Sebők János
Sebők János
Tetszett a cikk?

Sávoly és Páty után Pécsett is beígért de el sem kezdett, kétes sorsú beruházásokkal kapcsolódik össze a spanyol Grupo Milton ingatlanfejlesztő cég neve. A dél-dunántúli városban kilátásba helyezett 100 milliárd forint értékű fejlesztésekből eddig semmi sem valósult meg.

Két éve, 2008. június 26-án Tasnádi Péter Pécs szocialista polgármestere és Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke írta alá azt a szerződést, amelynek keretében a város 6,3 milliárd forintért eladta hét részből álló stratégiai ingatlancsomagját az egyedül pályázó, Valenciában bejegyzett, mindössze három alkalmazottal dolgozó spanyol ingatlanfejlesztő cégnek. A portfolió városszerte jól ismert ingatlanokat tartalmazott: a 25 emeletes Magasházat, az „áper” (A/1)-laktanyaként ismert (belvárosi méretű) volt honvédségi területet, a Munkácsi utcai volt rendelőintézet épületét, a Lánc utcai rendelő előtti területet, egy üres ingatlant a Siklósi úton, s még két telket, amelyek az egykori Bajcsy-laktanya területén, illetve a Megyeri úton vártak hasznosításra. Ezeknek az ingatlanoknak a gyors eladása kétszeresen is fontos volt az akkori városvezetésnek. Egyrészt az adóságokat felhalmozó városnak szüksége volt az eladás révén befolyó összegre, másrészt azt remélték, hogy a beígért fejlesztések és beruházások nemcsak a megyeszékhely üzleti életét élénkítik fel, de hozzájárulnak az Európa Kulturális Fővárosa projekt sikeres megvalósulásához is.

A pécsi Magasház 2002-ben

A szerződés aláírását a Magasháznál megtartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol videókivetítőn azokat a látványterveket is bemutatták, amelyeket a jelenlévő Adolfo Rodriguez, a Grupo Milton által megbízott világhírű építész készített (ő a sanghaji spanyol pavilon tervezője is). Az eseményen konkrét ígéretek is elhangzottak, Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke bejelentette, hogy ha az önerőből, s nem banki hitelből finanszírozott terveik megvalósulnak, akkor Pécs városa a következő években mintegy 100 milliárd forint értékű ingatlanfejlesztéssel számolhat. Kovács azt is megígérte, hogy 2010-ig az összes beruházást elkezdik, de elsőként az 1989 óta üresen álló Magasházat teszik rendbe, amelyet a bemutatott tervek szerint szupermodern felhőkarcolóvá alakítanak át, business centerekkel,  irodákkal, luxus-apartmanokkal, panoráma-étteremmel), s az átépítést 2010-re, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program idejére be is fejezik.

A megálmodott felhőkarcoló
©

A spanyolok az egykori tüzérlaktanya területére kereskedelmi szolgáltató-övezetet, a Munkácsy-rendelő helyére 130 szobás, négycsillagos szállodát, a Lánc utcába modern kereskedelmi és irodaközpontot ígértek.  Kovács Bence János a Dunántúli Naplónak is nyilatkozott cége terveiről   Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy talán ingatlanspekuláció áll a háttérben, azt mondta: „nem spekulánsok vagyunk, s minden ingatlant fejleszteni kívánunk. Az a célunk, hogy olyan beruházások szülessenek, amelyek Pécsre működő tőkét hoznak, s így egyben munkahelyet is létesítenek.” Kovács a Népszabadság tudósítójának is megerősítette: a Grupo Miltonnak nincsenek spekulációs szándékai. A cél, hogy a fejlesztések minél hamarabb megvalósuljanak, „ezért törekedni fogunk a kontraktusban megfogalmazott összes beruházás záros határidőn belüli megkezdésére".

A rendelőintézet helyére tervezett szálloda madártávlatból
©

Az ügylet jól is indult, mert a spanyol befektetőcsoport a 10 százalékos előleg után 2008 szeptemberében átutalta a vételár 65 százalékát, ami után megkezdődött a birtokba adás, s akkor úgy tűnt, hogy Pécsett valóban beindul az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztése. A Dunántúli Napló 2008. szeptember közepén  reménykedettt: „ Kovács Bence János közölte, előrehaladott állapotban van a Magasház átalakításának terve, az elképzelések továbbra is arról szólnak, hogy a megújult toronyház külső képe 2010-re készen legyen. Az elnöktől megtudtuk, ugyancsak folyik egyebek mellett a Munkácsy-rendelő helyén létrehozandó szálloda programjának előkészítése, illetve az egykori tüzérlaktanya ingatlanának tervezése, itt ügyelni kell a kármentesítésre is.”

A városnak még kifizetendő hátralék további részlete (félmilliárd forint) 2009. január 15-én vált esedékessé, ezt a Grupo Milton februárban utalta át, az utolsó 787 milliós tétel pedig tavaly július 1-én érkezett meg, s ezzel a spanyolok teljesítették a fizetésre vonatkozó szerződéses vállalásaikat. Ez alkalomból Kovács Bence János ismét nyilatkozott, és ismét elmondta, hogy dolgoznak a Pécsre tervezett beruházások előkészítésén, a fejlesztésekről a közeljövőben részletesebb bejelentést is tesznek. Erre azonban csak szeptember végén, a Dunántúli Naplóban került sor, amikor Kovács egy interjúban elmondta, lezárult a tendereztetés és októberben megkezdődnek az előkészítő munkálatok az „áper-laktanyában”, a közeljövőben bemutatják a Magasház új terveit, s a  látványosabb munkák is elkezdődnek. Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy a Magasházat 2010-re külsőleg megújítják, a tél beálltával pedig nekilátnak a belső munkálatoknak.

A Grupo Milton azonban eltűnt a pécsi nyilvánosság elől, s rejtőzködésüket sokan  összefüggésbe hozták egyrészt a spanyolországi ingatlanpiaci botrányokkal, illetve a Grupo Milton és Kovács Bence János múltjának „leleplezésével”, másrészt a spanyol befektetők sávolyi és pátyi ügyleteivel.  Ám a jövedelmezőnek ígérkező bizniszt váratlanul megfúrták. A magyar sajtó feltárta a sávolyi mutyizás és Kovács Bence János múltjának részleteit, a Népszabadságban pedig Gyenesei István volt önkormányzati miniszter engedett bepillantást a projekt kulisszái mögé, decemberben pedig már a Parlamentben interpellált az ügyben. A botrány egyre dagadt, végül az állami pénzeket nem utalták át. Az már csak hab volt a tortán, hogy hamarosan a „pátyi golfváros” ügyében is leleplező információk jelentek meg a Grupo Miltonnal kapcsolatban, s cikkek sora tárta fel a spanyol „projektcég” és a helyi önkormányzat közötti mutyi részleteit.

Kovács János Bence
©

Pécsett most másféle botrány van kibontakozóban, mert a szerződéskötés kétéves évfordulójához közeledve egyre többen tesznek fel a kérdéseket: Hová tűnt a Grupo Milton? Miért pukkadt ki a spanyol ingatlan-lufi? Miért nem kezdődtek el a beruházások? Hol vannak a fejlesztésre szánt saját pénzek? Miért nem tartja be a szavát Kovács Bence János? Tény, hogy a Grupo Milton eddig egyetlen ígéretét sem váltotta be, pedig Pécs városának az EKF-program évében nagy szüksége lett volna a spanyolok által megvásárolt ingatlan-projektek működtetésére. Az érintett területeken azonban még semmiféle fejlesztés nem történt. A Dunántúli Napló március végén arról írt, hogy a Grupo Milton pécsi terveiről a cég vezetése nem kíván nyilatkozni. A lap Nagy Csabát, Pécs alpolgármesterét is megszólaltatta, aki elmondta, hogy „a spanyolok terveiről egyelőre semmi közelebbit nem tudnak. Ők elsősorban a Magasház rendbetételéről kezdeményeztek tárgyalásokat, ám ez ügyben nem történt jelentős előrelépés, s az épület megújítására várhatóan nem kerül sor az idén.”

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

Az idén márciusban még az sem tudta az ügyet elmozdítani a holtpontról, hogy egy vihar bádoglemezeket tépett le a Magasház tetejéről, s csak a véletlenen múlt, hogy nem történt baleset. Az épületet azonban ezt követően sem kezdték el felújítani, sőt, egy internetes beírás szerint „az épületet körülvevő préselt falapok időközben elkorhadtak, egy részük ledőlt, mögötte a zöldülő gaz látszik.”

A munkák később sem kezdődtek el. A megyei lap helyszínen járt munkatársa azt írta, hogy „továbbra is üresen áll (immár huszonegyedik éve) a Magasház, pár biztonsági ember őrzi a Munkácsy utcai volt rendelőintézet épületét, ahová szállodakomplexumot álmodtak, s az egykori A/1 laktanya területén sem látható, hogy kereskedelmi és szolgáltatói övezetként funkcionálhatna a közeljövőben.” Az újságíró ismét megpróbálta elérni a spanyolokat, sikertelenül. „Telefonon kerestük a céget, de nem értük el, ahogy nem éri el őket hónapok óta a városvezetés sem."

Lovász István, a városfejlesztési főosztály vezetője szerint a szerződésben szerepel ugyan egyfajta kötelezettségvállalás a spanyolok részéről, "de az csupán általános jellegű". Az eladáskor ugyanis a városvezetés nem épített be biztosítékot a szerződésbe, ezért még kötbér sem terheli a spanyolokat, ha jobb időkre spekulálva évekig nem csinálnak semmit az ingatlanokkal. A Grupo Milton kötelezettsége csupán annyi, hogy "a jogerős építési engedély kézhezvételétől számított öt éven belül törekedni fog" a megígért fejlesztések megvalósítására.

Európa Kulturális Fővárosa ezért valószínűleg nélkülözni fogja azokat a beruházásokat, amelyekről Kovács Bence János azt állította, hogy 2010-re készen lesznek. A modern felhőkarcoló látványterve időközben a cég honlapjáról is eltűnt, egy május végi beszámoló pedig arról tudósított, hogy „továbbra is baglyok és galambok lakják a pécsi „pokoli tornyot”, amely büszke jelkép helyett maradt a város szégyenfoltja.

Az új pécsi városvezetésnek azonban egyelőre nincs lehetősége, hogy jogi lépéseket tegyen a rosszul megkötött szerződések miatt, pedig egyre többen vélik úgy, hogy két éve a súlyosan eladósodott szocialista városvezetés gondatlanul járt el, s értéke alatt elkótyavetyélte az ingatlancsomagot egy olyan, folyamatosan botrányos ügyekbe keveredő, kétes hírű cégnek, amely Pécsett  is az időközben már leleplezett üzleti stratégiáját akarja megvalósítani.

Az ügyben megkerestük a Grupo Miltont, de azt a választ kaptuk, hogy a pécsi ingatlanok – így a Magasház – ügyében is csak a tulajdonos és a vezérigazgató nyilatkozhat, ők azonban a nyár folyamán nem lesznek elérhetők. A hvg.hu információi szerint a pécsi városvezetésnek továbbra sincs lehetősége, hogy tárgyaljon vagy jogi lépéseket tegyen a spanyol céggel megkötött szerződés miatt. Egyre inkább úgy tűnik, a súlyosan eladósodott szocialista városvezetés két éve értéke alatt elkótyavetyélte az ingatlancsomagot. Ráadásul olyan céget választott. amelyik folyamatosan botrányos ügyekbe keveredett s feltehetően Pécsett is az időközben már leleplezett üzleti stratégiáját akarja megvalósítani.

                                       

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sebők János Vélemény

Golfváros Pátyon? Civilek támadják a mega-projektet

A budapesti agglomerációban évek óta jelentős zöldmezős beruházások zajlanak, s most a Zsámbéki-medencében, Páty térségében a sávolyi Balatonring ügyében elhíresült, Spanyolországban bejegyzett Grupo Milton akar egy megaprojekt keretében óriási „golfvárost” építeni. A pátyi képviselőtestület mellette van, de egyre nő az ingatlanspekulációra gyanakvók, illetve a természetvédő ellenzők tábora, bár közülük többen életveszélyes fenyegetést kaptak. Felhívásukra március 23-án tüntetés lesz a spanyol követség előtt.

MTI Itthon

Pátyi golfprojekt: feljelentés-kiegészítést nyújtottak be a civilek

Feljelentés-kiegészítést nyújtott be az ügyészséghez a pátyi civilek képviselője. Tollner József független önkormányzati képviselő tudomására jutott ugyanis: a leendő golfberuházás részét képező út megépítésére a Grupo Milton mellett egy másik céget is megbízott az önkormányzat.

MTI Sport

Gyorsaságimotoros-vb: törölték a sávolyi futamot

A Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) törölte a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei versenynaptárából a szeptember 19-re kiírt sávolyi Magyar Nagydíjat, s a helyére egy újabb spanyolországi futamot iktatott be.

MTI Gazdaság

Lemond a sávolyi versenypálya koordinálásáról Suchman Tamás

Lemond a sávolyi motorversenypálya építésének koordinálásáról Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke - tette közzé az MR1-Kossuth Rádió csütörtökön. A bejelentés és a hozzá kapcsolódó nyilatkozatok a MR1-Kossuth Rádió honlapján olvashatóak.

MTI Itthon

A pátyi beruházást is vizsgáltatnák Papcsákkal a civilek

A törvényesség helyreállítását, illetve a termőföldek spekulatív céllal történő átminősítésének megelőzését kéri a Páty Nem Eladó Civil Összefogás abban az MTI-hez is eljuttatott levélben, melyet Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosnak címeztek.

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt