Tetszett a cikk?

Hemzseg a ténybeli tévedésektől, lekezelő, felületes – a Die Pressében a magyarországi választásokról megjelent írás, sajnos, alaposan félretájékoztatja olvasóit.

„A mai napig nincs olyan politikai közösség Magyarországon, amelyik az egyre erősebben jelentkező jobboldali radikalizmussal szembe menne” – aggódik helyettünk is a Die Presse, akinek tudósítója, Wolfgang Böhm a jelek szerint igencsak félretájékozott a magyarországi helyzetről.

Cikke a közvetkező érdekes, az igazságnak nyomát sem viselő mondatokat tartalmazza: „Jóllehet dühödten az utcán tiltakoztak Gyurcsány Ferenc ellen, amikor az a 2006-os választás után a hazugságot a választóinak önkritikusan elismerte, amikor viszont egy teljesen antidemokratikus csoport fekete uniformisban a cigánytelepeken keresztül masírozik, a zsidók ellen tüzel és a demokráciát megkérdőjelezi, nincs tüntetésre mozgósítás.” Hogy is van ez, tessék mondani? Böhmöt, úgy látszik, félretájékoztatták. Gyurcsány, ő is tudhatná, zártkörű rendezvényen, saját elvtársainak vallotta be a „bűnöket”. Botrány éppen akkor lett, amikor négy hónappal az elhangzása után a titkos trágár beszéd kiszivárgott. Szó sem volt tehát a közvélemény tájékoztatásáról. Ezt állítani olyan, mintha azt mondanánk, Haider, az osztrák szélsőségesek egykori vezére  a közvéleményt röviddel megválasztása után tájékoztatta homoszexuális hajlamairól. Egyébként is, mire gondol a Die Presse cikkírója? Tüntetésre mozgósítás a gárda ellen pedig volt több is – kábé akkora sikerrel, mint a Haider-ellenes mozgósítások annak idején Ausztriában. Mi kéne még Böhm szerint? Egy jó kis zavargás? Demokratikus választás során egy radikális jobboldali párt indult, és harmadik legnagyobb tényezőként bejutott a parlamentbe. A szélsőségesek gyors előretöréséért felelősség terheli az elmúlt nyolc évben kormányzókat, elsősorban Gyurcsány Ferencet, akit a Presse cikkírója szemmel láthatóan remek politikusnak tart.

A szerző ezután megállapítja, hogy a magyarok jelenlegi identitászavarának, gazdasági váláságának gyökerei az Orbán-kormány politikájához nyúlnak vissza, az ugyanis főként nemzeti szimbólumokra, nem pedig pragmatizmusra épült. "A Fidesz elnöke olyan országban jut vezető szerephez, ahol sem a piacgazdaság, sem a demokrácia nem áll szilárd lábakon" – aggódik újfent, helyettünk is Wolfgang Böhm. Ezután nem tesz mást, mint merészen a Jobbik világképét kivetíti az egész magyarságra. Mint írja: a vasárnapi választás eredménye megerősítette az új magyar nacionalizmust, amelyik a válság okait a határokon túl keresi, illetve  bizonyos, elnyomott hazai csoportokon kéri számon (nyilván a romákra gondolt a szerző). A választás eredménye emellett – szerinte – azt a véleményt is alátámasztja, hogy az IMF a nemzetközi diktátum eszköze, az EU pedig teher, nem pedig esély. Az önbecsapás része, hogy a  sikert egyedül a romák akadályozzák, ők az okai a terjedő bűnözésnek és szegénységnek.

Miután „a” magyarokat így kiosztotta, a Die Pressében megjelent cikk végső konklúziója: Orbán csak akkor számíthat sikerre, ha a meghatározhatatlan nemzeti büszkeség helyett megalapozott öntudatra épít, és visszaadja az önálló kezdeményezésbe vetett hitet, ahelyett, hogy az államra kelljen számítani. Remek tanácsok – közben a ludak már mind kimúltak, emlékeztetünk a viccre, ám a dolog ennél jóval komolyabb. Nem az egyéni kezdeményezésen múlt eddig sem, hanem, többek között, a bürokratikus akadályokon, a korrupción, a mindent gúzsba kötő adózáson, hogy nem jutottunk egyről kettőre. Ezen pedig csak az állam, egy jó kormány tud változtatni. Ha sikerül beindítani a gazdaságot, megjön az öntudat. A nemzeti büszkeség pedig – ha nem kirekesztő – minden magyar elidegeníthetetlen joga. Köszönjük a tanácsokat, de ha már hazánkkal foglalkoznak, tessék alaposabban tájékozódni. Ez a mi tanácsunk.

-rR-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga