szerző:
M. Kovács Tibor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány hívei komolyan úgy gondolják, hogy az IMF-fel kötendő megállapodás a nyugati pénzvilág hiénáinak érdeke, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. A jelenlegi helyzet fennmaradása kedvez legjobban a spekulánsoknak, akik olyan extra felárat érhetnek el a magyar állampapírokon, kötvényeken, amelyről a mai világban máshol álmodni sem lehet. Az IMF megállapodás vetne véget ennek a játszadozásnak.

Fidesz-körökben büszkék arra, hogy az IMF nélkül is milyen jól áll Magyarország, és Simor és a nemzetközi szakértők minden ellenvéleményével szemben igenis sikeres a kamatcsökkentés. A kamat szinte a végtelenségig csökkenthetőnek látszik, és ennek ellenére is stabil a forint, és alacsonyak a hozamok. Az év végi gyengülés csak egy kisebb megingás volt, jövőre minden megy tovább a megfelelő úton. Úgy néz ki, a kormány még a piacoknál is sokkal okosabb, még a világpiacot is képes kijátszani és befolyásolni.

A rajongók számára ez újabb bizonyíték Orbán tévedhetetlenségét illetően. Tökéletes álomvilágukban amúgy is minden, ami jól megy, az a miniszterelnök érdeme, ha valami pedig balul üt ki, vagy egyenesen összeomlik, az a spekulánsok összeesküvésének köszönhető. Ez a hitvilág azonban nem ad magyarázatot arra az egyszerű tényre, , hogyan lesz egy befektetőből, aki éppen veszi a forintot, holnap összeesküvő, amikor eladja. Az álomvilágban nem tudják, hogy a spekulánsok és befektetők akkor is nyerhetnek, vagy veszíthetnek, ha erősödés, és akkor is, ha gyengülés van. Ők úsznak az árral, és nem akarnak a hangulat vagy a piac ellen játszani. Ma éppen a magas magyar kamatszint, nagyon is megfelel nekik.

A kormány tökéletesen végrehajtja azt, amit a spekulánsok legjobban szeretnének a mai világgazdasági helyzetben. Kicsit matolcsysabban: a magyar kormány kiszolgálja a nemzetközi kalózok, hiénák érdekeit, és még csak észre sem veszi. Az összeesküvés-elméletek hívei azt gondolják, a nemzetközi tőke érdeke, hogy legyen IMF megállapodás, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. A világ spekulánsai és befektetői abból profitálják a legtöbbet, ha az egyezség nem jön létre. A magyar lakosság és állam százmilliárdokat veszít rajta, ez a pénz pedig a világ spekulánsait/befektetőit gazdagítja. A megállapodás ugyanis egy csapásra véget vetne a magyar eszközökön elérhető extra kamatfelárnak, azt azonnal 100-150 bázisponttal csökkentené.

Matolcsy persze úgy hiszi, hogy a kormány gazdaságpolitikája annyira jó, hogy leminősítés ide, romló kilátások oda, a forint stabil, a magyar állampapírok, az EXIM bank kötvényei keresettek. Matolcsy biztosan nem volt még piacon, ahol minden kofa tudja, minden eladható, még a kukacos alma is, csak az ár legyen kedvező. A világban ma a kukacos alma a pénz. Ebből van a legnagyobb túlkínálat, pénz vált a legromlandóbb áruvá. A magyar GDP-nél jóval nagyobb összegeket tartanak széfekben készpénzben, mert nincs hova befektetni. Volt olyan alap, amelyik visszaadta befektetőinek a pénzüket, mert nem tudott vele mit kezdeni.

Egy ilyen helyzetben a spekulánsoknak kellenek az olyan országok, amelyeket nem véd sem a jó gazdaságpolitika, sem az IMF vagy EU, és ezért kénytelenek magasabb kamatot fizetni a nekik adott pénzért. Kellenek azok, akik olyan felelőtlenül viselkednek hazájuk vagyonával, hogy 7 százalékot fizetnek a befektetők romlandó árujáért, mikor azok azt ötért, de még négyért is odaadnák. Az ilyen vevőket mindig imádja a piac.

Az EXIM bank hihetetlenül sikeres dollárkötvény kibocsátása is csak azért jött be, mert 5,5-5,75%-ot adtak dollárért, mikor a világban ez ennek a felét sem éri. Az Egyesült Államok jegybankja ontja a pénzt a gazdaságba, amelyet a befektetők olyan országokba helyeznek ki, ahol hajlandók érte fizetni, esetleg akár 5,75%-ot is. A profitot meg értelemszerűen viszik haza, anélkül, hogy a befektetett pénzből bármilyen érdemleges beruházás megvalósult volna. Bogár László legendás pénzszivattyúit itt kéne keresnie és nem az IMF-nél.

Amikor a Merrill Lynch elemzője azt mondja, Magyarországot el kell felejteni, nem arra gondol, hogy ki kell innen vonulni a spekulánsoknak, hanem épp ellenkezőleg. A rendes cégek felejtsék el hazánkat, mert kiszámíthatatlan az adórendszer, nem stabil a jogrendszer, a kormány csapkod, és kapkod, a spekulánsoknak viszont irány a Kánaán, azaz Magyarország. Nekik mindegy, min nyernek, a magas kamatfeláron vagy forintgyengülésen. Mindig azon a hangszeren játszanak, amelyen éppen kell. Ha majd a kormány olyan mélyre nyomja a kamatokat, ami már nem tetszik nekik, akkor elkezd gyengülni a forint, és majd azon keresnek.

Ha innen nézzük, akkor még ravaszabb konteóra lelünk: a nemzetközi pénzvilág szervezte a Békemenetet, ők hitették el széles körben: az IMF a mumus, mert megijedtek, hogy a kormány hamar megköti a megállapodást, és akkor vége az egész bulinak. Pórul járnak, mint Lengyelországban, ahol épp most hosszabbították meg az IMF-szerződést, és nincs min nyerészkedni. Se kamatfelár, se devizagyengüléses játszma.

A Békemenetben a nemzetközi tőke szolgálatában jó sokan azért tüntettek, hogy magyar adóforintokból fizethessünk magasabb kamatokat a spekulánsoknak, és továbbra is fennmaradjon a forintgyengüléses játék lehetősége. Boldogan masírozunk a nemzetközi tőke szorításába. Hacsak…, hacsak nem csinálunk végre stabil gazdaságpolitikát, ami viszont Matolcsyval és Matolcsykkal aligha megy. Amíg összevissza csapkodunk, és okoskodunk, addig mindig mi húzzuk a rövidebbet, és addig azért fizetünk több adót, hogy a bevételt a kormány a nemzetközi pókerasztalon esténként elkártyázza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Elindult magától a Tesla, egy másik autós azt hitte, elszabadult, így megpróbálta megállítani

Elindult magától a Tesla, egy másik autós azt hitte, elszabadult, így megpróbálta megállítani

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni