Tetszett a cikk?

A Budapest szívében felbecsülhetetlen értékű ingatlanvagyon fölött rendelkező terézvárosi önkormányzat hosszú évek óta hangos a korrupciós botrányoktól. Az elmarasztaló bírósági ítéletek, a Balettintézetnek helyt adó épület és más ingatlanok „bagóért” történt eladása, a Nagymező utca környékének mélygarázs építésére hivatkozó értelmetlen feldúlása, legutóbb pedig a Hunyadi téri piac körüli gyanús tranzakciók állították reflektorfénybe az Önkormányzat döntéseiért felelős testületet, élén Verók István polgármesterrel. Illés Zoltán fideszes politikus szerint a kerület lakóinak lemondásra kellene kényszerítenie az önkormányzati testületet, mert a legújabb vesztegetési botránnyal betelt a pohár.

hvg.hu: A Fővárosi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Kovács Pétert, a Terézvárosi Vagyonkezelő vesztegetéssel gyanúsított vezetőjét, míg Juhász Zoltánnal szemben házi őrizetet rendelt el. A Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját január 23-án az igazgatótanácsi ülésről vitték el a rendőrök. A férfit egy nagy értékű ingatlan eladásával kapcsolatos vesztegetési ügyben hallgatták ki gyanúsítottként. Egy újabb terézvárosi botrány. De gondolja, hogy képviselői levonják a következtetést, önként és dalolva benyújtják lemondásukat, ezzel feloszlatják a testületet és soron kívüli választást írnak ki?

I.Z.: A legújabb botrány minden képzelet felülmúl. A kerületben nem mehet minden tovább úgy, mintha mi sem történt volna. Most már a az itt lakóknak kell döntenie arról, továbbra is hivatalban maradhat-e a jelenlegi MSZP-SZDSZ többségű önkormányzat, Verók István polgármester vezetésével, vagy újat választ helyette. Fel kell oszlatni a testületet, időközi választást kell kiírni, minél előbb.

hvg.hu: Ez ugyanolyan irreális, vágyálomnak tűnő javaslat, amit sokszor bedob a Fidesz országos szinten. Nehéz elképzelni, hogy egy baloldali többségű kerületi önkormányzati testület a jelenlegi viszonyok között eleget tesz ennek a követelésének.

I.Z.: Kétségtelen, hogy kisebbségben vagyunk, az önkormányzati testületnek a polgármesterrel együtt huszonnégy tagja van, de ebből tizennégyen a kormánypártok képviselői, márpedig a minősített többséghez, mely megszavazhatja a feloszlatást, tizenhárom képviselőre lenne szükség. A 14-ből kellene legalább hármat megg

Illés Zoltán

yőzni arról, hogy értsenek egyet az önfeloszlatási javaslattal. Ezért van esélye, hogy többségi szavazattal az inditványt napirendre sem veszik, vagy ha igen, leszavazzák.

hvg.hu: Az ellenzék mindenekelőtt az ingatlanvagyon kezelése miatt marasztalja el az önkormányzatot.

I.Z.: Ahová néz ember ezekben az ügyekben, mindenütt csontvázak lapulnak a szekrényben. A Bajcsy Zsilinszky úti vesztegetési botrány kapcsán értesültem arról, hogy az önkormányzatnak most az a szándéka, hogy a MŰÁRT-Press által eddig bérelt nagy alapterületű, elhíresült üzlethelyiséget licitálásra bocsátja. Ez mindenképpen vitatható lépés akkor, amikor az ingatlan ügyében a Nemzeti Nyomozóiroda nyomoz, bűncselekmény gyanúja merült fel, politikusok kerültek gyanúba, mint a korrupció esetleges haszonélvezői. Miért döntöttek most az önkormányzati képviselők a licitálás mellett, annak ellenére, hogy ingatlan körül semmi sincs rendben? A Bajcsy Zsilinszky út 61 társasházi alapító oklevele 1948-ban készült, és nem tükrözi a mai állapotokat. Most ugyanis a fölszinti üzlethelyiség háromszáz négyzetméterrel nagyobb, mert azóta ott galériát építettek. A jogszabályok szerint licitálásra ingatlant csak alapító oklevél szerint lehet kiírni. Tisztázatlan, hogy a galéria, melyet a bérlő épített, most kinek a tulajdonában van. Ráadásul kiderült, hogy az előző bérlő nem kevesebb,mint 91 millió forint tartozást halmozott fel, melyhez még vagy 30 millió forint kamattartozás járul. Nehéz elképzelni normális viszonyok között, hogy ekkora tartozása legyen egy bérlőnek akkor, amikor a havi bérleti díj nem érte el a kétmillió forintot. A testületi ülésen megkérdeztem, hogyhogy félévi nem-fizetés után sem bontották fel a szerződését, annak ellenére, hogy az önkormányzat ezt rendeletben írja elő? Miféle titkos alkut kötött a bérlő a bérbeadóval? Nem kaptam választ.

 

Gyanús ügyek (Oldaltörés)

hvg.hu.: Mi indokolja még az Ön hadjáratát a jelenlegi vezetés ellen?

I.Z.: Viszonylag kis területre korrupciós botrányok tömege koncentrálódik. Számos ügyben már bírósági döntés is születetett. A Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. egyik előző igazgatóját, Ispánki Lászlót nemrég ítélte a bíróság négy és fél évi börtönre első fokon, 120 millió forint elsikkasztásért, melyet 2003 májusában követett el. Egy másik korrupciós botrány is Terézvároshoz kötődik. Jónás Csaba és fia, két vállalkozó, elment Lendvai Ildikó volt kampányfőnökéhez, Csonka Gáborhoz, azzal, hogy a hatodik kerületi önkormányzat a megrendelt és általuk elvégzett 50 millió forintra becsült munkát nem hajlandó kifizetni. Megkérdezték, hogyan juthatnának a pénzükhöz. Csonka tanácsára 5 milliót adtak át, hogy továbbítsa Kékesi Tibor MSZP képviselőnek a „közbenjárásért”. Mindezt egy hangfelvételen rögzítették. Csonkát elítélték, de Kékesi elleni vádat a bíróság nem látta bizonyítottnak. Jónásék állítása szerint 10 százalék „leadózása” fejében kaptak megrendeléseket a terézvárosi önkormányzattól.

Ott van a zsidó negyedben elkövetett spekuláció is, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy se Isten, se ember nem számít, ha pénzről van szó. Védett épületeket adnak el, majd bontanak le, különböző ürügyekre való hivatkozással, csak azért, hogy üresen álló foghíjtelket nyerjenek. A tulajdonost arra kötelezi az önkormányzat, hogy öt éven belül építse be a területet, aki azonban fütyül a hatóságra, az meg előzékenyen szemet huny a mulasztás felett. Közben a telek parkolóként üzemel, és óráként kétszázötven forint beszedve a gépkocsik tulajdonosaitól, havonta mintegy három-ötmillió forintot jövedelmez. Ezekből a pénzekből persze illegálisan másoknak is jut, ami hízlalja a korrupciót, de már az ingatlanvásárlások esetében sem lehet kizárni a lehetőséget, hogy bűnözők, strómanok közvetítésével, illegális módon szerzett pénzeket „mosnak tisztára”.

Terézváros Budapest szíve, elképesztően nagy értékű ingatlanvagyonnal. Ebből azonban nagyon sokat már elkótyavetyéltek, sorozatosan vágták le az aranytojást tojó tyúkokat. Itt van a Balettintézet, a volt Drexler palota históriája. 1,2 milliárd forintért adta el az önkormányzat arra való hivatkozással, hogy egyes lakások lelakottak, és a Balettintézetet is el kell költöztetni. De mindezeket az önkormányzat állami segítséggel megoldotta, miközben az épület többször is gazdát cserélt. Jelenleg a negyedik vagy az ötödik tulajdonos hirdeti az épületet a nemzetközi ingatlanpiacon, 5 és 6 milliárd forint közötti áron.

A terézvárosi önkormányzat futószalagon kötötte a lehető legrosszabb üzleteket az ingatlanok, mindenekelőtt az Andrássy úti paloták értékesítése során. Ott van a Liszt Ferenc tér sarkán álló palota, ahol a kávézó bérlője tett feljelentést a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezetője ellen, vagy a Postamúzeum épületének ügye, melynek arra való tekintettel engedték le az árát, hogy Róth Miksa üvegablakai, gyönyörű freskók, kovácsoltvas csillárok vannak benne.

hvg.hu: Ugyanakkor ők azt állítják, minden szabályosan zajlik a testületi üléseken.

I.Z.: Rengeteg trükköt lehet alkalmazni, hogy minden szabályosnak látszódjék, még akkor is, ha a vevők licitálnak az árra. Sem az első, sem a második, sem a harmadik körben nem hirdetnek győztest, leengedik az árat, és akkor az ingatlan egy bennfentes vevőé lesz.

hvg.hu: És a Hunyadi téri piac esete? A Védegylet, az Óvás!, az Ifjú Humanisták és a Nagymező Utcaiak Egyesülete már tavaly is kifogásolták a VI. kerületi önkormányzat 2007 nyarán pályáztatás nélkül bízott meg egy céget - az Amelus Kft.-t - a tér rehabilitálásával

I.Z.: Abban az ügyben a Védegylet Budapesti Rendőrfőkapitánysághoz fordult, s feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával. A terézvárosi önkormányzat egy olyan szindikátusi szerződést kötött, amelyet ugyan azóta felbontott, de meg sem lehetett volna kötni, nyilvánvalóan törvénytelen volt. A Hunyadi téri vásárcsarnokot, az előtte lévő piactérrel együtt egyszerűen át akarták játszani oly módon, hogy az árusokat egyszerűen elkergetik, pontosabban a föld alá száműzik, az épületben pedig éttermeket és szórakozóhelyeket rendeztek volna be. A téren mélygarázs épült volna, amely persze a fák kiirtásával járt volna, úgy, ahogy kis híján a Nagymező utcában meg is valósult.

hvg.hu: A Terézváros hírhedtté vált arról, hogy a területén szinte mindenütt mélygarázst akartak építeni. Mi volt ebben az üzlet?

I.Z. Ehhez a Liszt Ferenc tér átalakítása szolgáltatta a mintát. Sorra nyíltak az éttermek és a kávéházak, melyek közül jónéhány ma is olyan személy tulajdonában van, aki kétes kapcsolatai miatt joggal számíthatna a Nemzetbiztonsági Hivatal alaposabb érdeklődésére. Tudomásom szerint több ukrán állampolgárságú, „Szeva bácsi” kollégájának számító személy szerepel a tulajdonosok között. Kiderült, hogy a teraszok búsás hasznot hoznak az éttermeknek, ugyanakkor az önkormányzat nevetségesen olcsó havi bérleti díjat kér egy négyzetméterért: kétezer forintot. Hivatalosan javasoltam az önkormányzatnak, hogy emeljék fel ötvenezer forintra a terasz négyzetméterének bérleti díját, de erről a képviselők többsége hallani sem akart.

hvg.hu: Vagyis azért, hogy megszerezzék a fölötte lévő területet, mélygarázst építettek volna a Nagymező utcában, a Hunyadi és a Jókai téren?

I.Z.: Bár formálisan nem szerezhették volna meg a garázsépítők a fölötte lévő terület tulajdonjogát, de facto még is az övék lettek volna az éttermek és az előttük lévő teraszok. Érdemes itt felhívni a figyelmet arra, hogy a Murus Zrt., mely a Nagymező utcai mélygarázs építtetője volna, vezetői pozícióin keresztül szorosan kötődik az MSZP-hez. A párt volt képviselője, Erős Norbert van benne döntési pozícióban, Kunos Péterrel, a kalandos sorsú bankárral együtt. Megjegyzendő, hogy a Murus Zrt. a csepeli galvániszap ügyében is érintett, mert tulajdonrészeket birtokolt azokban a kft-ékben, melynek a területén elhelyezték a szennyezett anyagot.

hgv.hu: Mégis, mi lenne az Ön javaslata?

I.Z.: Először is: moratóriumot kell hirdetni, azonnal le kellene állítani minden privatizációs ügyletet a Terézvárosban. Másodszor: felül kellene vizsgálni az összes ingatlan helyzetét, mely még az önkormányzat tulajdonában van, és ha indokolt a bérletek felmondása, azonnal fel kell mondani a szerződéseket. Harmadszor: meg kell emelni a teraszok bérleti díjait, hogy ebből az önkormányzat pótlólagos bevételre tehessen szert. Negyedszer, az ötödiki kerület példáját követve megtalálni azokat az új bevételi lehetőséget, mely révén az önkormányzat új forrásokhoz juthat. Nehéz elképzelni, hogy a hitelét vesztett önkormányzati testület ezt a programot végre tudná hajtani, ezért kellene lemondania, és új választásokat kiírni a Terézvárosban, minél hamarabb

Pelle János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Annyit káromkodtak a papagájok, hogy nem bírtak velük a gondozók

Annyit káromkodtak a papagájok, hogy nem bírtak velük a gondozók

Az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket

Az örmények állítják: Törökország lelőtte egy vadászgépüket

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is