Pelle János
Pelle János
Tetszett a cikk?

Aggasztó hírek érkeznek a könyvtárakból, levéltárakból, múzeumokból és művelődési házakból. Tény, hogy a kormány, az önkormányzatok súlyos helyzetet örököltek, de ezt tetézték az átgondolatlan rögtönzések és a folytatódó elvonások, így mára a kulturális közszféra a működőképesség határára jutott. Mindez azzal járhat, hogy kulturálisan elszegényedik az ország, és értékeink szakszerű őrzése is veszélybe kerül – figyelmeztet a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke, Földiák András.

hvg.hu: Önök már hosszabb ideje panaszkodnak forráshiányra...

Földiák András: Az ágazathoz tartozó intézmények bajai nem most kezdődtek. Utoljára a múlt század hetvenes éveiben javított az akkori kormányzat helyzetünkön, azóta folyamatos a romlás. A nyolcvanas évektől csökkentették  költségvetési forrásainkat, ez egyik oka volt a KKDSZ 1989-as megalakulásának. Vagyis az ínséges időszak nálunk mintegy harminc éve tart. 

Földiák András
©

A KKDSZ már 2000 környékén közölte az akkori kormánnyal, hogy elfogytak a terület tartalékai, további megszorítás, és takarékosság már rontja a szolgáltatások színvonalát. Egy évtizede pedig már kifejezetten kétségbeejtő az ágazat helyzete, minden területen érezhető a romlás. 

hvg.hu: Örüljünk tehát, hogy a budapesti könyvtárak  még nem zártak be, a nagy fővárosi intézmények pedig még működnek?  

F.A.:  Ennek örülhetünk, de több olyan jelentős könyvtárunk van, amelynek  évek óta egyetlen forint sem jut az állománya gyarapítására. Elsősorban a szakintézmények, a múzeumok könyvtárai kerültek rendkívül rossz helyzetbe, de számos kisebb település könyvtára is csak vegetál. Az önkormányzatok költségvetéséből jó, ha a fűtésre és világításra futja. Valamivel jobb helyzetben vannak azok a kisebb vidéki könyvtárak, melyek beléptek a kistérségi könyvtári ellátó rendszerbe, és a kistérségi normatívából részesednek. Azok a könyvtárak, melyek a közművélődési intézmények keretein belül működnek, osztoznak ezek sorsában. Például a Hajdu-Bihar megyei könyvtár és művelődési központ három hétig zárva tartott januárban, éppen az egyetemi vizsgaidőszakban, azért, hogy megtakaríthassák a fűtés költségeit. Ebben az időben bezárt a megye minden múzeuma. Ez a jelenség persze nem egyedüli, hiszen több megyében, köztük Zalában, Baranyában voltak kénytelenek hasonló módon spórolni a fűtésen. Fenntartóik, a megyei közgyűlések, kritikus helyzetbe kerültek, ezért folyamodtak ehhez a drasztikus intézkedéshez. 

hvg.hu: Vészjelzések érkeztek a múzeumokból is.  

F.A.:  A KKDSZ-hez négy szakma dolgozói tartoznak: a könyvtárak, a múzeumok, a levéltárak és a művelődési házak munkatársai. Kétségtelenül a legsúlyosabb a múzeumok helyzete. Barcs városának önkormányzata éppen most, február közepén számolja fel a Dráva múzeumot, pontosabban fokozza le kiállítóhellyé.  A hat munkatárs helyett csak kettőt alkalmaznának, gondnokot  és takarítónőt, a szakmai munka megszűnik. A városban sikeres aláírásgyűjtés kezdődött ezzel a jelszóval: „Őrizzük meg a város múzeumát!” Hasonló a helyzet Mosonmagyaróváron is, azzal a különbséggel, hogy az ottani múzeum nem városi fenntartású, hanem a megyei múzeumi hálózat intézménye. A bezárás ellen tizenhárom helyi civil szervezet tiltakozott, demonstrációt terveznek a helyi múzeum megmentéséért. A Csongrád megyei múzeum állományát is tizenegy fővel tervezik csökkenteni, egy előterjesztés szerint. 

hvg.hu: Újra a múzeumoknak kell viszont végezni a régészeti feltárásokat. Vajon miért?  

F.A.:  Az, ami a régészeti feltárások körül történt az utóbbi évtizedben, az átgondolatlan rögtönzések sorozata volt. Hiller István minisztersége idején felszámolták a mintegy százhúsz munkatárssal működő Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központot (ÁMRK). Átszervezésével hozták létre a KÖSZ-t (Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat),  azzal a feladattal, hogy a nagy beruházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárásokat végezze el. Az új kormány első intézkedései közé tartozott, hogy ezt az intézményt megszüntették, tevékenységét integrálták a Magyar Nemzeti Múzeumba, Nemzeti Örökségvédelmi Központ (NÖK) név alatt. Ugyanakkor az új központtól megvonták az ásatási jogot, azt átadták a megyei múzeumoknak. Ez utóbbiak többségének azonban nincs kapacitása olyan gyors ásatásokra, mint amilyeneket a beruházók elvárnak. Így az országos ásatási joggal bíró Nemzeti Múzeumba integrált NÖK munkatársai végzik a feladatok zömét, jelenleg kb. 300 fős létszámmal. 

hvg.hu: Milyen elvonásokra kerül sor az idén?  

F.A.: Intézményeinknek háromszintű fenntartói vannak: a minisztérium, a megyék és a települések önkormányzatai. Jelenleg a megyei, illetve a fővárosi önkormányzat által fenntartott intézmények működése van a legnagyobb veszélyben. Tőlük az idén elvonják költségvetésük tíz százalékát, amit már nem képesek elviselni. Ez történik a Budapest Történeti Múzeum, a Budapesti Levéltár és Fővárosi Állatkert esetében. Bizonytalan a Petőfi Csarnok sorsa is, amit először be akartak olvasztani a Trafó kortárs Művészeti Központba, most ez állítólag lekerült a napirendről. A február 23-án tárgyalásra kerülő fővárosi költségvetésben a „Pecsa”korábbi költségvetésének mindössze 46 százalékával szerepel, 47,6 millió forinttal, amiből ezt az intézményt nem lehet céljának megfelelően működtetni. 

hvg.hu: Köztudomású, milyen alacsonyak a fizetések ezen a területen. Várható további bércsökkentés?  

F.A.: Az alkalmazottakat két csapás sújtja. Fizetésük a 2002-es reálbér alatt marad. A köztudottan alacsony bérű pedagógusosok és rendőrök is jobban keresnek, mint ennek a szférának a dolgozói, hiszen ők még a különböző pótlékokban sem részesülnek. Különösen szegények a bölcsődei dolgozók, a szociális munkások, az öregotthonok ápolói és mi. Elég, ha annyit mondok: nálunk a két diplomával rendelkező, nemzetközileg ismert, ötvenes éveiben járó szakember bruttó 170-180 ezer forintot keres havonta. Másrészt a kiszervezésekkel megszüntetik azt a viszonylagos védettséget, amit a közalkalmazotti törvény biztosít a dolgozóknak. Azáltal, hogy rákényszerítik őket arra, hogy egy helyi kft alkalmazottjai legyenek. Ez a folyamat zajlik most Kiskunhalason, Csongrádon és Vácon. Utóbbi ügyben a KKDSZ bírósági keresetet nyújtott be Vác város önkormányzata ellen, arra hivatkozva, hogy a kötelező érdekegyeztetésre nem került sor. Erre hivatkozva pereljük Barcs önkormányzatot is, a helyi múzeum védelmében. Ez a fajta kiszervezés, tekintettel arra, hogy a közgyűjtemények vagyonát is érinti, súlyos veszélyeket rejt magában. 

hvg.hu: Milyen következményekkel járhat a kulturális közintézmények lepusztulása?   

F.A.: Kulturálisan elszegényedünk, egész térségeket fosztanak meg a kultúrától. Továbbá: veszélybe kerül a kulturális értékek őrzése. Kincseink védtelenül, őrizetlenül maradnak, a bűnözők kihasználhatják, hogy közgyűjteményeink szabad prédává válnak. Szakemberek hiányában mind a vagyonbiztonság, mind a restaurálás veszélybe kerül. 

hvg.hu: Közben egyes városokban a helyi vezetők új létesítmények létrehozását szorgalmazzák… 

F.A.:  Pécsett például EU-pénzből felépült a tudásközpont, amelybe összevonták a városi, a megyei és az egyetemi könyvtárat, ám kiderült, hogy a városi önkormányzat nem képes azt  fenntartani.  Hasonló a helyzet a MÜPA-val, melynek fenntartása évente 11 milliárdba kerül, a felvett hitel törlesztésével együtt,miközben az ország összes közgyűjteményének és közművelődési intézményének fenntartására  évente 18 milliárd forint állami támogatás jut.. 

hvg. hu: Mit tudnak tenni ebben a helyzetben?  

F.A.:  Területünk problémáit levélben jeleztük Réthelyi Miklósnak és a Nemzeti Erőforrások Minisztériumától segítséget kértünk, elsősorban megyei intézményeink megvédéséhez, Választ még nem kaptunk. Azt tervezzük, hogy még Magyarország EU-elnöksége alatt, nyomatékot adva gondjainknak, április 9-én tüntetést szervezünk, kapcsolódva az európai közszféra nemzetközi szakszervezeti megmozdulásához.                   

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés