Tetszett a cikk?

Kertész Krisztián közgazdász, az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformjának (ÉFP) vezetője más platformvezetőkkel együtt kiemelt időkeretben szólalhat fel a párt rendkívüli, július negyediki kongresszusán. A Corvinus egyetem fiatal oktatója indulni szeretne a következő parlamenti választáson az országos lista jelöltjeként, mert úgy látja, hogy „amíg az ember nem fűzi szorosabbra a kapcsolatait a hatalomhoz, addig a szakmai véleményét is kevésbé hallgatják meg”.


hvg.hu: Milyen esélye van annak, hogy az ön által vezetett ÉFP, amely csak egy az MSZP számos csoportja közül, befolyásolni tudja a párt július 4-i kongresszusának döntéseit?

Kertész Krisztián
: Elindult egy folyamat az elmúlt két hónapban, mely a párton belüli decentralizáló irányába mutat. Eljutottunk odáig, hogy a hét országos platform vezetőit most már meghívják az országos elnökség és a megyei elnökök kibővített értekezleteire. Erre az előző korszakban, a „Gyurcsány-érában” nem volt példa. A platformok vezetői kiemelt időkeretet kapnak majd a kongresszusi felszólalásaikra. A szervezeti nyitás létfontosságú a párt fennmaradása érdekében, mert újjá kell építenünk a társadalmi bázisunkat, mind a párton belül, mind azon kívül. Szemben a korábbi, centralizált vezetéssel, decentralizáltabb és a társadalmi kapcsolatok felé nyitó új szervezetté kell átalakulnunk.

hvg.hu: Az ÉFP korábban erősen kiállt Bokros Lajos mellett, 2007-ig ennek a platformnak tiszteletbeli elnöke is volt. Egy dolog, hogy ő most az MDF arca, de ennél többről van szó: a hitelüket vesztett neoliberális nézetek továbbra is népszerűtlenek a szocialista párton belül. Mire számíthat az önök platformja ilyen körülmények között?

Kertész Krisztián
K. K.: Tisztázzuk: az ÉFP soha nem kötelezte el magát a neoliberalizmus mellett. Ami Bokros Lajost illeti, őt nagyra becsültük a szakmai munkájáért, illetve pénzügyminiszteri teljesítményéért. Azonban éppen a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetése körül komoly vitánk támadt vele, és elváltak útjaink. Éppen hogy nem fogadtuk el az ő ultraliberális álláspontját. Mi az egybiztosítós rendszer mellett köteleztük el magunkat.

hvg.hu: Az egészségügyi reformot a társadalom elutasította, az MSZP azóta is válságról válságra bukdácsol. Ezt minek tulajdonítja?

K. K.:. Változatlanul hiszek abban, hogy a célok helyesek voltak. A modernizáció, a feudális viszonyok felszámolása továbbra is időszerű a magyar társadalomban. A programunk kivitelezésével azonban súlyos gondok voltak. Egyrészt túlzottan centralizáltuk az erőfeszítéseinket, szinte Messiásnak tekintettük Gyurcsány Ferencet, akiről azt hittük, képes leküzdeni minden problémát. Ugyanakkor hiányzott a társadalmi bázis a program gyakorlati megvalósításához, a dilemmákat pedig nem vitattuk meg sem a párton belül, sem a szakmával, sem a tömegekkel. Ezután nagyobb szükség lesz a párton belüli munkamegosztásra és a szakpolitikusok fokozottabb bevonására. Konkrét ügyekben is hibáztunk, többek között nem fektettünk elég energiát a közbiztonság garantálására, és ezt a Jobbik a legutóbbi EU-választásokon populista módon ki is használta. A jövőben nem szabad ennyire elhanyagolnunk a közbiztonságot.

hvg.hu: Azért a kritikák ennél jóval több problémát fogalmaztak meg. Egyebek között, hogy egy, az MSZP-hez köthető, szűk kör tagjai óriási nyereséget zsebeltek be kétes körülmények között elnyert állami megrendelések teljesítéséből, ráadásul a pénz nagy részét az adóhivatal megkerülésével, külföldön kamatoztatják.

K. K.: A szocialisták napjainkra kétségtelen erkölcsi hátrányba kerültek. Szakítanunk kell az ezt előidőző politikával. Ezért van szükség új arcokra, új vezetőkre a pártban, az „értékelvű” politikusok mellett több szakpolitikusra, aki személyes ügyének érzi az állami berendezkedés megújítását, a biztonság megerősítését és általában, a jólét megteremtését. Ezzel együtt nem szabad elhanyagolnunk azokat az eredményeket sem, amelyeket az MSZP a rendszerváltás óta elért. Végül is a Fidesz kormányzása alatti gazdasági fejlődést a Bokros-csomag alapozta meg, és a 2002 óta végrehajtott infrastrukturális fejlesztésekre is méltán büszkék lehetünk. Sajnos, az elmúlt két ciklusban sokszor csak megkezdeni tudtuk a reformokat, és nem voltunk képesek befejezni őket. Mindezzel elég nehéz lesz kiállnunk a választók elé, arra hivatkozva, hogy szándékaink jók voltak, s erre való tekintettel szavazzatok nekünk újra bizalmat. De talán 2014-ben, ha addig ellenzéki pozícióban eredményes munkát végzünk, már sikerül meggyőznünk őket.

hvg.hu: Ön szerint Gyurcsány Ferenc még készül valami nagy dobásra?

K. K.: Soha nem voltam Gyurcsány környezetében, most sem tudom, hogy mire készül. Mint pártelnök, túlságosan centralizálta a párton belüli hatalmat és az információáramlást. Kormányzásának kezdetén megpróbálta bevonni a döntésekbe a többi pártvezetőt, de erőfeszítései nem jártak eredménnyel. Ezután tért rá a „kézi vezérlésre”. Végül politikája már csak egy szűk szakértői bázison alapult. Nem szabad megengedni, hogy egy ilyen helyzet újra kialakuljon. Mind a párton belül, mind az értelmiségi holdudvarban nyitni kell, új embereket kell bevonni a vezetésbe, a döntésekbe. Csak a munkamegosztás, a decentralizált információáramlás, a sokszínűség és a társadalmi beágyazottság növelése adja meg ugyanis a kellő rugalmasságot a pártnak. Mindemellett ismét hangsúlyozom, hogy Gyurcsány Ferenc céljai helyesek voltak, a megvalósításban viszont kudarcot vallott

Azok a baloldali gyökerek (Oldaltörés)

hvg.hu: Mi a véleménye azokról a nézetekről, hogy „ideje visszatérni a baloldali gyökerekhez”?

K. K: Nekem ezzel nincs gondom, de nem hiszem, hogy ez a „visszatérés” felelőtlen ígérgetéseket, osztogatásokat jelent. A kilencvenes évek posztszocialista, kapcsolatorientált politikájához sem térhetünk vissza, csak teljesítményorientált politikával boldogulhatunk a továbbiakban is. Gyurcsány idejében ezen a téren szemléletváltásra került sor, lefektette a modernizációs gondolkodás alapjait, s ehhez ragaszkodunk kell. A szocialista kormány 2006-tól igyekezett érvényre juttatni a gazdasági racionalitást, leszorítottuk az államháztartás hiányát. Kiigazításaink nem vezettek a gazdaság fellendítéséhez, mert 2008 őszén, éppen a legrosszabbkor, közbejött a világgazdasági válság. Belátom, hogy ez az érvelés most nem feltétlenül népszerű a választópolgárok előtt, és 2010-ben várhatóan jóval kevesebben hisznek majd nekünk, mint 2002-ben és 2006-ban. Mégis, vállalnunk kell mindazt, amit az eltelt két ciklusban tettünk, nem fordíthatunk mindennek hátat.

hvg.hu: Kiket javasol az MSZP új vezetésébe? Úgy tudom, korábban Kiss Péterről nagyon jó véleménnyel volt. Kiket javasolna a fiatalok közül?

K. K.: Kiss Péterről nekem most is nagyon jó a véleményem. A pártban ő mindig is hangsúlyozta a társadalmi párbeszéd fontosságát, a sokszínűséget és integrációt, amivel én nagyon egyetértek. Mindemellett én a jelenlegi pártelnököt, Lendvai Ildikót is integratív és konszenzusra törekvő személyiségnek tartom, szerintem mindkettőjüket vezető pozícióban kell tartani. Ami a fiatalokat illeti, a legtöbbjükkel még alig volt személyes kapcsolatom, ezért nem akarok senkiről ismeretlenül nyilatkozni. Kiemelném azonban Mesterházy Attilát, aki dinamizmust tud vinni a pártba. Vele is mint a párt erős emberével számolok. Ha az MSZP új programmal, új vezetéssel, és új, fiatal miniszterelnök-jelölttel áll fel, akkor jövő tavaszig sikerül javítani a párt hitelességén, és olyan eredményt érhetünk el, amellyel megtarthatjuk váltópárti pozíciónkat.

hvg.hu: Milyen eredményt hozna az, amit Szanyi Tibor javasolt nemrég, hogy az összes párttag szavazzon interneten vagy mobiltelefonon az MSZP vezetőiről?

K. K.: A személyi kérdésekről csak és kizárólag hagyományos titkos szavazásokat tudok elképzelni, de az internet számos lehetőséget nyújt, és ezeket mi is kihasználjuk. Ezt a konzultációs módszert az ÉFP hétszázötven tagja már eddig is gyakran alkalmazta. Szavaztunk például az előrehozott országgyűlési választások lehetőségéről, amit közel nyolcvan százalékos többséggel elvetettünk.

hvg.hu: Figyelemre méltó, hogy ön, miközben egy platformot vezet, és fiatal, távol tartotta magát a súlyosan kompromittálódott szocialista ifjúsági szervezetektől, így távol maradt a Zuschlag-botránytól is.

K. K.: Soha nem voltam benne a párt fiatal magjában, egyetlen szekértáborhoz sem kötődöm, mindig kerültem az efféle hatalmi harcokat is. Platformvezetőként és egyetemi oktatóként elsősorban szakpolitikával, gazdaságpolitikával foglalkoztam, és juttattam el véleményemet a párt vezető fórumaihoz. Eddig nem indultam semmiféle párttisztségért vagy képviselői helyért sem, de a 2010-es választásokon az országos listán szeretnék indulni. Beláttam, amíg az ember nem fűzi szorosabbra a kapcsolatait a hatalomhoz, addig a szakmai véleményét is kevésbé hallgatják meg.

Pelle János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melania Trump lett a legkevésbé népszerű first lady

Melania Trump lett a legkevésbé népszerű first lady

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)