Fürjes Judit
Fürjes Judit

Élve gyakorlatilag korlátlan hatalmával, most kiderül, a Médiatanács elhallgattatja, vagy életben tartja-e a Klubrádiót, mindenesetre a frekvenciára kiírt pályázat feltételei, illetve a tanács szóvivőjének a nyilatkozata nem sok jóval kecsegtet – derül ki Arató Andrással, a Klubrádió elnök-vezérigazgatójával készült alábbi interjúból.

hvg.hu: Mit tesznek, ha elveszik önöktől a műsorszolgáltatási engedélyt?

Arató András: Minden jogi lehetőséget ki fogunk használni, ami a szolgáltatás folytatásának a reményét életben tartja.

Arató András
©

A naponta mintegy 300 ezres hallgatottsággal bíró Klubrádió körüli huzavona nem pusztán a frekvencia körüli bizonytalanságot jelenti, ennek súlyos anyagi következményei is vannak.

hvg.hu: A Médiatanács komolytalannak nevezte a Klubrádió 22 pontos javaslatát, amelyben kifogásolták a 93, 5-ös frekvenciára kiírt pályázattervezetet. Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője azt állította, hogy önök a pályázati kiírást a Klubrádióra szeretnék szabni egyúttal és elvárnák, ingyen kapjanak hasznosítási jogot erre az értékes frekvenciára. Az előbbit törvényellenesnek, az utóbbit pedig igazságtalannak nevezte a többi pályázóval szemben. ..

A.A.: A javaslatunkban mi határozottan egy „talk&news” tartalmú, tehát beszélő, és közösségi formátumú rádió prioritását kértük a Médiatanácstól, ugyanis jelenleg is ilyen szolgáltatás zajlik a 93.5-ös frekvencián. A kiírás pedig nem ennek kedvez, az kaphat ugyanis több pontot, aki legkevésbé a Klubrádióéra hasonlító műsorstruktúrát ajánl. A frekvencia újraosztásánál mindenképpen figyelembe kellene venni a folyamatos szolgáltatáshoz fűződő alapvető érdeket. Az általunk nyújtott szolgáltatás jelentős hallgatottságával bebizonyította, hogy nagy szükség van rá. Magától értetődő, hogy egy boksz verseny alkalmával nem a szalaggyakorlatokban szerzett tapasztalatot díjazzák. Tehát nem akarjuk a frekvenciát saját magunkra szabatni, csupán szeretnénk, érvényesüljön a kiírásban, hogy akik majd ezt a frekvenciát használják, olyan típusú szolgáltatást nyújtsanak, mint mi. Azt szeretnénk, hogy ez a frekvencia továbbra is a közélettel, az embereket érdeklő kérdésekkel foglalkozzon. A Klubrádió egy évtizede teljes mértékben megfelel ennek a feltételnek, de benne vagyok, a versenyben nyerjen az, aki jobb „klubrádiót” tud előállítani.

A Médiatanács tagjai tavaly októberben, beiktatásukkor
©

Abszurdnak tartom, hogy a javaslatunkat törvényellenesnek nevezte Kiricsi Karola. Jelen pillanatban Budapesten több közösségi rádió is működik, anélkül, hogy frekvenciadíjat fizetnének. Ilyen a Lánchíd Rádió, ami egyértelműen politikai orientációval bír – egy szerkesztősége van a Magyar Nemzettel és az előző kormány idején nyerte el a frekvenciáját. Ilyen a Gazdasági Rádió, a Tilos Rádió, az Európa Rádió, a Mária Rádió, a Katolikus Rádió; ebből az utolsó három egyházi. A Klubrádió tíz éve nyolcvan százalékban beszélgetős műsort szolgáltat, ezért szeretnénk, hogy ezen a frekvencián is díjazva legyen a beszédtartalom. Versenysemlegességi okokból is az lenne a minimum és a tisztességes, hogy ennyi idő után elismerjék a rádió közműsor-szolgáltató tartalmát és ezt a hullámhosszt is közösségi rádiózásra hirdessék meg, amivel a felsoroltakéhoz hasonlóan ingyenes frekvenciahasználat jár. A Médiatanács szóvivője abba az igényünkbe próbált belekapaszkodni, hogy kértük a közösségi rádióvá való átminősítést, de ha ez valamilyen transzcendentális oknál fogva ez nem kivitelezhető, akkor állapítsanak meg egy fix frekvencia díjat, versenytől függetlenül. Erre az esetre mi évi hatmillió forintot javasoltunk.

Kiricsi Karola nyilatkozatával egyébként átlépett a jogi szabályozás keretein, ugyanis nem a hatóság döntését, vagy esetleges határozatát ismertette, hanem önállóan értelmezte és minősítette az észrevételeinket. Egy szóvivő nem minősíthet, csak az általa képviselt szervezet, intézmény álláspontját, véleményét közvetítheti. Ez utóbbinak sem feladata a publicisztikai műfajba tartozó jelzős szerkezetek alkalmazása.

hvg.hu: A szóvivő még azt is elmondta, hogy a Klubrádió üzemeltetője volt az igazi nyertese az elmúlt csaknem másfél évtized zavaros helyzetének, a cél pedig a rádiós piac megújulása. Erről mi a véleménye?

A.A.: Ez egy elképesztő csúsztatás. A Médiatanács szóvivője nyilatkozatában elfelejtette megemlíteni, hogy a Klubrádió tíz éve közműsor-szolgáltatóként működik. Ellenben tudomásul vette, hogy a korábbi tulajdonos, a Magyar Autóklub nem erre a szolgáltatásra kérte a frekvenciát, vagyis fizetni kellett azért, amiért normális esetben nem kellett volna frekvencia díjat fizetni. Ugyanez a helyzet például az InfoRádióval is, kereskedelmi frekvenciaként működnek, de valójában közműsor-szolgáltatást nyújtanak. Így az lenne a tisztességes, ha őket is közösségi rádióvá minősítenék, és nem lennének díjfizetésre kötelezettek.

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

 

hvg.hu: Önök  nem értenek egyet a Médiatanács azon döntésével sem,  ami a lejáró frekvenciák megpályáztatásánál már az újonnan bevezetett, és a teljes rádiós piacra egységesen érvényes díjszámítási rendszert veszi alapul. Miért?

A.A.: A díjszabási rendszer nem megalapozott. Számos országban nem kell fizetni a frekvenciahasználatért, mert az a közvagyon részét képezi. Személyes érdekeltségemtől függetlenül állítom, a frekvencia nem egy fizikailag létező és az előállításához befektetést igénylő dolog, hanem mint az oxigén, kinn van a levegőben. Azért pénzt beszedni, mert valaki használja a levegőt, felvet bizonyos morális problémákat. Ráadásul a rádiós frekvencia használója a hallgatóitól nem szedhet semmilyen díjat, miközben más médiumokért a fogyasztók kötelesek fizetni.

hvg.hu: Továbbra is fenntartja azt, amit korábban a Népszavában mondott, vagyis, hogy a Klubrádiót érinti  a Médiatanács első hatalmi típusú döntése, és első bizonyítéka annak, hogy a tanács él-e  törvény adta korlátlan lehetőségével?

A.A.: Természetesen. A médiatörvény ugyanis korlátlan hatalmat biztosít a Médiatanács számára; szabadon dönthet a frekvenciák kiosztásában, elvételében, korlátlanul bírságolhat. A médiatörvény megalkotói néhány hónappal ezelőtt azt mondták, hogy az új jogszabályt nem fogják a politika befolyásolására használni, hanem az a céljuk, hogy megvédjék a gyereket a szexuális élmények, az erőszak túl korai látványától. Ennek a „modellkísérletnek” az alanyai (tárgyai?) vagyunk, most kiderülhet, az első ilyen alkalommal milyen módon használják fel korlátlan hatalmukat. Magyarországon jelenleg a Klubrádió a legnagyobb agora, ahol a baloldali, a liberális és a konzervatív vélemények egyaránt helyet kapnak. Ennek az életben maradása vagy elpusztulása jelentős esemény lesz a magyar demokrácia történetében.

hvg.hu: Az elmúlt hetekben a Klubrádió hallgatói illetve hívei civil kezdeményezéseket hirdettek meg a rádió életben tartásáért. Hol tartanak ezek az akciók?

A.A.: Hálásak vagyunk a segítségért rajongóinknak,  hallgatóinknak. Legfrissebb információm szerint a "Mondj nemet a Klubrádió megszüntetésére" című petíciót már több mint 24 ezer támogató írta alá. A műsorperc örökbefogadási akció pedig már nyolcezer személynél tart, az összeg pedig 120-130 millió forintnál. Példátlan ez az összefogás, sajnos nem elegendő ahhoz, hogy a körülmények okozta károkat kompenzálni tudja. A már meglévő összeg háromszorosára lenne szükség a stabil működéshöz. A rendszeres félmilliós hallgatói létszámhoz képest a nyolcezer persze nem tűnik soknak, viszont ne felejtsük el, hogy ez az első ilyen kezdeményezés Magyarországon, így ezt  jó eredménynek tartom.

hvg.hu: Mit várnak a június 29-i Szól a rádió rendezvénytől?

A.A.: A Syma csarnokba várjuk azokat, akiknek fontos a Klubrádió. Itt jelentjük be hivatalosan annak az egyesületnek a megalakulását, mely a közönség rádióhallgatáson kívüli aktivitásának a szervezeti keretét hivatott megadni. Ez az a kivételes alkalom, ahol a zene aránya még az előzetes frekvenciapályázat legmerészebb álmait is felülmúlja. A főszerep a zenéé lesz, de természetesen a rendezvényt áthatja majd a jól megszokott klubrádiós hangulat. A koncert bevételeit a rádió további működésére fordítjuk.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Lekomolytalanozta a Klubrádió javaslatait a Médiatanács

A Klubrádió jelentősen módosíttatná az általa használt frekvencia pályázati kiírását: a rádió vezetése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának csütörtöki közmeghallgatására 22 pontos javaslatsorral érkezett. A Médiatanács szóvivője komolytalannak nevezte a Klubrádió több felvetését is.

Trump kiengedte a börtönből Illinois korrupció miatt elítélt volt kormányzóját

Trump kiengedte a börtönből Illinois korrupció miatt elítélt volt kormányzóját

Simicska a kecskék helyett a lovakban bízik

Simicska a kecskék helyett a lovakban bízik

 A Fidesz a "közérdekű" építkezések környékéről is kipaterolná az önkormányzatokat

A Fidesz a "közérdekű" építkezések környékéről is kipaterolná az önkormányzatokat

Harmincöt éve nem történt ilyen a magyar teniszben

Harmincöt éve nem történt ilyen a magyar teniszben

Pocsék kezdés után negyeddöntős Balázs Attila Rióban

Pocsék kezdés után negyeddöntős Balázs Attila Rióban

Véletlenül egy kínai pornóoldalra vezetett a brit királyi család honlapja

Véletlenül egy kínai pornóoldalra vezetett a brit királyi család honlapja