Elek István
Elek István

Olvasva Kocsis Máté fideszes képviselő múlt pénteki nyilatkozatát a Gyöngyöspatán történtekről, majd hallva a keddi napirend előtti felszólalását a parlamentben, legszívesebben odaszóltam volna neki: fiatal barátom, ilyen becsületes ábrázattal hogy vagy képes erre az arcátlan demagógiára?

Amint ismeretes, a gyöngyöspatai cigánytelep fölötti domboldalon a múlt hét végére tervezte harci táborának megnyitását a Véderő nevű félkatonai szervezet.

Gyöngyöspata, 2011. április
©

Ennek hírére múlt péntek reggel egy amerikai-magyar üzletember – a különféle, mélyszegénységben élő cigány közösségeket már korábban is támogató –, Richard Field a Vöröskereszt közreműködésével több száz gyöngyöspatai roma nőt és gyereket szállíttatott két üdülőtáborba. Az akciónak Field vagy a helyi roma vezetők nagy hírverést csaptak, bízva a nyilvánosság nyomásgyakorló erejében. Nyugati hírügynökségek mindenesetre már a romák kitelepítéseként, evakuációként tálalták az esetet. Ráadásul több sajtóorgánumban megjelent az egyik helyi cigány vezető nyilatkozata is, amely szerint a patai romák elkeseredésükben menekültstátuszért akarnak folyamodni az amerikai, illetve a kanadai követségen.

Az MTI közleménye szerint Kocsis Máté többek között azt állította: „Az egész ország tanúja annak az aljas és szégyenteljes politikai kultúrának, amit a Jobbik, az MSZP és az LMP folytat. Az ellenzéki pártok bebizonyították, hogy politikai érdekből képesek emberek és települések életét tönkre tenni, mesterségesen feszültséget kelteni romák és nem romák között és erre még a Vöröskeresztet is képesek felhasználni…ismerjük a problémákat és tudjuk is azokat kezelni, nincs szükség külső beavatkozókra.”

©

Kontrát Károly államtitkár keddi napirend előtti felszólalása egy az egyben visszaigazolta az elhangzottakat. Sőt, maga is ráerősített a narratívára. Azóta újabb és újabb, ugyanebben a szellemben született fideszes és kormányzati nyilatkozatok ismétlik a hazug vádat, miszerint vannak egyfelől az etnikai feszültségek szításában, az országnak a nagyvilág előtti lejáratásában egymással versenyző, saját politikai érdekeiket hajszoló, felelőtlen ellenzéki pártok. Akiket semmi sem érdekel, csak az, hogy felhívják magukra valamivel a figyelmet. És van másfelől a felelősségének tudatában lévő, és sosem a párt érdekeit, hanem mindig az országét képviselő Fidesz és a kormánya, amely cselekszik. Mindig a megfelelő pillanatban, amikor az ország érdeke azt megkívánja. És természetesen mindig megfelelő módon. Ha olykor netán mégis ütemet téveszt, az nyilván csak azért lehetséges, mert a felelőtlen ellenzék folyton keresztbe tesz neki.

Igen, hazug a vád, még az MSZP-vel szemben is. Legalábbis az etnikai feszültségek tudatos szításáról szóló. Az igaz ugyan, hogy Gyöngyöspata kapcsán a párt is alaposan beverte a múltkor az orrát, amikor egy szélsőjobbos blogger lukra futtatta Szanyi Tibort. Ellenőrzés nélkül, reflexből tiltakozva, alaptalan vádakra hivatkozva tartott sajtótájékoztatót az MSZP nevében, igen kínos helyzetbe keverve a pártját. Az is okkal kifogásolható, hogy Gyurcsány Ferencnek a patai romák kitelepülésére jut eszébe felajánlani egymillió forintot. De bevallom, ennél a szerencsétlen gyurcsányi húzásnál az arányérzékem előbb vizsgáltatná velem a Jobbik és szatellit-szervezetei, valamint a kormányerők felelősségét a gyöngyöspatai helyzet elmérgesedéséért. Az LMP azonban még effélével sem vádolható.

A Jobbik, illetve a hozzá ilyen-olyan módon kötődő, szélsőséges félkatonai szervezetek, illetve egyenruhaszerű öltözékben vonulgató, önjelölt rendcsináló alakulatok gyöngyöspatai tevékenységével szemben nem a Fidesz sürgette a kormány határozott fellépését, hanem az LMP. Nem a Fidesz képviselői mentek el többször is Gyöngyöspatára, hogy kifejezzék az együttérzésüket és a szolidaritásukat a helyi, egyként ártatlan cigányokkal és magyarokkal, illetve roma és nem roma magyarokkal. Nem ők, hanem az LMP képviselői vittek Gyöngyöspatára hivatásos mediátorokat, konfliktuskezelőket, hogy előbb a párbeszéd létrejöttét, és a nyilvánvalóan elmérgesedett ellentétek békés feloldását segítsék a helyi érdekcsoportok között. Majd pedig annak a helyi programnak a közös megalkotását, amely a helyi közbiztonság helyreállítását is elősegítheti. És persze azok sem a Fidesz képviselői voltak, akik annak a politikának a sürgős módosítására szólították fel a kormányt, amely a korábbi közmunkaprogram felszámolásával tovább súlyosbíthatja a mélyszegénységben élők helyzetét.

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

A szegénység sem ad persze senkinek sem felhatalmazást, se magyarnak, se romának arra, hogy az elemi társadalmi normákat sértő módon éljen, hogy elvegye mások javait, lopjon, betörjön.

©

De vakság kell ahhoz, vagy cinikus felelőtlenség, hogy ne lássa a politikus a logikus összefüggést a foglalkoztatásból kiszorított, kisodródott, szegregálódott, társadalom alatti létbe szorult százezrek életlehetőségei és a közvetlen közelükben élők közbiztonságának romlása között. És ha látja, ne fogja fel, mivel jár e helyzetet előidéző évtizedek után „a nemzeti együttműködés rendszerének” a közfoglalkoztatás létező színvonalát lerontó és a szociális ellátások szűkítését hozó kormányzati politikája.

Kocsis Máté a hírek szerint tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz nevében, a Gyöngyöspatán történtek miatt, illetve a településen zajló események tisztázására. Nem azt szeretné kivizsgáltatni, hogy miért tétovázott a kormány hosszú hetekig az érdemi cselekvés előtt. Nem az érdekli, hogy miért tűrte az önjelölt szélsőjobboldali rendfenntartók félelemkeltő akciózását azokon a településeken, ahol a megoldatlan közbiztonsági problémákat már ezek áldatlan tevékenykedése nélkül is egyre többen magyarázták a cigány–magyar etnikai ellentét hamis keretében.

Nem, ő a gyöngyöspatai romák múlt heti utaztatásának körülményeit szeretné kivizsgálni. Arra óhajt választ kapni, hogy „kik és milyen céllal vettek részt ennek az akciónak a szervezésében, végrehajtásában, ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik és miért keltett pánikot, miközben a vöröskereszt világossá tette, hogy egy régóta szervezett utazási programról van szó.” Valamint az érdekelné, hogy „milyen szerepet játszott az ügyben, kinek a megbízása alapján járt el, és hazudott evakuálást az LMP kampányát finanszírozó amerikai üzletember”. És ha nem is első- vagy másodsorban, de harmadsorban azért azt is megvizsgálná az elnök, hogy „kik állnak a magukat rendfenntartóknak álcázó egyenruhás bűnözők mögött, kik és miből finanszírozzák az ő működésüket”.

Ismerjük el, azért ez szép tőle.

A politikus szerint szükséges tisztázni, hogy milyen szándék vezérli, milyen politikai felelősség terheli az ellenzéki pártokat, akik jól összehangoltan közreműködnek az ország feldúlásában. „Kinek áll érdekében, hasonlóképpen az új alkotmány és a médiatörvény esetéhez, hogy elszaladjon a külföldi sajtóhoz, és azt a látszatot keltesse, mintha Magyarországon valamiféle polgárháborús helyzet lenne, ... és lejárassa külföldön az országot."

Erősen remélem, a bizottság azokra a jóval indokoltabb kérdésekre is igyekszik majd választ adni, amelyeknek felvetése Kocsis elnöktől nem várható. Ezek ugyanis pártja és kormánya felelősségét firtatják a helyzet elmérgesedésében.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Indonéziának annyira nagy üzlet a pálmaolaj, hogy betiltja a mentes termékeket

Indonéziának annyira nagy üzlet a pálmaolaj, hogy betiltja a mentes termékeket

Márki-Zay egy furcsa felmérés miatt magyarázkodik

Márki-Zay egy furcsa felmérés miatt magyarázkodik

Beszóltak Észak-Koreából Pompeónak: mérgező növénynek nevezték

Beszóltak Észak-Koreából Pompeónak: mérgező növénynek nevezték

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban