Fürjes Judit
Fürjes Judit

A társadalmat sokáig nem lehet hitegetni, nyilatkozta a hvg.hu-nak Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetője, aki magánemberként bohócforradalmat hirdetett Árok Kornéllal, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetőjével.

hvg.hu: Még nincs megegyezés a rendvédelmisekkel, Schmitt Pál köztársasági elnök pedig már aláírta azt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott alkotmánymódosítást, amely az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, valamint megszüntethetővé teszi. Ezt hogyan fogadták önök, mennyiben teszi ez a folytatódó tárgyalásokat formálissá?

Kónya Péter: Tudja-e a köztársasági elnök, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka, maga is korkedvezményes sportnyugdíjas, hogy mit írt alá!?

hvg.hu: Kár, hogy ezt bővebben nem hajlandó kifejteni, és kérdésre kérdéssel válaszol. Egyébként a Magyar Hírlap ízléstelennek és kegyeletsértőnek nevezte, hogy Nagy Imre 1958-as kivégzésének és 1990-es újratemetésének napjára szervezik a „bohócforradalmat”.

Kónya Péter
©

K.P.: Mi is, mint minden tisztességes és jó érzésű magyar ember tiszteletben tartjuk Nagy Imre és mártírtársai emlékét.

Azonban június 16. nemcsak az ő újra temetésüknek évfordulója, hanem egyben az új magyar demokrácia születésnapja is. Ebben – az egykori – Orbán Viktor miniszterelnöknek elvitathatatlan, történelmi érdemei vannak. Ezt a demokráciát, a demokratikus intézményrendszert érezzük veszélyben, ezért hirdettük meg erre a napra a bohócforradalmat. Nagy Imre szellemiségéhez nagyon is illik, hogy valaki tisztességesen, a szellem és nem a fegyver erejével küzd a magyar demokráciáért. Akciónkkal akár méltó tiszteletet is adhatunk a néhai miniszterelnök emlékének.

hvg.hu: Gondolja, hogy a „bohócforradalom” a legjobb válasz a kormány lépéseire?

K.P.: A bohócforradalommal a fülkeforradalomnak akarunk görbe tükröt állítani. A visszamenőleges hatályú törvényhozás egyetlen demokratikus jogállamban sem lehetséges. A Fidesz-KDNP azonban ezt már gyakorlattá tette. Ha ők hozhatnak ilyen törvényeket és beleavatkozhatnak emberi sorsokba, családok életébe, akkor mi pedig visszamenőleges hatállyal megvonhatjuk tőlük a bizalmat. Nem hagyhatjuk, hogy a kormány a legelesettebbeket és legrászorultabbakat, rokkantakat, árvákat, özvegyeket, nyugdíjasokat, munkanélkülieket mélyszegénységbe taszítsa, miközben a saját gazdasági és politikai elitjéhez tartozókat adókedvezménnyel, jól fizető állásokkal, célirányos állami támogatásokkal és beruházásokkal tegye még gazdagabbá.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány a munka törvénykönyvének tervezett módosításával még kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat. A fiatal generációnak, közöttük például az orvosoknak és a pedagógusoknak nem ad perspektívát, külföldi munkavállalásra kényszeríti őket. A fegyveres és rendvédelmi dolgozóknak kiszámítható életpálya helyett halálpályát kínál. Totális hatalmat építenek ki, az Alkotmánybíróság jogkörének a csorbításával, az új médiatörvény elfogadásával az első lépéseket már meg is tették, a sztrájkjog korlátozásával, a semmisségi törvénnyel, a közszféra munkavállalóinak és családtagjaiknak titkosszolgálati módszerekkel történő ellenőrzésével és indoklás nélküli kirúgásával, a szociális párbeszéd intézményrendszerének semmibevételével.

hvg.hu: Ezek kemény mondatok. Mire utalt, amikor titkosszolgálati módszerekkel vádolja a kormányt?

K.P.: Kérdezze, meg a kollégáimat. Én erről még hallgatok.

hvg.hu: Igaz, hogy Pintér Sándor belügyminiszter elrendelte a rendőrség állományában a teljes készültséget június 15-től? Ez a Szolgálatinyugdíj.com Tele a gatya című bejegyzésében olvasható.

K.P.: Tényleg?!

hvg.hu: Mi lesz az utcán június 16-án?

K.P.: Arra kérjük a résztvevőket, hogy öltözzenek bohócnak, maszkírozzák magukat bohóccá, és így adják majd le szavazatukat stílusosan az Alkotmány utcában felállított szavazófülkékben. Visszamenőleges hatállyal vonják meg a bizalmat a kétharmados Fidesz-KDNP koalíciótól. Délután négy órától várunk mindenkit az Alkotmány utcába, ekkor veszi a kezdetét a szavazás, lesznek beszédek, zene és meglepetésprogramok. Este nyolckor lezárjuk az urnákat és fáklyákkal átvonulunk a „Sándor-Palitához” (sic!), ahol kihirdetjük a bohócszavazás eredményét.

Az Alkotmány utcában "nemhivatalos Guinness-rekordra" készülünk. Magyarország-Debrecen tartja a világrekordot 2011. február óta, 600 regisztrált bohóccal, egy helyen. Június 16-án, Budapesten bohócok gyűlnek össze a magyar demokrácia és a hivatásunk védelmében.

Nagyítás-fotógalériánk a rendvédelmi dolgozók májusi demonstrációjáról. Kattintson a képre!
©

hvg.hu: Néhány szakszervezet vezetője viszont elhatárolódott ettől a megmozdulástól. Nem kezdi-e ki a demonstráció a szakszervezeti egységet?

K.P.: Valóban több szakszervezeti vezető elhatárolódott, valószínűleg félnek a retorzióktól, de nem szeretnék ebbe mélyebben belemenni. A lényeg: tagságuk jelezte nekünk, támogatnak bennünket, és ott lesznek velünk. Tehát egységesek vagyunk, célunk, hogy az állampolgárok végre megértsék: veszélyben van a demokrácia, és ez nem csupán a rendvédelmiseket fenyegeti, hanem minden magyar állampolgárt. Civil és társadalmi szervezetek is jelezték a csatlakozásukat. A Facebookon sokan azzal fejezik ki támogatásukat, hogy profilképüket egy bohócra cserélték le. A négy szakszervezeti konföderációnak erre a napra szervezett demonstrációját szolidaritásból mi is támogatjuk, ahogy ők is bennünket, hiszen azonos célért küzdünk mindannyian.

hvg.hu: Mi lesz június 16. után?

K.P.: Őszre beérhet a szakszervezetek, a társadalmi és civil szervezetek, az állampolgárok széles összefogása. Akkorra saját bőrükön fogják érezni az emberek a kormány intézkedéseinek hatását. Most még sokan értetlenkednek, nem akarják elhinni, hogy a kormány valóban képes ilyen drasztikus megszorításokra, az állampolgári jogok ilyen nyilvánvaló csorbítására. Ám a társadalmat sokáig nem lehet hitegetni, és ha egyszer tudatára ébrednek, mi történik ebben az országban, rábírhatják a kormányt, folytasson valódi párbeszédet az ország jövőjének alakításáról. Mi (még) várunk, de a türelem fogy, a sakkóra ketyeg, a sötét gyalogok már fehér tisztek, a bástya már más munkát keres, a huszárok más színű mentét varrnak, a futók meg nekünk hozzák a híreket, a sötét királynő meg rájött, hogy a király nem is király.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!