A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény 2007. decemberi elfogadását követően, 2009. január 1-től, Magyarországon is bevezetik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét.


Tiltakozás. Még nincs döntés a meleg párok
regisztrált élettársi kapcsolatáról.
© szdsz.hu
A katolikus egyház tiltakozásának adott hangot, sőt, a Magyar Katolikus Családegyesület Életvédő Fórumának elnöke, Hámori Antal jogtudományi és kánonjogi doktor egyenesen az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlés döntése miatt. Bíró László katolikus püspök, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családügyi bizottságának elnöke szerint „divatba jött“ a homoszexualitás, mára már nem genetikai okok, hanem társadalmi nyomás hatására válnak sokan homoszexuálissá.

De mit is jelent bejegyzett élettársi kapcsolat, és miért fáj ez a katolikus egyháznak? A bejegyzett élettársi kapcsolat létrejöttéhez a házassághoz hasonlóan szükséges a felek szándékának hatóság általi bejegyzése, és megszűnéséhez is a regisztráció törlésére van szükség. A bejegyzett élettársi kapcsolathoz általában az élettársi kapcsolathoz képest többletjogosítványok kapcsolódnak, úgy mint a vagyonjog, a tartás, a lakáshasználat, az öröklés, az adózás és az örökbefogadás.

Sok országban a bejegyzett élettársi kapcsolat szinte minden tekintetben egyenlő a házassággal, csak hivatalos elnevezésében más. (pl. Angliában) Ebben az esetben bejegyzett élettársi kapcsolatot csak azonos nemű párok köthetnek, hiszen a házasság ugyanilyen jogkövetkezménnyel jár a heteroszexuális párok számára. Más országokban a bejegyzett élettársi kapcsolat egy olyan köztes intézmény, amely bár szorosabb kötelék, mint az élettársi kapcsolat, de a házassághoz kapcsolódó jogkövetkezményeknek csak egy része tartozik hozzá, és könnyebb felbontani is (pl. Franciaországban). Mivel ezen országokban a bejegyzett élettársi kapcsolat nem csak nevében, de tartalmában is eltér a házasságtól, heteroszexuális párok is választhatják, ha nem kívánnak házasságot kötni, de élvezni akarják a bejegyzett élettársi kapcsolat nyújtotta lehetőségeket.

Mi a helyzet nálunk?

A 2007-es törvény alapján az élettársi kapcsolat bejegyzése a házassághoz hasonlóan anyakönyvvezető előtt történik, felbontása pedig közjegyző előtt (közös megegyezés esetén), vitás kérdések eldöntése pedig bírósági úton lehetséges. Bejegyzett élettársi kapcsolatra mind azonos, mind különnemű párok léphetnek, a házasságtól eltérően azonban 18 év alatt még gyámhatósági engedéllyel sem. A bejegyzett élettársi kapcsolat két kivételtől eltekintve a házassággal azonos joghatásokkal jár: a bejegyzett élettársak nem jogosultak gyermek örökbefogadására, és nem vehetik fel egymás nevét.

Az azonos neműek házassága kapcsán kialakult vitákban a legfőbb ellenérvek a homoszexuális kapcsolat elítéléséből fakadnak. Az ellenzők tábora szerint a kereszténység és egyéb vallások elítéleik az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot, hiszen ellentmond a vallási parancsolatoknak, azaz erkölcstelen, így a hazásságuk is csak bűnös lehet. A házasság hagyományosan csak nő és férfi között jöhet létre, hiszen a homoszexuálisok házassága nem töltené be alapvető feladatát, a gyermeknemzést. "A család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása" (Részlet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tájékoztatóján felolvasott nyilatkozatából).

„A házasság szent, a homoszexuális kapcsolatok viszont ellenkeznek a természetes erkölcsi törvénnyel. A homoszexuális cselekedetek ugyanis kizárják a nemi aktusból az élet ajándékát. Nem az igazi érzelmi és szexuális komplementaritásból származnak. Nincs olyan eset, amikor jóváhagyhatók lennének“ - olvashatjuk a katolikus egyház hivatalos honlapján, a Megfontolások az azonos nemű személyek együttéléseinek törvényes elismertetésére irányuló törekvésekről című írásban.

Az azonos neműek házasságát támogatók ezzel szemben azzal érvelnek, hogy egy demokratikus jogállamban az állam a vallási elvektől függetlenül kell, hogy működjön. Az egyes felekezetek eldönthetik, hogy milyen párkapcsolatokat kultiválnak, de ezen elveiket ne kényszerítsék rá az egész társadalomra. A hagyomány önmagában szintén nem lehet releváns érv politikai kérdések eldöntésében, hiszen ezen az alapon a nőknek még ma sem lenne választójoguk. Az, hogy egy kapcsolatból nem születhet gyerek, a heteroszexuálisok esetében sem jelenti a házasság akadályát, hiszen meddő és idős emberek is házasságot köthetnek. Az azonos neműek házasságának tilalma súlyos, törvények szintjén létező diszkrimináció, amely ellentmond mind a hátrányos megkülönböztetés tilalmának, mind az egyenlő emberi méltóság alkotmányos alapelvének – vallják az azonos neműek házasságának támogatói.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vélemény

Kiugrásom története: egy homoszexuális pap vallomása

Az Atya majd egy évtizedig szerzetes papként élt vidéken. Miután ráébredt másságára, hivatását feladta és szociális munkásként helyezkedett el egy hajléktalanokat segítő intézményben. Ma már homoszexualitását vállalva viszi tovább a szolgálatot, amit pappá szentelésekor fogadott, igaz, nem az egyház berkein belül. A hvg.hu-nak csak névtelensége megőrzése mellett volt hajlandó interjút adni.

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója