni.
Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar, az újszülött mentőt is, a rendes mentőt is. A kétpercnyire lévő kórházba szállították, ahol két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta szegény kicsi babát. Már nem tudták újraéleszteni (…). Külföldön otthonszülés során is előfordult már ilyen. Itthon eddig nem.
Őszinte részvétem. Rettenetesen sajnálom! Végiggondoltuk mindannyian újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. Nem tudjuk. Nem értjük.” (www.szules.hu)

hvg.hu: Lehet, hogy a minisztérium, illetve az egészségbiztosító takarékoskodni akar, ezért változtatta meg az álláspontját?

G. Á.: Tény, hogy az otthonszülés még akkor is olcsóbb lesz, mint a kórházi, ha a szaksegítség helyzetét rendezik és végre törvényes fizetést kapnak. A mindennapi munkához a bábáknak általában csak egy szívhanghallgatót és egy köldökellátó ollót kell használniuk. Az otthonszüléshez szükséges teljes fölszerelés, a készenléti bábatáska ugyan csaknem kétmillió forintot ér, de azt csak egyszer kell megvásárolni.

hvg.hu: Mennyibe kerül egy otthon szülő nő felkészítése?

G. Á.: Jelenleg az otthoni szülésre a Napvilág Születésházban és még két másik helyen lehet jelentkezni. Felkészítő tanfolyamunk összesen ötvenezer forintba kerül a várandós anyának valamint családjának. A tanfolyam egyszeri befizetése a család összes többi gyermekvárására is szól. A szülésre való fölkészítés a szülések kísérésétől független. Az utóbbi része küldetésünknek, azért pénzt nem kérünk, hálapénz sincs. Aki a munkánkat támogatni szeretné, az alapítványunkon keresztül megteheti.

hvg.hu: Vannak jogos egészségügyi szempontok, amelyeket az otthonszülésnél figyelembe kell venni, s erre a nőgyógyászok hivatkozni is szoktak. Mégiscsak jobb, ha a nők a problémás esetekkel befekszenek a kórházba.

G. Á.: Ezt senki sem vonja kétségbe. A statisztikák szerint komplikációmentes esetekben semmivel sem biztonságosabb a kórházban szülni, mint otthon. Erről pontos felmérések készültek. A szülész-nőgyógyászokkal nem konkrét esetek miatt kerültünk konfliktusba, hanem elvi okokból. Nem akarták elismerni a bábai gondoskodás modelljének létjogosultságát, amely nem csak a nők otthonában, hanem a kórházakban is alkalmazható, és kiterjed a várandóssági, a szülési és a gyermekágyi szakaszperiódusban történő ellátásra is.

Tizenkét hazai bábatársammal együtt eddig mintegy háromezer otthoni szülést kísértem végig,  és a szülés természetéről a kórházi szülésektől gyökeresen eltérő tapasztalatot, tudást szereztünk. A független bábák csak szigorúan szabályozott irányelvek alapján dolgozhatnak, de azokat nekünk, magunknak kellene  összeállítani és elfogadni. A Nőgyógyászati Szakmai Kollégium most dolgozik az otthonszülés feltételein. Kizáró ok lesz például az, ha a baba túl nagy vagy túl pici, ha császármetszésre van szükség, ha az anya ikreket vár, beteg vagy 35 évnél idősebb. Meg kell mondanom, e kritériumokat az otthonszüléseket levezető bábák eddig is tiszteletben tartották. Mi, bábák, az anya és a gyerek érdekében, szabad döntésünk és lelkiismeretünk szerint kívánunk dolgozni.

Pelle János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!