Tetszett a cikk?

Fizikai tettlegességben végződő szóváltás, korrupciószagtól bűzlő hangfelvétel, gyanú árnyaitól övezett politikusok – Fót önkormányzatának heti krónikáját ígyen foglalhatjuk össze. Publicistánk, Papp László Tamás írását olvashatják.

A nyilván titokban rögzített beszélgetés résztvevői – önkormányzati cég tisztviselői, illetve a közberuházásra pályázó vállalkozás képviselője – arról egyezkednek, hogyan lehetne valamilyen pótmunkáért folyósított összeget megosztani. Lassan már felhördülés sincs, amikor ilyen botrányt tárul a nyilvánosság elé. Nyílt titok, köztudomású tény: az állami-önkormányzati pénzek jelentős hányada párt- és kampánykasszákat, illetve politikusi magánzsebeket dagaszt.

A dolog pikantériája, hogy a konkrét ügyben – a szóban forgó közcég felügyelőbizottsági elnökétől Kövér László választmányi elnökig – Fidesz-közszereplők is képbe kerültek. Továbbá bizonyos, „nemzeti oldalhoz” tartozó – a kormányzati korrupciót hevesen ostorozó médiumok. Úgy tűnik, ahogy a pénznek nincs szaga, a vesztegetés sem áll meg a belpolitikai törésvonalak határánál.

Sajnos a barát-ellenség rendezőelv jegyében a tábormentalitású protesthangulat hajlamos a mindenkori kormányt panamatengerben lubickoló „ügyeletes gonosznak”, ellenzékét pedig rendcsináló „ügyeletes messiásnak” tartani. Kétségtelen, mindeddig semelyik hatalmon lévő párt nem tudta önmagáról a tisztakezűség látszatát elhitetni. Hogy a skandalumoktól nyüzsgő valóságról ne is beszéljünk. De ugyanígy naivság indulatból, politikai elvakultságból, az ígéretektől megszédülve úgy gondolni: az ellenzék, pusztán attól, hogy nincs módja lopni, feltétlenül jobb a Deákné vásznánál.

Az ellenzék is hatalmon van

Ráadásul a lehetőség hiánya nem is tényszerű. Ha az ellenzékiség a hatalomnélküliséget jelenti, akkor bizony kevés ellenzéki politikusunk van. Az országos közhatalmat pillanatnyilag a Bajnai-kormány gyakorolja, viszont a helyi közhatalmat számos megyében, megyeszékhelyen, kis- és nagyvárosban az ellenzék – momentán a Fidesz. Politikusaik városvezetők, helyi közművek és közhatóságok irányítói, felügyelői, delegáltjai. Övék a „vármegyei többség” hatalma, amellyel ugyanúgy vissza lehet élni, akár a kormányhatalommal.

Ciki, de reális: miközben a kormánypártok állami óriásberuházások, (infrastruktúra- és régiófejlesztés), baráti hitelek és támogatások útján stafírozzák ki holdudvarukat, az ellenzéki pártok ugyanezt önkormányzati tenderek révén bonyolítják. Az életszerűség mentén logikusan így kell lennie. A pártok költségvetési támogatását a rendszerváltás óta alultervezik, félve a népharagtól, nem is merik radikálisan emelni. Ha piaci reklámárakkal és rezsiköltséggel kalkulálunk, a hivatalosan engedélyezett összegből lehetetlen pártot működtetni, korteshadjáratot csúcsra járatni. Így a politikafinanszírozás kampány- és béralapjainak felpótlása 1989-90 óta a szürkegazdasági zóna részeként folyik.

Minden országgyűlési pártnak vannak felhajtó- és kijáróemberei, akik hazai közép- és nagyvállalkozókból álló gazdasági hátteret építenek pártjuk kulisszái mögé. Sokkolóan igaz, hogy e nélkül lehetetlen Magyarországon sikeres, a hatalom megszerzésére (vagy megtartására) eséllyel pályázó gépezetet működtetni. Nyugat-Európában és a tengerentúlon is sok évtized (gyakran több évszázad) demokráciája kellett ahhoz, hogy a bennfentes panama- és spekulációáradatot mederben tartva, optimális szintre leszorítsák.

Kövér válasza késik

Egy biztos: a Fidesz-választmány elnökének nem a szerencsenapja volt a botrány kipattanásának ideje. Válaszolnia kell rá, mit jelent, hogy „a végén kellett hozzá Kövér Laci, de azért elintéztük”. Mint ahogy sokakat érdekelne annak dekódolása, hogy „honorálunk már mindenkit, a Hír TV-től kezdve a Lánchíd Rádión át, mindenkit”. A szerzőnek volnának tippjei, de nem kívánja az ártatlanság vélelmét megsérteni. Nem vállal ugyanakkor nagy kockázatot azzal, ha azt jósolja: a válsággal a nemzetközi helyzet mellett a korrupciófaktor is fokozódik majd. Építő- és közműfejlesztő cégek sorát fenyegeti bedőlés az ingatlanpiaci helyzet miatt. Bevételcsökkenés, adóátrendezés, hiteltartozás, leépítés. Ilyenkor egy száz- vagy ezermilliós költségvetési vagy helyhatósági rendelés életmentő lehet. Vállalkozók egymást lökdösik, ki tud vastagabb borítékot adni, nagyobb jutalékot beígérni. Néhány guriga a politikusnak, s megúszták a krízist. Mindenki jól jár, csak az adófizető nem. Az meg kit érdekel?

Hazánkban gyakorlatilag a kenőpénz működteti a gazdaságot. A kisember is veszteget, nemcsak a vállalkozó. Orvost, hivatalnokot, parkolóőrt, jegyellenőrt. Az olcsóbb díj vagy bírság, az emberségesebb, gyorsabb bánásmód reményében. Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Fejétől bűzlik a hal, a korrupt hatalom megrontotta a népet? Vagy korrupt társadalom ilyen politikusokat termel ki? Valószínűleg ez is, az is. De most nem csak a miért a lényeg. Hanem főként az: hogyan mászunk ki ebből?          

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi