„Lezsák, Antall és Boross pártjából Bokros-pártot faragtak” – panaszolja Pettkó András, aki pedig jobbközép irányba tolta volna az MDF szekerét. Tavaly ki is zárták a pártból. Pedig alapító tag volt 1988-ban, évekig az ifjúságpolitikai, a környezetvédelmi és a karitatív területeken dolgozott, 2002-ben a Fidesz-MDF listáról került az országgyűlésbe, 2006-ban pedig országos listáról. Kizárása után független képviselőként vett részt, szólalt fel a parlamenti üléseken.

hvg.hu: Bokros Lajos szerint öntisztulási folyamat megy végbe a pártban. Ennek során immár számos alapító tagot, emblematikus figurát kizártak a pártból, önnel együtt távozott a párt másik két alapító tagja. A kívülálló nemigen érti: ha ennyire nem értettek egyet az MDF új irányvonalával, miért nem fogtak össze?

Pettkó András: Hock Zoltán és Katona Kálmán barátommal mindent megtettünk azért, hogy az MDF hajóját a „jobb part” felé irányítsuk. Az MDF alapszabályát vettük figyelembe, minden törvényes keretet betartottunk, Dávid Ibolyáék azonban becsaptak minket, minden szabályt felrúgtak. Bokros öntisztulási folyamatról beszél, valójában arról van szó, hogy Lezsák Sándor, Antall József és Boross Péter pártjából Bokros-pártot faragtak. Attól tartok, az MDF miniszterelnök-jelöltjét hidegen hagyja, hogy a pártnak hány szervezete, hány tagja van, vagy a párt vezető testületei milyen programokat fogadtak el az elmúlt években a környezetvédelem, az informatika, a civilszervezetek, vagy az egészségügy terén. Inkább saját tanulmányaiból összeállított 27 oldalas házi dolgozatát ismételgeti.

hvg.hu: Ön sokáig kiállt Dávid Ibolya mellett, még akkor is, amikor látszott, hogy a párt vezérelve, finoman fogalmazva, a pragmatizmus, vagyis a politikai túlélés minden áron. Miért?

P.A.: Nem Dávid Ibolya személye mellett álltam ki, hanem egy önálló jobbközép párt mellett. Aki ismeri a magyar választási rendszer sajátosságait, tudja, hogy a második fordulóban szükség van egy tartalékra. 1990-ben Antall Józsefnek a Kereszténydemokrata Néppárt és a kisgazdapárt, Orbán Viktornak 1998-ban Torgyán József pártja töltötte be a második fordulóban ezt a szerepet. A másik oldalon az MSZP-t minden alkalommal az SZDSZ segítette ki. Barátaimmal az MDF-ben azt gondoltuk, kell még egy jobboldali párt. Az ’egy a tábor, több a zászló’ elvet vallottuk, ezért is támogattuk az MDF megmaradását. Sajnos, nem tudtuk az MDF programját és politikáját a jobbközépen tartani. Dávid Ibolya és tanácsadói átvitték a pártot a baloldalra. Több mint egy éve úgy éreztem, hogy a kőbe vésett ígéretek közül már csak az maradt, hogy „Nem juttatjuk hatalomra Orbán Viktort!”, a többi üzenet eltűnt a párt mindennapi politizálásából.

Pettkó András

hvg.hu: Mi lett volna ön szerint a helyes lépés?

P.A.: A 2006-os választások éjszakáján, amikor bejutottunk az országgyűlésbe, békejobbot kellett volna nyújtanunk a Fidesznek, vissza kellett volna léptetnünk minden állva maradt jelöltünket a jobboldal javára. Nem így történt. Ehelyett értelmetlen háborúskodásba kezdtünk. Az eredménye az önkormányzati választásokon elszenvedett katasztrofális vereség lett. Jóval kevesebb önkormányzati képviselőnk, polgármesterünk, alpolgármesterünk lett, mint az előző ciklusban volt. A bomlás jelentősen felgyorsult Almássy Kornél és csapata 2008 szeptemberi kizárása nyomán, majd Olajos Péternek az uniós listáról történt dicstelen levételével.

hvg.hu: Mit tartalmaz pontosan az SZDSZ-szel kötött megállapodás, ami a jelek szerint többet ártott, mint használt a Fórumnak? Más: hogy lehet ma is az MDF vezető beosztású alkalmazottja a jogerősen elítélt egykori fideszes képviselő, Lengyel Zoltán?

P.A.: Úgy hírlik, hogy az SZDSZ-szel kötött megállapodást senki nem ismeri, sem a budapesti, sem az országos választmány nem vitathatta azt meg. Sajnálatos módon a MDF koporsójába az MDF-SZDSZ együttműködés verte bele az utolsóelőtti szeget. Az utolsó egy rossz választási szereplés lehet. Ami Lengyel Zoltánt illeti, ő azért lett a párt gazdasági igazgatója, mert az utóbbi hónapokban nemcsak a helyi szervezetek sokasága szűnt meg, nemcsak a szakmai kabinetek vezetői mentek el, nemcsak a sajtóosztály távozott, de a korábbi gazdasági vezető is. Lengyel Zoltánt felkérték erre a tisztségre, és ő elvállalta.

hvg.hu:Miért zárták ki a pártból, mégpedig rekordidő alatt, Lévai Zoltánt, az MDF volt budapesti elnökét?

P.A.: Az alapszabály szerint Lévai Zoltán ma is tagja a pártnak. Őt – meghallgatása után – csak a párt Országos Etikai és Fegyelmi Bizottsága zárhatja ki, az országos választmány elnökének nincs ilyen hatásköre. Mivel ez nem történt meg, teljes joggal gyakorolhatja tagsági jogait.

hvg.hu: És mit gondol Somogyi Zoltán MDF-es pályafutásáról?

P.A.: Somogyi Zoltán és volt cége, a Political Capital már hosszú évek óta tanácsadója a Magyar Demokrata Fórumnak és elnökének. Mindig is azt gondoltam, ha Somogyi bele akar szólni az MDF mindennapi éltébe, akkor az a helyes, ha politikai szerepet vállal és belépve a pártba, tagként ad javaslatokat. Az első lépést megtette, képviselőjelöltséget és kampányfőnökséget vállalt, ám még nem tag. Munkájának eredményességéről, további sorsáról április 11-én a választópolgárok döntenek.

D.L.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kamuprofillal csábít Juliette Binoche

Kamuprofillal csábít Juliette Binoche

Azt mondják, nem lesz baj: 2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett

Azt mondják, nem lesz baj: 2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett

Szijjártó: 160 millió dolláros programot indítanak magyar cégeknek Laoszban

Szijjártó: 160 millió dolláros programot indítanak magyar cégeknek Laoszban

Egyelőre titokban maradnak Trump adóbevallásai

Egyelőre titokban maradnak Trump adóbevallásai

A lengyelek amerikai atomerőművet építhetnek, és nem vesznek fel rá hitelt

A lengyelek amerikai atomerőművet építhetnek, és nem vesznek fel rá hitelt

„Még én sem úgy ébredek, mint Cindy Crawford” – mondta Cindy Crawford

„Még én sem úgy ébredek, mint Cindy Crawford” – mondta Cindy Crawford