Nem igazán izgat senkit sem a december 9-i Korrupcióellenes Világnap, a korrupciót az élet éppen olyan természetes részének tekintjük, mint a csapból folyó vizet. A látványos megvesztegetések mellett létezik a megélhetési korrupció hálója, amely átszövi az egész országot, a gazdaság integráns része lett - állítja Mózer András új publicisztikájában.


Parlamenti gombnyomás. A költségtérítés 15 százalékos adóját megszavazták.
© MTI - Soós Lajos
„Legszívesebben rájuk robbantanám a parla-mentet” – dohog a szelídszavú virágárus az egyik bevásárlóközpont-ban, miközben elrendezi a broméliákat. Épp felizgatta magát, miután aláírta azt az ívet, amelyen egy magánszemély népszava-zást kezdeményez, hogy az országgyűlési képviselőknek is csak a számlával alátámasztott kiadásai után járhasson költségtérítés.

A parlamentben fogadták el nemrégiben azt a javaslatot, amely szerint a képviselőknek továbbra is jár az adó- és tb köteles alapilletményükön túl, az azt néha többszörösen is meghaladó és eddig teljesen adómentes költségtérítés.

A politikusok „nagy” gesztusa a társadalom felé az, hogy ezután 15 százalékos adót fizetnek a költségtérítés után, miközben ez a rezsim - az eva-t is beleértve - minden létező hazai rendszer közül a legkedvezőbb, ráadásul a költségeiket továbbra sem kell számlával igazolniuk. „Nekem vajon milyen költségeimről nem kell számlát kérnem, és mit kapok az APEH-től ha nem adok számlát?”– dühöng a virágárus, a cserepek pedig csörögnek-zörögnek az apró helyiségben. Halkan megjegyzem ugyan az eva-t, mint a kisvállalkozások számára – igaza magasabb kulccsal - lényegében hasonló lehetőséget biztosító törvényes megoldást, de a szúrós szemek elől jobbnak látom gyorsan elhagyni a terepet.

A Transparency International (TI) nemzetközi szervezet évről-évre december 9-én tartja a korrupció-ellenes világnapot. Miközben a Magyar Kártya Napjától (december 29.) a Rejtvényfejtők Világnapjáig (február 3.) minden létező világnapot minden évben megülünk idehaza is, valahogyan senkinek sem tűnt föl, hogy ez eddig kimaradt. A feledékenység nem véletlen. A korrupciót természetesnek, sőt amolyan természeti adottságnak tekintjük, ami ellen felesleges küzdeni, mert volt, van és lesz, mint télen a hideg.

A TI felmérései ezzel szemben azt bizonyítják, hogy a messziről büdös nagy ügyleteken túl – ideértve a közbeszerzéseket, állami megrendeléseket, a Gripen megaüzletétől a Király utcai házak százmilliós elcsalásáig -  a hazai korrupciós mechanizmusok nagy része a mindennapi kis „megalkuvások” óriáshálójából áll. Ennek a hálózatnak az egyik része az, amit megélhetési korrupciónak hívunk, a magánszemélyek és vállalkozások – vagy akár a cikk elején idézett képviselők – kisebb nagyobb döntései, amiket annak érdekében hoznak, hogy meg tudjanak élni. A kis- és középvállalkozások közül sokan feketén foglalkoztatnak embereket, fiktív számlákkal tüntetnek el költségeket, vagy egyszerűen adót csalnak, mert különben lehúzhatnák a rolót. A politikusok nem mernek a választóik szemébe nézni, nem mondják azt, hogy a jó döntésekhez képzett és jól fizetett szakemberek kellenek, tehát legyen magasabb és persze adóköteles a fizetésük, ami valamivel többe kerül mindannyiunknak, hanem álszemérmes és csalárd megoldásokat keresnek. Az ilyen megalkuvások és hazugságok rendszere miatt kapnak (és várnak el) csúszópénzt a parkoló őrök, hálapénzt az orvosok és „ösztönzőt” a gyors ügyintézésért az önkormányzai építési osztályvezetők.

A virágárus felháborodása érthető, a politikusok felelőssége óriási, de december 9-én érdemes lenne egy napra neki is és mindannyiunknak elgondolkodni a mindennapi kis döntéseinken. A TI azt szeretné, ha erre az egy napra korrupciómentesek lennénk, nem adnánk és nem fogadnánk el hálapénzt, csúszópénzt, nem törekednénk jogtalan előnyökre, kérnénk és adnánk is számlát mindenért. És nem utolsósorban elmélkednénk egy kicsit azon, hogy mielőtt mindig másokban (korrupt hivatalnokokban, szemérmetlen politikusokban, offshore-ba menekülő vállalatvezetőkben) keresnénk a problémák gyökerét, mi magunk mit teszünk, és mit nem teszünk – és nem csak a korrupciómentes világnapon.

Mózer András (a szerző további írásai itt)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz és a KDNP támogatja a képviselői költségtérítés megadóztatását

A Fidesz és a KDNP támogatja a képviselői költségtérítés 15 százalékos megadóztatásáról szóló szocialista indítványt, ugyanakkor kezdeményezi, hogy házszabálytól eltéréssel még hétfőn tárgyalja az Országgyűlés azt a két fideszes javaslatot, amely csökkenti a kormánytagok fizetését, és szűkíti az állami cégek felügyelőbizottságait és igazgatótanácsait - számolt be Navracsics Tibor frakcióvezető az ellenzéki frakciószövetség hétfői ülésének döntéseiről.

hvg.hu Itthon

Elvárja-e ön, hogy a képviselők ne kapjanak fizetést?

A gazdasági válság miatti megszorító intézkedések, a képviselői költségtérítés kurta-furcsa adóztatása mellett a megvágott tiszteletdíjak miatt is sajtóhír lett mostanában a politikusokból. A csökkentett jövedelmek révén megspórolt pénz tulajdonképpen semmire sem elég, de az érintett önkormányzati képviselőknek - pártállástól függetlenül - szolidaritás és gesztus a jelszavuk.

A legszegényebb településeken 90 százalék fölött a Fidesz

A legszegényebb településeken 90 százalék fölött a Fidesz

Jackpot: Egy év alatt megtízszerezte nyereségét a győri kaszinó

Jackpot: Egy év alatt megtízszerezte nyereségét a győri kaszinó

Meghalt egy férfi Cannes-ban, mikor összeütközött két szuperjacht

Meghalt egy férfi Cannes-ban, mikor összeütközött két szuperjacht

Itthon élnek a legrosszabbul az emberek a visegrádi országok közül

Itthon élnek a legrosszabbul az emberek a visegrádi országok közül

Ha vállalkozása van, most már nagyon figyelje a naptárt

Ha vállalkozása van, most már nagyon figyelje a naptárt

Kutyával, népviseletben, páncélban – nézegessen fotókat az EP-választásról

Kutyával, népviseletben, páncélban – nézegessen fotókat az EP-választásról