Pelle János
Pelle János
Tetszett a cikk?

„Politikai beállítottságára való tekintet nélkül minden terézvárosi polgárt képviselni akarok a parlamentben”, jelentette ki a hvg.hu-nak Illés Zoltán, aki a Fidesz színeiben meggyőző fölénnyel nyerte a VI. kerületi képviselőválasztást, és az ősszel szándékában van indulni a polgármesteri székért.

 Illés Zoltán szeretné felváltani Terézváros polgármesteri székében az MSZP-s Verók Istvánt az ősszel, jóllehet ebben a kerületben a jobboldal korábban nem volt különösebben népszerű. De már a képviselőválasztás eredménye is azt tükrözte, hogy a baloldali és liberális hagyományoknál erősebb az emberek türelmetlensége, vágya a változásra.

 Illés Zoltán munkatársunknak elmondta, a kerület lakóinak elegük lett a baloldali többségű önkormányzat egyes tagjai által elkövetett, súlyos visszaélésekből. A  kerületben havonta bukkantak fel újabb korrupciós ügyek, napirenden vannak az ingatlan panamák felderítését célzó ügyészségi nyomozások. A kerületi vagyonkezelő igazgatóját kenőpénz átvételekor érték tetten. És köztudott, milyen felháborító dolgok történtek a Király utcával, meg volt zsidónegyeddel. Tény, hogy több képviselőnek kellett együttműködnie ahhoz, illetve az ellenőrzésnek is szemet kellett kell hunynia afelett, hogy egyesek megkárosítják a köztulajdont. Ezért vetette fel az ügyészség nyomozása során a Terézvárosban a „bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmények gyanúját”. Ennek véget fogunk vetni.

Illés Zoltán

Mindezek fényében egyértelmű, hogy módosítani kell a közbeszerzési törvényt, a hozzá kapcsolódó jogszabályokkal együtt. Be kellene vezetni a pályázatok elbírálásakor azt a kritériumot is, hogy melyik pályázó teremt több hazai munkahelyet. Meg kell akadályozni, hogy a pályázatók folyamatosan „aláígérjenek” egymásnak, a végén pedig nevetségesen alacsony árért nyerjék el a munkákat, majd pedig „objektív okokra” hivatkozva, menet közben emeljék meg a költségeket. Ugyanakkor be kell nálunk is vezetni, hogy az EU szabályait követve legföljebb tíz százalékkal lehessen emelni a közbeszerzéssel elnyert munkák költségeit, és akkor is csak indokolt esetben.

Emellett kisebb, racionálisabb, jobban ellenőrizhető önkormányzati rendszerre van szüksége az országnak. Ez Budapesten akár jelentheti kerületek összevonását is, de mindenképpen az önkormányzati képviselők számának csökkentéséhez kell, hogy vezessen. Nincs kizárva az önkormányzati választások előre hozatala sem, bár Illés ezt nem tartja valószínűnek. Emlékeztetett arra, hogy a nyáron is ülésezni fog a parlament, s ekkor már egyes kétharmados törvényeket, mint például az önkormányzatit is, minden bizonnyal módosíthatják.  

Ami közelebbi terveit illeti, Illés elmondta: minél hamarabb szeretne forrásokat szerezni a kerületi épületek alapos felújítására, ami magában foglalná a közművezetékek és a nyílászárók cseréjét is. Szakértők véleménye szerint ha az állam, az önkormányzat, és a tulajdonosok egyaránt hozzájárulnak, a lakások közös költségeinek mintegy 3500  forintos növelésével elegendő összeget lehetne előteremteni a házak hőszigetelésére és teljes felújítására.

Megkérdeztük Illést, akinek környezetvédő tevékenysége immár csaknem 30 évre nyúlik vissza, mi a véleménye a Parlamentbe jutott ökopártról, azaz az LMP-ről?  Illés sietett leszögezni, hogy a Fidesz is tisztában van vele, hogy a környezetvédelem felértékelődött, kiemelkedő a jelentősége a gazdaság, a szociálpolitika, a munkahelyteremtés szempontjából is és hogy pártja tervei között szerepel egy „Zöld Széchenyi-terv” elindítása. Ebben szerepelne  a nap- és szélenergia, valamint a geotermikus energia és a biomassza hasznosítása is. Mint hozzátette: „demokrataként csak üdvözölni tudom, hogy az LMP is szerepet vállal majd a programok megvalósításában, illetve ellenőrzésében. Igaz, politikusaiknak környezetvédelmi ügyekben ezután kell tapasztalatokra szert tenni, hitelessé válni. Az ökológiai rendszerek is akkor stabilak, ha sok a szereplő és azok mind együttműködnek. Ez a társadalmi, politikai rendszerekre is igaz. Az LMP – jegyezte meg – nem egyszerűen „ökopárt”, hiszen nemcsak környezet- és természetvédelemmel kívánnak foglalkozni, hanem a magyar társadalmat más tekintetben is foglalkoztató ügyekkel, például a pártok finanszírozásának rendszerével. Ezt is csak üdvözölni tudom” – mondta Terézváros megválasztott új képviselője.  

Pelle János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Terézváros: kenőpénzt fogadott el a közterület-felügyelet vezetője

Vezető beosztású, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerületi közterület-felügyelet vezetőjét; a férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bíróság. A férfi pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

MTI Itthon

Ártatlannak vallja magát a terézvárosi alpolgármester

Ártatlanságát hangsúlyozza közleményében Bajor Zoltán terézvárosi polgármester, akit kedden egy vesztegetési ügy gyanúsítottjaként hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség. A szabad demokrata politikus közölte: nem mond le, beidézését pedig azért is felfoghatatlannak és megdöbbentőnek tartja, mert a gyanúsításban megjelölt időpontban sem alpolgármesteri, sem egyéb vezetői tisztsége nem volt a VI. kerületben. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a "gyanúsításközlésben az alpolgármester hivatali idejével összefüggésben elírás történt", de ez az ügy jogi megítélését nem érinti

Itthon

Parkolási korrupció a Terézvárosban

Eddig három gyanúsítottja van a Centrum Parkoló Kft. és a VI. kerületi közterület-felügyelők kerékbilincseléssel kapcsolatos vesztegetési ügyének, amely milliárdos üzleti érdekeket érinthet. Az ügyben számos megválaszolatlan kérdés van. Például nem tudni, miért vártak az ügyészek egy hetet az első centrumos gyanúsítással, a megvesztegetett közterületist pedig miért az utcán és nem a Centrum irodájában vették őrizetbe.

MTI Itthon

Vesztegetéssel gyanúsítják a terézvárosi alpolgármestert

Gyanúsítottként hallgatta ki Bajor Zoltánt, a VI. kerületi önkormányzat SZDSZ-es alpolgármesterét a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben kedden a Központi Nyomozó Főügyészség.

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

A HBO lehozta a Sipos Pál-sztori szerzőjével készült interjút, ami teljesen kimaradt az Epipo-filmből

A HBO lehozta a Sipos Pál-sztori szerzőjével készült interjút, ami teljesen kimaradt az Epipo-filmből