Tetszett a cikk?

Milyen esélyei vannak az SZDSZ-nek, illetve Retkes Attila pártelnöknek, hogy túléli a jelenlegi belháborút? Erről kérdeztük Szent-Iványi Istvánt, az SZDSZ Orsuágos Tanácsának elnökét.


hvg.hu: Sikerül-e végrehajtania Retkes Attilának, az SZDSZ új pártelnökének a beígért 180 fokos politikai fordulatot?

Szent-Iványi István: Egy valami biztos: az SZDSZ egyetlen esélye, hogy újrafogalmazza önmagát, az eddigi politika csúfosan megbukott, tovább nem folytatható. Ez az utolsó esélyünk, hogy politikai képviselete maradjon a magyar szabadelvűségnek. Az új programról részleteiben természetesen nem tudok nyilatkozni, hiszen arról majd az október 15-ére összehívott küldöttgyűlés dönt. Annyi biztos, hogy teljes szervezeti, személyi megújulásra van szükség, új kommunikációs stílusra,, ahogy az új pártelnök fogalmazott, szavahihető, szerethető pártot kell felépíteni. A jövőben nemcsak a társadalom peremére szorultakat, hanem az alapvető társadalmi rétegek érdekeit is képviselni akarjuk. Erőteljessé akarjuk tenni a korrupció-ellenes fellépést, hisz ne feledjük, 2002-ben még „Lop.stop” jelszóval indultunk. A határon túli magyarság érdekeinek védelmét is az eddiginél erőteljesebben kívánjuk felkarolni, a korszerű európai hazafisággal összeegyeztethetően.

hvg.hu: De talán ennél is többről van szó: Retkes Attila felsorolta az SZDSZ négy alapvetően rossz lépését: a 94-es koalíciót a szocialistákkal, az őszödi beszédddel, illetve a 2006-os októberi rendőri fellépéssel szembeni elnéző magatartást, továbbá a kettős állampolgárság kategorikus elitélését. Ez mintha azt jelezné, hogy az SZDSZ a jövőben a liberális értékek képviseletének egészen más értelmezést ad.

Szent-Iványi István
Sz-I. I. : Inkább úgy fogalmaznék, hogy visszatérünk eredeti értékeinkhez. Például a kettős állampolgárság megadását újra kell gondolnunk, és ha úgy értékeljük, hogy például segíti a Szerbiában élő magyarok helyzetét, támogatnunk kell. Újra kell gondolunk – ellenzéki pártként – a Bajnai kormányhoz fűződő viszonyt is: az eddigi alárendelt helyzetet meg kell változtatnunk, és a jövőben – mint Retkes Attila kifejtette – a támogatást csak akkor adjuk meg, ha a kormány lépései valóban részei a válságkezelő programnak, ha a társadalom egyetértésével találkoznak, és ha egybevágnak liberális elveinkkel.

hvg.hu: Mindez elég meggyőzően hangzik, de sokan, talán éppen emiatt, elhagyták a pártot. Kérdés, túléli-e Retkes Attila a támadásokat, hiszen antiszemitának, a szabaddemokrata hagyományok árulójának nevezik. A másik kérdés, marad-e még párt mögötte?

Sz-I. I. : Nagyon remélem, hogy igen. A „229-ek” ellene felhozott 12 pontja teljesen nevetséges, olyan vádak is megfogalmazódtak, hogy valaki SS egyenruhában ábrázolt Kóka képet körözött a hálón. De hát neki ehhez mi köze? A vádaskodások utólag hiteltelenné teszik a Fidesz vezetőivel vagy bárki mással szemben korábban megfogalmazott, hasonló jelzőkkel élő támadásokat, és sajnos azoknak adnak igazolást, akik az SZDSZ néhány vezetőjét intoleráns, fennhéjázó karaktereknek írtál le. A hisztérikus hangnem főként annak volt betudható, hogy Retkes Kóka lemondását követelte, márpedig Kóka hívei azt hitték, a frakció érinthetetlen. Most olyan kompromisszum született, hogy Kóka maga jelölje ki a frakció tagjai közül utódját.

hvg.hu: Nem gondolnak arra, hogy visszahozzák a pártba a nagy arcokat, például Konrádot vagy Rajkot?

Sz-I. I. : Megfordult a fejünkben, de azután úgy döntöttünk, aki menni akar, menjen. Őszintén remélem, hogy a légkör megnyugszik, a belharcok véget érnek és végre nekikezdhetünk a liberális párt újjáépítéséhez.

H.R.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!