Pelle János
Pelle János

A kormány május 11-i, szerdai ülésén tárgyalta a rendvédelmisek követeléseit, de ha jutott is valamilyen megállapodásra, azt hétpecsétes titokként kezeli. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a hvg.hu-nak elmondta, többszöri megkeresésére sem árulták el neki, teljesítik-e vagy nem a rendőrök, a börtönőrök és a tűzoltók követeléseit. Pintér Sándor belügyminiszter korábban időt kért, mondván, hogy a döntés nem tőle, hanem Orbán Viktortól függ.

hvg.hu: A kormány nem tudott dönteni az önök követeléseiről, legalábbis titkolják, mire jutottak szerdai ülésükön. Akkor most mi lesz?

Árok Kornél: Amikor a hét elején találkoztunk Pintér belügyminiszterrel, csak annyi konkrétumot mondott, hogy a tűzoltók túlórapénzét mindenképpen kifizetik, több lépcsőben, még ebben az évben.

Árok Kornél
©

Arról is megállapodtunk, hogy munkabizottságok alakulnak, és a jövő héten összehívják a Rendészeti Egyeztető Fórumot. Azon már remélhetőleg érdemben tudunk egyeztetni. Ezért furcsa, hogy a szerdai kormányülésről semmit sem tudhattunk meg, holott a belügyminiszter úr korábban utalt arra, ott fog felhatalmazást kapni a megállapodáshoz.

hvg.hu: Munkabizottságok? Régi trükk, ha időt akarunk húzni, alakítsunk egy bizottságot.

Á.K.: A jelekből valóban egyértelművé vált, Pintér Sándornak nincs elegendő felhatalmazása. Minden bizonnyal Orbán Viktor miniszterelnöknek kell rábólintania, hogy teljesítsék a követeléseinket. Ezzel a helyzettel már a cafetéria ügyében is szembesültünk: átnyúltak a belügyminiszter a feje felett, és kevesebb cafetériajuttatást kaptunk, mint amennyiben a Szolgálati Érdekegyeztető Fórumon megállapodtunk. Egyébként, annak ellenére, hogy már májust írunk, több tűzoltóságon még mindig nem kapták meg a munkatársaink az ez évi cafetériakeretet. Kíváncsiak vagyunk, mit fognak előterjeszteni a kormány képviselői a Rendészeti Egyeztető Fórum jövő heti ülésén. Ezután a demonstrációs bizottságunk fogja megvitatni, mihez kezdjünk az ajánlatok tükrében.

hvg.hu: De mégis, nem arról van szó, hogy önök ragaszkodnak a nyugdíjkedvezményükhöz, amit a kormány el akar törölni?

Á.K.: Szögezzük  le: a tűzoltók nem a nyugdíjkedvezmény miatt választották a hivatásukat. De a törvény biztosította a számukra, hogy ha hivatásos tűzoltók lesznek, öt év korkedvezményt kapnak a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest. De a mi hivatásunknál valódi korkedvezményről nem is igen lehet beszélni. Ugyanis a tűzoltók heti 48 órát dolgoznak hetente, kötelező jelleggel, szemben más magyar munkavállalókkal, akik csak negyvenet. Tehát a tűzoltók valójában a ledolgozott időt kapják vissza a korkedvezmény formájában. De tekintsünk el heti nyolc óra plusz munka beszámításától. Úgy gondolom, hogy ötven év felett ez a hivatás már nem űzhető, sem pszichikailag, sem fizikálisan. Ez a munka lelkileg is megterhelő: a tűzoltó, amikor leadja a szolgálatot, hazaviszi azokat a nyomasztó élményeket, melyeket egy-egy káresetnél átélt. Jellemző tény, hogy nálunk nincs semmiféle pszichológusokból álló hálózat, mely a negatív élményeket átélt kollégákon segítene.

hvg.hu: A 48 óra jól hangzik, de tény, hogy a tűzoltók idejük legnagyobb részét ügyeletben töltik, nem vonulnak. Az orvosok ügyeletét hosszú időn át be sem számították a munkaidejükbe.

Á.K.: Van egy európai uniós jogszabály, mely úgy szól, hogy a heti munkaidő maximum heti negyvennyolc óra lehet, túlszolgálattal együtt. A magyar tűzoltók számára a negyvennyolc órás szolgálat nem tartalmaz túlmunkát. Ez ellentétes az európai uniós joggal. Ami azt illeti, hogy az idejük mekkora részében vonulnak, ez nem szempont. Az a jó, ha nincs tűz és nincs baleset, és senkit sem ér kár. A társadalomnak be kell látnia, hogy ez a terület létfontosságú, annak ellenére, hogy soha nem lesz jövedelmező, mindig áldozni kell rá. A tűzoltóság sosem fogja megtermelni a ráfordított összeget.

hvg.hu: Ezek után mi lesz a tűzoltó-utánpótlással?

Á.K.: A jelenlegi létszámot sem tudjuk tartani. A Széll Kálmán-tervben kilátásba helyezett megszorítások hatására elindult az elvándorlás a tűzoltóságoktól, tekintettel arra, hogy ebből az illetményből nem lehet megélni. A fiatalabb tűzoltók nettó 80 ezer forintért dolgoznak. Ha ezt az összeget elosztjuk a ledolgozott órákkal, csak pár forinttal több, mint a minimálbérből számított órabér. A most megnyíló német, osztrák munkaerőpiacon várják a szakképzett munkaerőt, és mint tudjuk, a tűzoltók sok mindenhez értenek. Nagyon sok olyan kollégám van, akik fontolgatják, hogy hátat fordítanak a tűzoltó hivatásnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyítás

Füstbe borult Budapest belvárosa – Nagyítás-fotógaléria

Folytatták demonstrációjukat a húsvéti szünet után a rendvédelmi dolgozók Budapesten. A katonák, rendőrök, vámosok, börtönőrök, tűzoltók és polgári védelmisek a parlamenttől indulva vonultak fel, földre helyezett füstbombákkal borítva ködbe nyomukban a belvárost.

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét