szerző:
hvg.hu

A hvg.hu-nak interjút adó pártelnöknő szerint az MSZP még megnyerheti a 2010-es választásokat. Nem egyezne ki előre 129 mandátummal, ami a képviselői helyek több mint egyharmada. Az MSZP-kormányzás hibájának tartja Bős-Nagymaros 1998 elején történt forszírozását, a Medgyessy-kormány idején a reformok elmaradását és a Gyurcsány-kormány alatt az áfa csökkentését.


hvg.hu: Hétfő délután e sorok írójának utalt arra, hogy az MSZP-frakció nem fog kivonulni a Jobbik európai parlamenti képviselőinek keddi, a költségvetési vita részeként elmondandó parlamenti fölszólalásaikor, „mert a Jobbikkal szemben nem az a megoldás”. Ezek után a szocialisták mégis kivonultak.
A tavasszal vezető konzervatív elemzővé avanzsált Tornóczky Anita klasszikusát idézve: és ezt így hogy?

L. I.: Igen, valóban ez történt. Információkat kaptunk arról, hogy mi fog elhangozni. A Parlamentben járnak a pletykák.

hvg.hu: Előtte mire számítottak? Kertész Imre-fölolvasóestre?

L. I.: Nem, de nyílt zsidózásra sem. Ilyen a Parlament falai között az elmúlt húsz évben nem volt, még a MIÉP részéről sem. Azt tudtuk, hogy az ország gazdasági helyzetéről populista ökörségek – bocsánat – fognak elhangozni, de nyílt zsidózásra nem számítottunk. A kivonulásunk ennek szólt.

Lendvai és Gyurcsány a születésnapi ünnepségen
© Szegő Péter
hvg.hu: Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az MSZP még mindig nem tudta teljesen maga mögött hagyni utódpárti mivoltát. Gondolok például Havas Szófia énekkarvezetői munkásságára, illetve sajátos történelemszemléletére, vagy az ifjúszocik körében burjánzó Che Guevara-kultuszra.

Lendvai Ildikó: Ami azt illeti, az MSZMP-ben Che Guevara-kultusz egyáltalán nem volt: túl forradalmárnak tűnt. Az utódpártiság egyetlen lényeges jegyét sem bírom fölfedezni az MSZP-ben. Utódpárt az, amely egypárti uralomra tör. Az MSZP még akkor is koalíciót kötött, amikor nem volt muszáj. Utódpárt az, amelyik visszaállamosítana a magántulajdon helyett, ez az MSZP-től mindig is távol állt. Utódpárt az, amely a külpolitikában csak Kelet felé orientálódik. Az MSZP EU- és NATO-elkötelezettsége közismert, sőt: Horn Gyula volt az első magyar politikus, aki a NATO-ba való belépést fölvetette. Ha utódpártiságnak azt nevezem, amit az elődpárt eszmeisége tartalmazott, akkor az MSZP nem utódpárt. Kétségkívül sokan vagyunk az MSZP-ben – én magam is – akik tagjai voltunk az elődpártnak. De ezt mi – számos, más pártot erősítő politikussal ellentétben – be is írjuk az önéletrajzunkba.

hvg.hu: Az Internacionálé elénekléséhez mit szól? Mondhatja, hogy az eurokommunisták is éneklik, de Olaszországban vagy Franciaországban nem volt Recsk. Nincs Magyarországon az Internacionálénak kellemetlen konnotációja?

L. I.: Nem, semmi bajom az Internacionáléval, fölvállalom. Nemcsak az eurokommunisták éneklik, hanem az olasz, a francia szocialisták, sőt: olykor a német szociáldemokraták is.

hvg.hu: Németországban – legalábbis Nyugat-Németországban – sem volt Recsk.

L. I.: Kétségkívül. A kérdés az, hogy attól, hogy negyven évig volt nálunk, ami volt, szabad-e – nem Magyarországon és nem Rákosi alatt kitalált – baloldali tradíciókat ápolni. Szerintem szabad. Nem tenném kötelezővé, de semmi bajom vele.

hvg.hu: Ha a Fideszre vagy akárcsak egy képviselőjére a rasszizmusnak akár az árnyéka vetül, az MSZP lecsap, mint a rétisas. Nem disszonáns, hogy a rasszista kijelentéseket tévő MSZP-s képviselőkkel szemben a párt mintha zárójelbe tenné a Fidesszel szemben használatos erkölcsi mércét, lásd Döry Miklós XIII. kerületi önkormányzati képviselő esetét?

L. I.: Ha a saját sorainkban mondanak félreérthető mondatot, arra ugyanúgy le kell csapnunk, mint a rétisas. Ha bárki zsidózna vagy cigányozna, az kiírja magát az MSZP-ből.

hvg.hu: Akkor miért MSZP-s önkormányzati képviselő még Döry?

L. I.: Nem zsidózott, hanem – legjobb emlékem szerint – arról beszélt, hogy akik csak nagyon rövid ideje élnek itt, azok nem biztos, hogy mindent tudnak az országról. Nem helyeslem még ezt a mondatot sem, mert Izrael esetében félreérthető, de hogy nem állt szándékában zsidózni, azt őszintén remélem. Ha lett volna, nincs itt helye.

Nincs lefutva (Oldaltörés)

A bevállalt rendszerváltás

 
A Magyar Szocialista Párt szerda délután önmagát ünnepelte: húsz éve, 1989. október 7-én a Magyar Szocialista Munkáspárt XIV. kongresszusán az akkori küldöttek nagy része kimondta az utódpárt, a Magyar Szocialista Párt megalakulását. Lendvai Ildikó szerint aki a múltat nem vállalja, az önmagát nem vállalja. Hozzátette: pártja – más pártokkal ellentétben – húsz éve nem váltott sem irányt, sem Internacionálét.  „Az MSZP nem felemásan ment bele a rendszerváltásba, bevállalta a rendszerváltást” – vélte a kormánypárt elnöke.

Bajnai Gordon miniszterelnök köszönetet mondott a Magyar Szocialista Pártnak, „amiért az elmúlt hat hónapban – az elmúlt húsz évben nem először – vállalta a felelősséget”. Hozzátette: a kormánypárt Magyarország érdekét a saját rövid távú érdeke elé tudja helyezni. Szerinte az MSZP hőstetteket hajt végre, amikor „rövid távú érdekei ellen nyomkodja a gombokat”.  

hvg.hu: Mondjon három dolgot az elmúlt húsz évből, amiről úgy gondolja, hogy az MSZP nagyon elszúrta és most máshogy csinálná!

L. I.: Először hadd mondjak három olyan dolgot, amelyre az MSZP büszke lehet!

hvg.hu: Kíváncsian hallgatom.

L. I.: A Vasfüggöny lebontása, a sorkatonaság eltörlése, a fejlesztések beindítása.

hvg.hu: A Vasfüggöny lebontása 1989 tavaszán-nyarán, még az MSZP megalakulása előtt megtörtént.

L. I.: Teljesen mindegy. Azok a szocialista politikusok csinálták, akik később – nem véletlenül – nem a Munkáspártban maradtak, hanem átjöttek az MSZP-be. De a Vasfüggöny lebontása alatt nem az ollós jelenetet értettem, hanem egy nyitott, nyugatorientált külpolitikát.

hvg.hu: A sorkatonaság eltörlése pedig erőteljesen az akkori koalíciós partner, az SZDSZ hatására született meg.

L. I.: Tévedés. A saját programunkban éppúgy szerepelt. Nem csökkentem az SZDSZ érdemeit, ha azt állítom, hogy nekünk is szándékunk volt a sorkatonaság eltörlése. A maga által kérdezett három elszúrt dolog. Egy: Bős-Nagymaros erőltetése 1998 elején. Kettő: a Medgyessy-kormány idején a jó okkal meghozott szociális intézkedések mellett a reformok elmaradása. Három: áfacsökkentés akkor, amikor már látható volt, hogy gazdaságilag nehéz idők jönnek.

hvg.hu: Reálisnak tartja-e, hogy az MSZP a fél év múlva esedékes választást megnyerje; illetve megszerezze a képviselői helyek több mint egyharmadát, legalább 129 mandátumot?

L. I.: Ennyi idővel a választások előtt még egyetlen lehetőséget sem neveznék irreálisnak. Bármikor bármi megtörténhet. Meccs előtt az az ember dolga, hogy a lehető legsikeresebb szereplésre készítse föl a csapatot. A 2010-es választás még nincs lefutva. Furcsa átrendeződések mentek végbe a közelmúltban a magyar politikában – ezeknek nem föltétlenül örülök. Az „egy a tábor, egy a zászló” stratégiája a jobboldalon nem jött be, de lehet, hogy a történelmi sors rákényszeríti a baloldalra és ott működni fog. Ez esetben nekünk kell egy olyan gyűjtőpárttá válnunk, amely az európai demokratikus út híveinek szavazatait megszerzi.

hvg.hu: Ha most előre odaadnák a 129 mandátumot, kiegyezne vele?

L. I.: Nem. Az ember sose egyezzék ki egyfajta eredménnyel. Csinálja végig, amiből olyan jól jöjjön ki, amennyire csak tud.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dinnyekáosz: a termelők már 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek

Dinnyekáosz: a termelők már 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Marabu FékNyúz: Kalózok

Marabu FékNyúz: Kalózok

A kínaiak kitaláltak egy megoldást arra, hogy ne legyenek tele a városok szertehagyott elektromos rollerekkel

A kínaiak kitaláltak egy megoldást arra, hogy ne legyenek tele a városok szertehagyott elektromos rollerekkel

Üres budapesti kassza várja a következő főpolgármestert

Üres budapesti kassza várja a következő főpolgármestert

Senkinek nem kellenek a Heti Válasz kiadványai

Senkinek nem kellenek a Heti Válasz kiadványai