Tetszett a cikk?

Józan vezető nem gondolhatja reálisnak a 2020-as budapesti olimpia megrendezésének tervét, ezt méregdrága presztízsberuházást elnézve a költségvetés és a nemzetgazdaság helyzetét. Valószínűleg azért nyomják a témát, mert egy ilyen gigaprojekt a mindenkori kormányzatnak rengeteg elosztogatható pénzt, álláshelyet, ingyen reklámot jelent. A politika iszonytató összegekkel stafírozhatná klientúráját.


Úgy tűnik, valóban igaz, hogy a gazdasági krízis sokaknál a lelki egyensúly megbomlását okozhatja. Politikusaink máris vizionálnak. Ez náluk pillanatnyilag azzal jár, hogy fényesen csillogó, egymást lefedő karikákat látnak. Mégpedig számszerűen pont ötöt. Nyilván eme módosult tudatállapotnak köszönhető, hogy a főváros önkormányzata egységesen rábólintott a 2020-as olimpia tervére. Nyilván bagatell apróságnak számít, miszerint jelenleg egy ilyen kalandorakció az ország biztos csődjéhez vezetne. Amikor a segély-és nyugdíjrendszer az utolsókat rúgja, az egészségügy krónikusan tőkehiányos, etnikai törésvonal szabdalja a nyomorgó, eladósodott kistelepülések százait, olimpiáról szőni terveket: cinikus merénylet a jóérzés és a pénztárcánk ellen.       

Olimpiát először Orbán Viktor vizionált a rendszerváltás után. A 2002-es választások előtt bedobott ötlethez nemcsak a jobboldali kormány pártjai csatlakoztak. Hanem Demszky Gábor főpolgármester és Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelölt is. Orbán célja politikai bázisának szélesítése volt. De a kampány múltával a lelkesedés alábbhagyott, a dolog egy időre el lett felejtve. Főleg, miután elkészült a PriceWaterhouse hatástanulmánya, amely a grandiózus rendezvényt 4600 milliárd forintba taksálta. (Ez akkor nagyjából hazánk éves költségvetésének felelt meg.) Megjegyeznénk azt is, hogy például   a 2004-es athéni játékok rendezési cechje - a jelentés szerint - a legvégén 75 százalékkal haladta meg az eredetileg betervezettet.

Bizonyos érdekkörök viszont a későbbiekben is folyamatosan nyomatták a témát. Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) néven – hírességek, nagyvállalkozók, topmenedzserek, sportemberek részvételével – lobbiszervezet is alakult a célért. Időközben a dátum 2016-ra, majd 2020-ra változott, de a törekvés ugyanaz. Rávenni a törvényhozást, hogy adja be a pályázatot, s a jövőben rendeljen oda száz- és ezermilliárdokat a kivitelezhetőség érdekében. Miért jó ez nekik? A sportvezetőknél mindez egyértelmű. Pekingben elszenvedtük sportnagyhatalmi öntudatunk Trianonját. Csapatunk teljesítménye jókorát zuhant. A kádárizmus örökségeként ma is állami tőgyeken függeszkedő, hanyatló sportbürokráciának egy olimpia a megváltást jelentené. Kit érdekel, hány aranyat gyűjtöttünk, ha mi csináljuk az olimpiát? Ami önmagában bőségszaruként funkcionálna a közpénzeket gazdaságtalan, nehezen átláthatóan osztó (netán magánzsebekbe csorgató) posztkommunista sportfinanszírozásnak.  

Függetlenül attól, hogy Magyarország belerokkanna, rengetegen hatalmasat szelhetnének az ötkarikás tortából. A beruházást végző nagyvállalatok számára ez óriási profit és kockázatmentes, biztos üzlet lenne. Ugyanis, „az olimpia kijelöl egyfajta kényszerpályát: a megkezdett beruházások nem állíthatók le, ha többe kerülnek a tervezettnél, máshonnan kell elvonni a szükséges erőforrásokat.” – hivatkozik idézett tanulmányra az Origo elemzése. Tehát hiába verődnek fel utólag az árak, nincs mit tenni.   Tetejébe egy olimpia akkora sportlétesítményeket igényel, melyeket országunk a nyári játékok végeztével aligha tudna mire használni. Fenntartásuk, állagmegóvásuk további összegeket vonna el. Emellett idézzük fel, mennyi probléma van az olyan (az olimpiához viszonyítva közepes léptékű) közberuházásokkal, mint a 4-es metró vagy a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa. Lemondások, kirúgások, egymásra mutogatás, állandósult botrányszag, röhejes melléfogások, burleszkbe illő impotens dülöngélés.

Etatista tévhit, hogy a gazdasági üzemzavarok megszűnnek, ha öncélú megalomániás terveket ültetünk át a valóságba, amelyek felülmúlják a fáraók piramisait, a középkori székesegyházakat, és egyenesen a szocreál betonszörnyekkel konkurálnak. Kétségtelen, az olimpia rövidtávon – hatalmas pénzügyi árat fizetve érte – mesterségesen növelné a foglalkoztatottságot, a gazdasági prosperitást. Csakhogy annál nagyobb utána a visszaesés. Miközben sorban válnak kérdőjelessé a régebben alanyi jogú juttatások, talán a lakosság sem olyan balek, hogy engedje magát ilyesfajta pilótajátékba rántani.

Papp László Tamás

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dr. Dre elhagyta a kórházat, már a stúdióban van

Dr. Dre elhagyta a kórházat, már a stúdióban van

16 ezer vadat gázoltak el az elmúlt vadászati idényben

16 ezer vadat gázoltak el az elmúlt vadászati idényben

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen