Fürjes Judit
Fürjes Judit

Október 3-án Gémesi Györgynek, Gödöllő polgármesterének nem várt ellenféllel kell megküzdenie, hogy újabb 4 évre megőrizhesse hivatalát. Mint elmondta, az előzetes szóbeli megállapodások ellenére a Fidesz saját jelöltet indít, Boros Andreát. Az állítólagos szószegésről, a választásokat megelőző politikai vádaskodásokról, Gödöllőnek a magyar EU-elnökség alatt betöltendő szerepéről beszélgettünk a polgármesterrel.

hvg.hu: A debreceni Independent Research Group Kutató és Kommunikációs Kft. feljelenti önt, amiért állítólag félbeszakított egy szabályszerűen végzett közvélemény-kutatást, majd csalónak nevezte kérdezőbiztosukat. Mi történt valójában?

Gémesi György: Több lakossági bejelentés érkezett arról, hogy közvélemény-kutatók járják a várost,a közelgő választásokkal összefüggő kérdéseket tartalmazó ívvel a kezükben. A kérdezők nem egy esetben megbízóként a polgármesteri hivatalra hivatkoztak. Elmentem az egyik érintett utcába, ahol két kérdezőbiztossal találkoztam. Érdeklődtem, mit csinálnak és kinek a megbízásából. Egyáltalán nem erőszakoskodtam, jóllehet a valódi megbízó, Boros Andrea, illetve a kérdezőbiztosok mögött álló cég, az Independent Research Group Kutató és Kommunikációs Kft. vezetője, Beke Sándor ezt állították.

Gémesi György
©

Az egyik kérdezőbiztos megmutatta személyi igazolványát, a nála lévő megbízólevet, és egy kérdőívet is átadott, melyben főként személyemre vonatkozó kérdések szerepeltek. A helyszínen ugyanis nem közvéleménykutatást végeztek, a kérdőív tartalmából egyértelműen kiderült, hogy kampánytevékenységet folytattak. A kérdezőbiztos augusztus 20-a előestéjén egy helyi ünnepségen is megjelent, s a bográcsozó emberektől ismét kérdezősködni kezdett. Megkértem, hogy fejezze be, hiszen oda ünnepelni mentünk. Ez volt az állítólagos „félbeszakítás”. Mivel megtévesztették a választópolgárokat és megsértették a választási eljárásról szóló törvényben lefektetett alapelveket, a gödöllői választási bizottság az Elektro Party 2000 Bt.-t a választás tisztaságára vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt, egyúttal eltiltották a céget a további jogsértéstől.

hvg.hu: Igaz-e hogy az Independent  Research Group Kft. ügyvezetője, Beke Sándor korábban a fideszes Kocsis Máté kampányfőnökeként tevékenykedett Józsefvárosban?

G.GY.: Igen, illetve jelenleg kampányfőnökként segíti Boros Andreát, a Fidesz-KDNP gödöllői polgármester-jelöltjét.

hvg.hu: Tavasszal állítólag alkut kötött a Fidesszel, ha nem indul az országgyűlési választáson, akkor nem indítanak ön ellen senkit a polgármesterségért. Ön betartotta az ígéretét, de a Fidesz ezek szerint nem. Mi állhat a háttérben?

G.GY.: Három alkalommal történt szóbeli megállapodás, ebből egy nyilvánosságot látott, amit nem én kötöttem, hanem Ángyán József, az Orbán-kormány államtitkára. Ángyán Józsefet megkereste Szada polgármestere, Vécsey László, hogy támogatását kérjen választókerületünkben az országgyűlési képviselő-jelöltséghez. Ángyán Vécsey értésére adta, nem kívánok indulni a parlamenti mandátumért, továbbra is Gödöllő fejlődését szeretném polgármestereként elősegíteni, ám kérte, a Fidesz ősszel ne indítson Gödöllőn polgármester jelöltet. Vécsey elfogadta Ángyán József feltételét, de a megállapodásról, úgy tűnik, elfeledkezett. Arra hivatkozik most, hogy nem volt joga megállapodni, ám ezt akkor elfelejtette közölni. Velem két magas beosztású fideszes politikus is tárgyalt – nevüket nem szeretném elárulni –, és szóban megállapodtunk: a Fidesz nem indít Gödöllőn polgármester-jelöltet.

©

Az egyik beszélgetésre tanúm is van, a másik tárgyalás négyszemközt történt. Bevallom, rosszul esett az ígéretszegés. Bízom azonban abban, hogy a gödöllőiek nem pártra, hanem személyre fognak szavazni október 3-án, és polgármesterként elért eredményeim sokat fognak nyomni a latban. Ez a város a béke szigete volt, soha nem volt eddig politikai acsarkodás és vádaskodás. A jelenlegi helyi Fidesz-kampány sajnos az utóbbit hozta a városnak, amit én elutasítok. Az agresszív és valótlan állításokkal lejáratják és veszélyeztetik azt, amit húsz év alatt a munkatársaimmal közösen felépítettünk.

hvg.hu: Milyen érvekkel igyekszik meggyőzni a választókat, hogy magára szavazzanak Gödöllőn?

G.GY.: Az elmúlt húsz év teljesítménye teszi programunkat hitelessé. Egyetlen kampányban sem ígértük túl magunkat. A 2006 és 2010 közötti program nyolcvanöt-kilencven százalékát sikerült megvalósítanunk. Többek között új iskola, óvoda épült, sportpályát építettünk, készül a főtér rekonstrukciója és a Művészetek Háza, jelentős műemlékeink, köztük a királyi vasúti váró is megújulnak. De sorolhatnám még. A huszonegy beadott pályázatból tizennyolcat sikerült megnyernünk, ezzel 2,5 milliárd forint áramlott a városba. Tizenöt európai uniós projektünk van folyamatban. Gödöllő városa saját kategóriájában és fejlődési szintje alapján országosan a harmadik helyen szerepel. Az uniós elnökség hivatalos rendezvényeinek az egyik kiemelt helyszíne lesz a város. A jövő év januárjától júniusig több mint harminc magas színvonalú programot rendeznek. A miniszteri és szakértői tanácsüléseknek is Gödöllő ad majd otthont.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Gémesi György lett a Nemzeti Sportszövetség új elnöke

Gémesi Györgyöt választotta elnökké a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) rendkívüli tisztújító közgyűlése pénteken. Az egyetlen jelölt Gémesit – aki tíz éven át, egészen novemberig vezette a Vívószövetséget – egyhangú nyílt szavazással választották meg.

MTI Itthon

Gémesit támadja a gödöllői Fidesz

A sajtóban megjelent hírek szerint Gémesi György hatáskörén és minden elfogadott viselkedési normán túllépve meggátolt egy munkáját végző kérdezőbiztost, valamint megrágalmazott egy közvéleménykutató-céget - áll abban a közleményben, melyet Boros Andrea (Fidesz- KDNP), Gödöllő polgármester-jelöltje juttatott el szerdán az MTI-hez.

MTI Itthon

Gémesi Dávid Ibolya "ámokfutását" okolja a kialakult helyzetért

Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét az MDF-ből többen megkeresték, hogy vállalná-e a párt vezetését - erősítette meg az MDF-ből 2006-ban kilépett városvezető szerdán a Magyar Rádió értesülését. A politikus nem zárta ki, hogy az önkormányzati választások után, bizonyos feltételek mellett, felkérés esetén elvállalná az MDF vezetését.

MTI Itthon

Gémesi: több támogatást kaphatnak a kisebbségi önkormányzatok

Gémei Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint az új támogatási rendszerben – az eddig feldolgozott pályázatok és az első modellszámítások alapján – a kisebbségi önkormányzatok több állami támogatást kapnak feladataik ellátásához, mint a korábbi években.

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

Tízből hét fiatalnak nehezen megy az elköltözés a szülői házból

Tízből hét fiatalnak nehezen megy az elköltözés a szülői házból

Most számolják újra a győri szavazatokat

Most számolják újra a győri szavazatokat

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról