Tetszett a cikk?

Edelény fideszes polgármestere nemrég állításként fogalmazta meg azt a rémhírt, hogy a legszegényebb cigányasszonyok tudatosan ártanak a gyermeküknek, csak hogy megemelt családi pótlékot kapjanak. A roma szervezetek Molnár Oszkár lemondását követelték. A gépkocsivezetőből szállítási vállalkozóvá lett polgármester állítása megalapozatlan, rasszista jellegű, ám az igaz, hogy országszerte növekszik a fogyatékos gyerekek száma - nagyrészt az anyák tűrhetetlen szociális helyzete miatt. Az érintettekkel készített interjúkat olvashatják.


hvg.hu: Mi zajlik most, szeptember hetedikén, amikor ez az interjú készül, Edelényben?

Molnár Oszkár: Tüntetnek a polgármesteri hivatal előtt a június 24-i városi képviselő-testületi ülésen tett kijelentésem miatt. Száz-százötvenen lehetnek, szónoklatok hangzanak el. A résztvevők leghangosabb jelszava: „Munkát, kenyeret!”, de az is többször elhangzott, hogy „Molnár Oszkár mondjon le!”

hvg.hu: Hány cigány él Edelényben?

M. O.: Nehéz ezt pontosan megmondani. A városban tizenegyezer egynéhányszázan élnek, ebből mintegy tíz-tizenegy százaléknyi roma, vagyis ezeregyszázan, ezerkétszázan lehetnek. Sajnos, igen rossz körülmények között, ugyanis itt helyben mintegy harminckét százalékos a munkanélküliség, a néhány hónappal ezelőtti adatok szerint. Azóta ez a szám jócskán növekedett. Megjegyzendő, hogy ez csak a regisztrált munkanélküliekre vonatkozik, és sokan vannak, akiknek olyan régen nincs munkájuk, hogy nem kapnának segélyt. Így nem látják az értelmét annak, hogy felvegyék a kapcsolatot a munkaügyi hivatallal. A helyi és a környékbeli cigányok közül alig dolgozik valaki.

hvg.hu: Idézzük fel, mit mondott Ön pontosan... 

Molnár Oszkár
© MTI - Vajda János
M. O.: Szó szerint a következőket mondtam az ülésén: „Tudomásom van arról, hogy cigány származású nők terhességük alatt gyógyszereket szednek, azért, hogy fogyatékos gyerekeik szülessenek. Az a céljuk ezzel, hogy dupla családi pótlékban részesüljenek.” Felindult állapotban voltam, a vita hevében. Szavaimat nemcsak a jegyzőkönyvi hangfelvétel rögzítette, de a városi televízió is élőben közvetítette. Valaki felvette, s így került fel aztán az internetre is.

hvg.hu: Önt ezért élesen támadják, rasszistának nevezik, hiszen súlyos vádat fogalmazott meg a cigányság ellen. Mire alapozta ezt a kijelentését? Vannak ezen a téren konkrét információi?

M. O.: Ha valaki szól egy jelenségről, amely az egész társadalomra nézve hordoz veszélyeket magában, még nem rasszista. Amikor először hallottam a történetről, nem akartam elhinni. De aztán újra és újra találkoztam vele, akkor már komolyan kezdtem venni. Olyan emberek állították, hogy így van, akikben megbízom.

hvg.hu: Más dolog hallani egyet és mást, és megint más konkrét adatokkal érvelni. Van önnek pontos kimutatása arról, hogy hány fogyatékos gyermek született Edelényben és környékén az elmúlt évben, és mennyi mondjuk tíz vagy húsz évvel ezelőtt?

M. O.: Az Oktatási Minisztérium honlapján bárki megtalálhatja a kimutatást, amely szerint míg az 1974/75-ös tanévben 26,1% volt a roma gyermekek aránya az eltérő tantervű iskolákban, húsz év alatt ez 42,6%-ra nőtt. Ugyanitt olvasható, hogy 1998-ban Borsod megyében már 94% volt az arány. Most az ország minden tájáról jöttek a telefonok és az e-mailek, amelyek megerősítetik, hogy ezzel a problémával ők is találkoztak. A Szabolcs Online ez év január harmincadikán foglalkozott ugyanezzel a témával, és ott statisztikai adatokra is hivatkoztak. Többek között arra, hogy míg Budapesten a fogyatékos újszülöttek aránya 24,5 ezrelék, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 74,5 ezrelék. Ennek a durva eltérésnek nyilván vannak okai.

hvg.hu: Ezek az adatok nemcsak érzékenyek, amennyiben a cigány kisebbségre vonatkoznak, de távolról sem lehet belőlük az ön következtetését levonni. Ön a teljes magyar lakosságra érvényes, súlyos kijelentést kockáztatott meg, de az edelényi helyzettel sincs tisztában.

M. O.: A képviselő-testületi ülésen én a kistérségünkről beszéltem. Az ügyet valamiért több mint két hónappal később felkapták, és az azóta érkezett jelzések megerősítik, hogy itt országos méretű problémáról van szó. Az, aki benne él, ismeri a helyzetet. Abban, hogy igazam van, Mánya Kristóf doktor úr, gyermekgyógyász is megerősített. Ezért feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen a rendőrségen a magzatok tudatos megkárosítása miatt.

hvg. hu: Megkérdezhetem a doktor úrtól, hogy jól értette-e, amit önnek mondott?

M. O.: Természetesen.

Mánya Kristóf gyermekgyógyász főorvos (Oldaltörés)

Mánya Kristóf gyermekgyógyász főorvos, neonatológus tavaly november elsejétől Jászberényben praktizál. Az egri „kórházvédők” szóvivője először készséggel adott telefonos interjút, majd visszavonta, és még perrel is megfenyegetett. Ez is jelzi, milyen kényes téma a fogyatékkal született cigány gyermekek problémája.

Előre kell bocsátani: Mánya Kristóf soha nem állított olyasmit az edelényi polgármesternek Molnár Oszkárnak, akivel baráti kapcsolatban áll, hogy bárki tudatosan törekedne arra, sérült gyermeket hozzon a világra. Ilyen esettel a praxisa folyamán soha nem találkozott. Legföljebb olyannal, hogy egy nő, bár az orvosa felszólította rá, nem hagyta abba a dohányzást, nem csökkentette a gyógyszerfogyasztását, illetve drogozott. A gyermekgyógyász felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarországon, a nyugat-európai országokhoz képest nagyon magas a koraszülöttek aránya, tartósan tizenegy százalék körül mozog, miközben a hozzánk hasonló fejlettségű országokban hét-nyolc százalék.

Mánya Kristóf
A csecsemőhalálozásokért, illetve a fejlődési rendellenességekért háromból két esetben a koraszülés a felelős, vagyis a mindenekelőtt a kopraszülések tartósan magas száma aggasztó. A szülész-nőgyógyász szakma szerint ennek oka nem a terhes-gondozás tökéletlensége, hanem társadalmi tényezőkre vezethető vissza. Nálunk a nők egy jó része túl fiatalon esik teherbe, szükségképpen gyakrabban vetél el, és válik koraszülővé. Ehhez mostanában más, aggasztó tényezők is járulnak, mindenekelőtt a roma lakosság köréből, azaz egyre gyakoribb, hogy a terhes anyák hiányosan táplálkoznak, magyarán szólva éheznek. Ha mindehhez vesszük még, hogy a korán teherbe esett fiatal lányok gyakran cigarettáznak, isznak, illetve különböző kábító hatású gyógyszereket szednek. Mindez együtt veszélyezteti a magzatot.

Tény ugyanakkor, hogy a társadalombiztosítás óriási összegek fordít a koraszülöttek gyógyítására, és a helyzet az utóbbi két évtizedben szemmel láthatóan romlott. Persze, a koraszülött ellátás körülményei sem javultak, hiszen az egészségügyből, így erről a területről is komoly összegeket vontak ki az utóbbi időben. Egy-egy súlyos eset milliókba is kerül az adófizetőknek, különös tekintettel arra, hogy a súlyosan, de még a kevésbé súlyosan fogyatékos csecsemőket is gyakran adják állami gondozásba. Az SNI-s (Sajátos Nevelési Igényű) gyerekek után emelt összegű családi pótlék jár ugyan, de az így kifizetett összeg eltörpül amellett, amit a károsult újszülöttek kezelésére fordítunk. Ésszerű lenne bevezetni az egészségbiztosításban is a bonus-malus rendszert, vetette fel Mánya doktor. Így a sorozatosan koraszülő nőket ki lehetne „szűrni” a többi biztosított közül.

Káló Károly, az edelényi polgármester ellen tüntetést szervező BHIM Rao Egyesület elnöke (Oldaltörés)


Káló Károly vezeti a BHIM RAO Egyesületet, amely  elősegíti a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány fiatalok általános iskolából középiskolába, illetve középiskolából a felsooktatás intézményeibe való bejutását,  valamint ezen intézményekben való sikeres helytállását. 

hvg.hu: Minek a rövidítése a BHIM RAO?

Káló Károly: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak (Magyarok, Romák) Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális, és Oktatási Egyesület. Kiemelten közhasznú társadalmi szervezetünk  2002-ben jött létre. Küzdünk a hátrányos megkülönböztetés és a szegregáció ellen. Mi voltunk az egyik szervezője az edelényi tüntetésnek. Molnár Oszkár polgármester ugyanis olyan kijelentéseket tett a Lakon, Szendrőládon és többi, környékbeli településen élő cigány asszonyokról, ami hazugság, és kimeríti a rasszizmus fogalmát. Nyilatkozatát szinte az összes média leközölte. Mi itt úgy gondoltuk, hogy ki kell állnunk a roma nők becsületéért.

Káló Károly
© equal-bridge.hu
hvg.hu: Önök tudják, pontosan hány fogyatékos születik Edelény környékén, és ebből mennyi a cigány?

K. K.: Nincs ilyen statisztika, hiszen a cigány gyermekeket nem kezelik külön a statisztikában. De egy biztos: a térségben élő fogyatékosok nem térnek el az országos statisztikai átlagtól, sőt évről évre csökken. Talán még kevesebb fogyatékos is születik errefelé a cigányok között. Persze, vannak sajátos nevelési igényű gyermek, akik a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozottak. Értelme sem lenne, hogy a cigány anyák bántalmazzák a magzataikat, hiszen havonta mintegy ötezer forinttal több családi pótlékot kaphatnának a közepesen súlyos SNI-s gyerekért. Ez nevetségesen kicsi összeg, miközben sérült gyerek orvosi ellátására ennek a többszörösét kell költeni.

Molnár Oszkár polgármester úr nem ismeri ezt a területet, nem orvos, és nem gyógypedagógus, csak össze-vissza beszél. Ennyi hazugság miatt le kellene mondania. Egyébként volt célja vele: növelni szerette volna a népszerűségét, elsősorban a Jobbik táborában. Mi politikamentes megmozdulást szerveztünk a polgármester ellen, a civil szervezetek, cigány önkormányzatok segítségét kértük, azok támogattak is bennünket.

Pelle János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!