Pelle János
Pelle János
Tetszett a cikk?

Megtisztítaná az ingatlanpanamákkal fertőzött terézvárosi önkormányzatot Hassay Zsófia, a kerület fideszes polgármester-jelöltje. Hassay Zsófia már 1998-ban, huszonöt évesen egyéni mandátumot szerzett Terézvárosban, majd a képviselő-testület alpolgármesternek választotta. Szakterülete a humán szféra, mindenekelőtt az oktatás volt, ami érthető, mert végzettségére nézve pedagógus, francia-magyar szakos tanár.

hvg.hu: Ha megválasztják, hogyan tudja megvalósítani a „tisztesség és rend” jelszavát, mely a választási plakátján olvasható?

Hassay Zsófia: Verók István polgármester és a városrészt irányító több szocialista képviselő ellen másfél éve kezdődött nyomozás ingatlanspekulációk miatt. Az, hogy Terézvárosban is büntetőeljárás indult, nem meglepő, hiszen itt is ugyanolyan séma szerint bonyolították az üzletet, mint a szomszédos Erzsébetvárosban, ahol már előrébb tartanak a hatóságok.

Hassay Zsófia
©

A döntéshozók megakadályozták a lakókat, hogy éljenek elővásárlási jogukkal, a házakat pedig gyorsan eladták pályáztatás nélkül kijelölt „projektcégeknek”, rendkívül nyomott áron. Terézváros neve összeforrt a korrupció gyanújával, botránykerületté vált. Amennyiben a Fidesz-KDNP elnyeri a választók bizalmát, minden segítséget megadunk a rendőrségnek, hogy ki tudja bogozni a kusza szálakat, illetve a hatáskörünkbe tartozó ügyekben mi is felelősségre vonást kezdeményezünk, másfelől véget vetünk a nagy értékű ingatlanok elkótyavetyélésének. Azt szeretnénk, ha októbertől, az új vezetés munkájának következményeként az embereknek a tisztesség és a rend jutna eszükbe, ha meghallják azt a szót, hogy Terézváros.

hvg.hu: Az előző két ciklus botrányos ügyei kétségtelenül a Fidesz malmára hajtják a vizet a terézvárosi választásokon is. Ezzel együtt kisebb csodaszámba menne, ha itt is győznének, tekintettel arra, hogy a kerület lakossága hagyományosan baloldali és liberális érzelmű.

H.Zs.: Azt tapasztaltuk, hogy megváltozott a közhangulat. Minden pénteken és szombaton kinn vagyunk a Hunyadi téri piacon, gyűjtjük a kopogtatócédulákat és beszélgetünk az emberekkel. Nem hiszem, hogy ez egy „megrögzötten” balliberális kerület, legalábbis az elmúlt választások ezt mutatták. A márciusi időközi önkormányzati választáson a jelöltünk elsöprő fölénnyel nyert, és a parlamenti voksoláson is kiemelkedő eredményeket értünk el. Ez annak is köszönhető, hogy az utóbbi nyolc évben kormányzó szocialista-szabaddemokrata vezetés lejáratódott, és a városrészről mindenkinek már csak ingatlanbotrányok jutnak az eszébe. Ám nem okultak ebből, az MSZP mostani jelöltjei között ugyanis gyanúsított, kompromittálódott politikusok vannak. Másfelől pedig a választási programunk előremutató javaslatokat tartalmaz a kerület problémáinak a megoldására, így nagyon bizakodó vagyok.

hvg.hu.: Ön nyilvánosan kifogásolta, hogy gyanúsítottakat indít az MSZP. Milyen alapon?

H.Zs.: Júliusban nyílt levelet írtam Mesterházy Attilának, azután, hogy megválasztották a szocialisták elnökének, és a párt teljes megújulását ígérte. Azt kértem tőle, hogy ne Verók Istvánt és Hatvani Csabát, illetve azokat a szocialista képviselőjelölteket indítsa az önkormányzati választásokon, akiket a rendőrség meggyanúsított. Jelenleg ugyanis a szocialisták által indított tíz egyéni jelöltnek több mint fele gyanúsított „nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés” vádjával. Kértem, hogy a helybeli szocialisták közül jelöljenek másokat, akik eddig nem kompromittálódtak. Mesterházy Attila azonban nem válaszolt a levelemre, holott már udvariasságból is reagálnia kellett volna. Hallgatását beszédesnek tartom, úgy tűnik számomra, hogy a Terézvárosban a szocialisták semmit nem gondoltak komolyan, nem vonták le az elmúlt két ciklus tanulságait.

hvg.hu: A Hunyadi téren kampányol, gyűjti a kopogtatócédulákat. A csarnok felújítása, illetve a tér átépítése a kerület „botrányköve”. Hogyan áll most ez az ügy?

H.Zs.: A szocialisták 2002-ben és 2006-ban is megígérték, hogy felújítják a csarnokot, de semmi sem történt. Pályázatot ugyan kiírtak, de a nyertes befektető végül visszalépett, és vitákat generált, hogy legyen-e vagy ne mélygarázs a tér alatt.

A Hunyadi téri piac bejárata
©

Pedig a beruházást nem lehet tovább halasztani, tekintettel arra is, hogy a Hunyadi téren áll Budapest utolsó műemlék jellegű vásárcsarnoka, mely nem lett felújítva, és Terézváros szégyenfoltjává vált. Programunkban az is szerepel, hogy ha a választóktól bizalmat kapunk, első dolgunk lesz, hogy szembenézzünk ezzel a problémával.

hvg.hu:  És a Nagymező utcában felújítanák a mélygarázsépítést?

H.Zs.: A „pesti Broadway” alatt nem építünk semmit, az a terv hamvába holt, hiszen az engedélyezési eljárások során szabálytalanságokra és törvénytelenségekre derült fény. A civil tiltakozás hatásos volt, a fák védelmében még külön egyesületet is alakítottak a környék lakói, ugyanúgy, mint a Hunyadi téren. Azt az információt kaptuk, hogy a Nagymező utcai mélygarázs-építés összefüggésben állt az egykori Balettintézettel, az Andrássy út 25. számú épület körüli ingatlanügylettel.

Az Andrássy út 25 sz. épület
©

Mint ismeretes, az Operaházzal szemben luxusszállodát akartak építeni, és a parkolóhelyeket a Nagymező utca alatt alakították volna ki a befektetők, úgy, hogy a garázst a föld alatt összekötik a hotellel. Vagyis a Nagymező utcaiak tiltakozása buktatta meg a szállodaprojektet is.

hvg.hu: Eddig már sok szó esett az előző önkormányzat bűneiről és hibáiról. Mi a garancia arra, hogy ha győznek, nem kerül sor hasonló botrányos ügyekre Terézvárosban? Mennyire lesz átlátható az új önkormányzat működése?

H.Zs.: Komolyan vesszünk a „tisztesség és rend” jelszavát, mely a plakátjainkon látható. Azokra, akik körülöttem vannak, még a gyanú árnyéka sem vetődött soha, ahogy rám sem. Tisztában vagyok persze azzal, hogy sokaknak fenntartásaik vannak a politikusok ígéreteivel kapcsolatban. De mi 1998 és 2002 között egyszer már kormányoztunk a kerületben, és akkor egyáltalán nem adtunk el Andrássy úti palotákat. Sem tisztességesen, sem pedig tisztességtelenül. Az ingatlanok elkótyavetyélése 2003-2004-ben kezdődött, és mostanra nyolc pompás épületet sikerült „eltapsolni”. Ha az Andrássy úti paloták tényleges vételára hiánytalanul befolyt volna az önkormányzatba, ebből az összegből – némi túlzással – tejben-vajban lehetett volna füröszteni a terézvárosiakat.

hvg.hu: Nem lehetne visszaszerezni az elkótyavetyélt  terézvárosi ingatlanokat?

H.Zs.: A kártalanítási perekben hozott ítéletek, az egyezkedések sokba kerülhetnek nekünk. Ott van például az Andrássy út 21. számú épület esete, melyet Verókék eladtak. Megszületett a jogerős ítélet arról, hogy a szerződés semmis. Erre tekintettel a spanyol befektető – aki később elmondása szerint 6,5 millió euróért megvette a „projektcéget”, tehát tisztességes árat fizetett az épületért –, elmaradt haszon és egyéb jogcímeken „csekély” 2,1 milliárd forintot követel az önkormányzattól.

Hassay Zsófia
©

Ebből az ügyletből is kiviláglik, mekkora hasznot zsebeltek be egyetlen épületből a tranzakcióban. És akkor még nem beszéltem azokról a megbízási szerződésekről, melyeket szintén Verók István polgármester kötött több személlyel és céggel. Ezeket még át sem tudtuk mind tekinteni, de lehet, hogy ezek felmondásakor is fizetnünk kell. Csak egy példát idézek: az önkormányzat megbízott egy jó nevű ügyvédi irodát, hogy havi félmillió forint plusz áfáért helyreigazítási kérelmeket nyújtson be, és ha kell, pereljen a médiában megjelenő és a kerületi vezetésre nézve sérelmes cikkek szerzői ellen. Ráadásul Verók István büszke arra, hogy az önkormányzat pénzéből kívánta tisztára mosni a szennyesét.

hvg.hu.: Milyen konkrét terveik vannak a kerületben?

H.Zs:. Rendbe hozzuk a Hunyadi és a Jókai teret, mindkét közterületet bekerítjük, s szép parkokat varázsolunk belőlük. Szeretnénk parkosítani a belső udvarokat is. Fejleszteni kívánjuk a közoktatást, a tanulóknak kínált ösztöndíj-programot kiszélesíteni. Bővítjük az óvodai férőhelyeket, csökkentjük a gyermekintézmények zsúfoltságát, s kiemelt figyelmet fordítunk a lakosság jelentős részét kitevő szépkorúakra, nyugdíjasainkat segítjük. Tilalmi listát akarunk létrehozni a nagy értékű ingatlanokról, melyeket semmiképpen nem szabad eladni, már csak azért sem, mert ezekből az önkormányzatnak bérleti bevétele származik. Eladás helyett – amely csak egyszeri bevétellel jár – hasznosítani szeretnénk a tulajdonunkban maradó épületeket. Gondolnunk kell ugyanis a jövőre, nem élhetjük fel a kerület vagyonát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!