Megkerestük Robák Ferencet, az EU-elnökség operatív ügyeiért felelős kormánybiztosát, számoljon be a január 1-jén kezdődő, hat hónapig tartó magyar EU-elnökség előkészületeiről. Megtudtuk: kisebb a költségkeret a tervezettnél, a szükséges közbeszerzések egy részét még nem írták ki, de december közepéig kiválasztják a győzteseket. Megrendelnek 200 új járművet az elnökségi flotta részére. A jelenleginél több dugó mégsem lesz a fővárosban - ígéri a kormánybiztos.

hvg.hu: A budapesti autósok már előre rettegnek: úgy tudjuk, 17 miniszteri találkozó, 250 rendezvény lesz hat hónap leforgása alatt. Készüljünk fel idegölő torlódásokra?

Robák Ferenc: Biztosíthatom, hogy a jelenlegi dugóhelyzet nem fog rosszabbodni. Egyedül a jövő év első felében esedékes csúcstalálkozó lehet húzós, mi vagyunk a házigazdák. Reményeim szerint sikerül olyan megoldást találni, hogy ne érintse Budapest forgalmát.

Robák Ferenc
©

Minden rendezvényt a rendőrség biztosít, folyamatos egyeztetéssel, képzéssel készülünk az európai színvonalú teljesítményre. A kormányt október 15-én tájékoztattuk az előkészületek alakulásáról és a tervezett forrásokról. Szerencsére nem kellett megcsonkolni a tervezett kulturális programsorozatot. A kormány a költségeket főbb vonalaiban tudomásul vette, most zajlik a végső egyeztetés. Az eseménysorozat részletei november folyamán, jó esetben akár a hónap elején nyilvánossá válhatnak.

hvg.hu: Mekkora kommunikációs stábbal számolnak?

R.F.: Lesz három szóvivő. Mint korábban bejelentettük, a magyarországi szóvivő, a "magyar arc" Bakos Piroska lesz, két kollégája Brüsszelben fog dolgozni.

Bakos Piroska
©

A belga fővárosban az elnökségi kommunikációs stáb kicsi lesz (három fő), de mögöttük komolyan felkészült csapat adja meg a szakmai hátteret. A brüsszeli állandó képviselet mintegy százfős létszámát csaknem megduplázzuk. A Külügyminisztériumban megháromszorozzuk a kommunikációval foglalkozók számát.

hvg.hu: Mintha kicsit az utolsó pillanatban történnének a dolgok. A szakmai tanácskozások fő helyszíne Gödöllő és Budapest. Hogyan áll a gödöllői kastély alkalmassá tétele? És megfelelőek-e a budapesti helyszínek?

R.F.: Megjegyzem, volt mit behozni:  az átadás-átvételnél a kormánynak tudomásul kellett vennie, hogy az előző kormányok nem írtak ki közbeszerzési pályázatot, nincs megkötött szerződés. Ami Gödöllőt illeti, december 15-én befejeződik a felújítás, 31-én lesz a hivatalos átadás. A Budapesten zajló szakértői tanácskozások fő helyszíne a Néprajzi Múzeum – az épület előtt elsétálva állványozást látnak, ez már az elnökségi előkészület jegyében zajlik. Támogattuk a felújítást és cserébe nem fizetünk bérleti díjat. De több helyszínre is szükség van, mivel májusban például négy-öt esemény zajlik majd egymással párhuzamosan. A többi helyszínt minisztériumi épületek, termek adják, így a Vidékfejlesztési Minisztérium színházterme, a Belügyminisztérium Márvány terme, a Honvédelmi Minisztérium Stefánia úti épülete. Debrecenben és a Balatonfüreden is lesz egy-egy miniszteri tanácsülés, ott is folynak az előkészületek.

Amúgy sem lett volna stílusos, hogy az ideérkező vendégek díszvacsorájukat a szállodák éttermében fogyasszák el, de az országimázs szempontjából is jobb helyszíneket találtunk: a Magyar Nemzeti Galériát, a Szépművészeti Múzeumot, a Parlament épületét, a Budapesti Gazdasági Főiskola gyönyörű, modern tanácstermét. Ezeket önköltségi áron bérelhetjük, a töredékéért annak, amit a szállodák kérnének tőlünk.

hvg.hu: Hogyan választják ki a rendezvények beszállítóit?

R.F.: Minden beszerzésre pályázatot írunk ki. Az elnökség tartalmi előkészítését illetően – kollégáim szerint – az előző kormányok komoly haladást értek el, ám a technikai előkészítés dandárját ránk hagyták. Jóhiszeműen feltételezhetjük, hogy nem akarták az utódot kész helyzet elé állítani, de tény, hogy csak az igények felmérése zajlott le, a beszállítók kiválasztása nem. Tudomásul kellett venni, hogy bár az idei költségkeret 9 milliárd forint, az előző kormány ebből 2,1 milliárdot külügyi ingatlanok eladásával akart előteremteni. Ezek azonban meghiúsultak. Pontosan ez a 2,1 milliárd szolgált volna beszerzésekre. Ahhoz, hogy a fedezetet elő tudjuk teremteni, átcsoportosításokra, költségtakarékosabb megoldásokra van szükség. Jövőre pedig 2 milliárddal rövidül meg az eredeti költségvetés. Költségtakarékos megoldásokon dolgozunk, igyekszünk spórolni a brüsszeli kiutazásoknál is. A gépkocsi flottát is megerősítjük, reményeink szerint a pályázati feltételeknek megfelelően, önköltségi áron kapunk meg mintegy kétszáz járművet. December közepére egyébként minden közbeszerzésnél meglesz a nyertes pályázó.

R.SZ.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

Kormánybiztos felel a magyar EU-elnökség lebonyolításáért

Kormánybiztost nevezett ki a kabinet Robák Ferenc személyében a 2011. első félévi magyar EU-elnökség operatív feladatai előkészítésének és lebonyolításának összehangolására - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációs Államtitkársága szerdán az MTI-vel.

hvg.hu Itthon

Mennyit költ nálunk a 40 ezer küldött a féléves EU-elnökség alatt?

Jövő év első félévében összesen 250 rendezvényt szerveznek az EU-elnökség kapcsán, ebből a Keleti Partnerség találkozó kiemelt státuszt kapott – mondta a Business Travel Show elnevezésű, üzleti utaztatóknak rendezett kiállítás konferenciáján Manno István, a Külügyminisztérium rendezvényszervezési főosztályvezetője. Ezen kívül 18 miniszteri informális ülésre, 10 miniszteri konferenciára, 60-70 magas szintű rendezvényre kerül sor, a többi rendezvényen pedig szakértők vesznek részt. A magyar EU-elnökségnek a várakozások szerint milliárdos bevétele lehet.

MTI Világ

Martonyi: lesz lehetőség "magyar agendára" az EU-elnökség alatt

A 2011-es soros magyar EU-elnökség idején lesz lehetőség magyar szempontok megjelenítésére is, bár az igazi magyar érdeket az elnökségi feladatok korrekt végrehajtása jelenti - mondta kedden Martonyi János külügyminiszter a külképviselet-vezetői értekezlet nyilvános részét lezáró összegzésében.

MTI Világ

Magyarics: a magyar EU-elnökség középpontjában a kisebbségi jogok lesznek

Az EU-elnökség alapvetően nem a soros elnökséget betöltő országról szól, de minden elnöklő ország egy kicsit beleviszi az EU-elnökségbe saját témáit is; Magyarország esetében ez az emberi és kisebbségi jogok védelmét jelenti - mondta Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója kedden.

HVG Gazdaság

Az EU-elnökség magyar borai

Megütközést keltett szakmai körökben a magyar EU-elnökség idején Brüsszelben felszolgálandó borok kiválasztása – írja a friss HVG.

Gyógyvírust fecskendeznek 10 ember szemébe, hatalmas áttörés lesz, ha sikerül a kísérlet

Gyógyvírust fecskendeznek 10 ember szemébe, hatalmas áttörés lesz, ha sikerül a kísérlet

Ellenkampányt indít a Momentum, Soros és Juncker helyett Orbánt és Rogánt teszik plakátra

Ellenkampányt indít a Momentum, Soros és Juncker helyett Orbánt és Rogánt teszik plakátra

Ittasan vezetett két kamionos Cegléden, egyikük 10 hónap felfüggesztettet kapott

Ittasan vezetett két kamionos Cegléden, egyikük 10 hónap felfüggesztettet kapott

Csoda: teherbe esett egy hal

Csoda: teherbe esett egy hal

Nyitott tetős élvezetek: itt a legújabb Mercedes SL

Nyitott tetős élvezetek: itt a legújabb Mercedes SL

Közszolgálati sztrájkbizottság: Legyen sztrájk a kórháztól a bölcsődéig

Közszolgálati sztrájkbizottság: Legyen sztrájk a kórháztól a bölcsődéig