szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Szocialista Párt kongresszusán többek közt az hangzott el, hogy a 2014-es választás két értékrend, két politikai kultúra közötti választás lesz. Szerzőnk szerint rájuk fér némi emlékezetfrissítés.

Emlékszik még valaki arra az esetre, amikor nyugdíjszelvényen tájékoztatták a nyugdíjasokat arról az örvendetes hírről, hogy a kormány kiütéses győzelmet aratott a nyugdíjharcban, ezért megkezdi a 13. havi nyugdíj első részletének folyósítását? Hülye kérdés. Ebben az országban senki nem emlékszik semmire.

Az incidens 2004-ben történt. A nyugdíjszelvényen kedves kis szöveg emlékeztette a címzetteket arra, hogy a fedezet nélküli 13. havi juttatás bevezetése a Kormány gondoskodásának köszönhető. Azok az elvetemültek, akik a jóléti rendszerváltás kákáján is csomót kerestek, erre azt mondták, hogy erről a járandóságról nem a kormány, hanem az Országgyűlés gondoskodott, ráadásul a gazdaságot romba döntő korszakos törvényt ugyanúgy megszavazta a populista nagyvonalú Fidesz, mint a demagóg jóságos MSZP és a hibbant megfontolt SZDSZ, úgyhogy nem szép dolog erről a körülményről megfeledkezve, egyoldalú kormánypropagandát folytatni a hivatalos nyugdíjszelvényen. Ebben azért volt némi igazság. Medgyessy, Orbán, Kuncze: együtt tették tönkre az országot. Így lett volna precíz a tájékoztató szövege, ha már.

A reakciók felidézése tanulságos: Pető Iván (SZDSZ) megengedhetetlennek nevezte, hogy a szocialisták így kampányoljanak. Nyakó István (MSZP) úgy vélte, a tájékoztatóban „tények vannak, nem pedig valótlanságok, így semmi kivetnivaló nem lehet benne.” Harrach Péter (Fidesz) teljesen kiborult: „A kormány a nyugdíjasokban nem sokat dolgozó, a nyugellátásukat megszolgáló idős embereket lát, hanem csupán megvásárolható szavazatokat.” Azt is hozzátette, hogy az MSZP visszaél a kormányzati pozíciójával, ami „felháborító és megalázó”, mi más.

Mindezt azért érdemes felidézni, mert ennek a régi történetnek a jelenkori fejleménye ismételten megerősíti a magyarországi politika 3. törvényét: a fideszes szemétkedéseknek majdnem mindig van valamilyen szocialista előzménye. A folyamat irányát és dinamikáját a 2. törvény írja le. A szocialisták elkövetik a maguk kezdetleges és kispályás kihágását, az ötletet azután átveszi, tökéletesíti, végül szabályként intézményesíti a Fidesz. A sunyiság nem vész el, csak rendszerré alakul.

Fékek és ellensúlyok. Orbán az Alkotmánybíróság függetlenségét olyan pártpolitikusok delegálásával számolta fel, akik tegnap még a frakciójában ültek. Fúj. És ki volt a műfaj első fecskéje? Bihari képviselő (MSZP). Bizony. Aki az Alkotmánybíróság elnökeként átengedte a vizitdíjas népszavazást, hozzájárulva a koalíciós kormány megsemmisüléséhez, a jobboldal kétharmados győzelméhez, végeredményben nem kevesebbhez, mint a köztársaság bukásához, de ez – mielőtt valaki úgy gondolná – még véletlenül sem azt bizonyítja, hogy a szocialisták ennyire tiszteletben tartják saját kinevezettjeik autonómiáját, hanem azt, hogy ennyire reménytelenül, kiszámíthatóan, idegesítően szocik. A Fidesz persze nem egyetlen embert, hanem egész különítményt vezényelt az Alkotmánybíróságra. A 2. törvénynek megfelelően.

Választási rendszer. A Fidesz úgy változtatta meg a játék szabályait, hogy ahhoz a többi játékos közül senki nem járult hozzá. Ami botrányos, és csak azért nem nevezethető példátlannak, mert az MSZP-SZDSZ kormány hasonlót művelt alkoholmentes kiadásban a ’94-es önkormányzati választások előtt. Ők ugyan egyeztettek az ellenzéki pártokkal, de azok az utolsó pillanatban nemet mondtak, taktikai alapon, amihez joguk volt. A törvény amúgy nem tartalmában volt antidemokratikus, „csak” a létrehozásának módjában. A fideszes változat úgy hozza mindkettőt, hogy magát a választásokat is értelmetlenné teszi. 

Magántulajdon. Ahol a kormány elveheti a polgároktól, ami az övék, ott nincs szabadság. Íme, egy példa erre az igazságra. A Fidesz törvényben rögzítette, hogy a jövőben csak olyan vállalkozás működtethet patikát, amelyben a többségi tulajdont gyógyszerészek birtokolják. Jelenleg nem ez a helyzet, ahogy működhetnek olyan éttermek is, amelyekben nem a szakács a többségi tulajdonos és olyan légitársaságok, amelyekben nem a pilóták. Eddig a magánzó nem csak pékségbe, hanem gyógyszertárba is fektethette a pénzét, s bár ő maga nem tudott vazelint kikeverni, erre alkalmazott szakértő személyzetet. A 2010-ben hatalomra került kommunisták azonban arra kényszerítik, hogy a tulajdonának egy részétől megváljon, különben az egész üzletét bezárhatja. És kié a szabadalom? A szocialistáké, akik 2002-ben ezt az eladási kényszert már törvénybe foglalták.

A sor tetszőlegesen folytatható. Ki vezetett be először banki különadót? A szocialisták. Ki beszélt először az iskolák „államosításáról”? A szocialisták. Ki machinált először a médiafrekvenciákkal? A szocialisták. Kik bontották meg először a szólásszabadság alkotmányos védelmét? A szocialisták. Kik karolták fel a monoki modellt, miszerint a segélyt ki kell érdemelni? A szocialisták. Friss hír, hogy a Fidesz el akarja törölni az előzetes fogva tartás időkorlátját. Na, ki emelte fel ezt a korlátot háromról négy évre? A szocialisták.

Ami korántsem jelenti azt, hogy a két társaság egyforma lenne. Az MSZP egyoldalú választási törvénye úgy aránylik a Fidesz egyoldalú választási törvényéhez, ahogyan Bihari Mihály a Balsai-Lenkovics-Pokol-Salamon-Stumpf-Szívós különítményhez, vagy Hagyó Miklós nokiás doboza Simicska Lajos közbeszerzéseihez, vagy Zuschlag János brifkója Rogán Antal hátizsákjához, vagy a Napkelte Obersovszkyhoz, vagy ahogyan az egykori nyugdíjszelvény szégyenlős szövege aránylik a rezsiszámlákon kötelezővé tett harsány propagandához.

Utóbbi jól érzékelteti a fejlődést. Medgyessy kiküldte, magyarázkodott, nem nyert vele semmit, pár hónap múlva megbukott. A Fidesz most azt is meghatározza, hogy milyen betűtípussal kell a megkárosított szolgáltatóknak a kormányt dicsérniük a számlájukon. A budaörsi távhőszolgáltatót például 101 millió forintra büntette a rezsitörvényszék. SZÁZEGYMILLIÓ forintra, mert a miniszterelnökhöz címzett himnusz nem pontosan úgy jelent meg a közműszámlán, ahogyan a rezsiőrmester elképzelte. A cég nyeresége pár millió forint, nem profitorientált vállalkozásról van szó, nem a karvaly tőke működteti, hanem a város, ilyet akar a kormány százat, ezret. A büntetést az önkormányzatnak kell kifizetnie, a rezsipropaganda miatt az iskolának jut 100 millióval kevesebb. Vagy, nem lesz a településen fűtés, az is egy megoldás. Arra az újságírói kérdésre, hogy akkor ezt így mégis hogy, a rezsiőrmester hetykén közölte: „ilyen esetben inkább az a kérdés, hogy a távhőcégek számlái nem veszélyeztetik-e a fogyasztókat.” Mert az embereket nem a hideg veszélyezteti, hanem a számla külseje.

Ez saját fejlesztés. Ez az ösztönös, első reflexből alkalmazott, kíméletlen brutalitás. Budaörsöt felperzselik, ahogy felperzselték Esztergomot. Ellenzéki a polgármester, a lakosság járulékos veszteség, máshol majd tanulnak belőle. Megteszik bárkivel, ha útban van. Büntetnek, listát vezetnek, utánanyúlnak, megvonnak, leváltanak, fenyegetnek, megtorolnak. Ez nem szocialista találmány, ez a Fidesz hozzáadott értéke. Következmény ez a közönyös csend, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének igazi újítása.

Az újraválasztás nekik még hiányzik. A módszert viszont ellesték: előbb közérzetjavító intézkedés, aztán győzelem, utána bocsika. Megnyerik a rezsiháborút, visszaemelik az árakat. Láttunk már ilyet is: 2006, 20 százalékos áfa: szocialisták. Akiknek még lesz módjuk hasonló pajkosságokat kitervelni. Ha belegondolunk, az egy éve tartó ellenzéki útkeresés leírható úgy is, mint a több részre szakadt szocialista párt újraegyesülése. Bármi is lesz jövőre, övék az egyik oldal. A Fideszé a másik. Az egyik szimplán nem liberális, kifejezetten antiliberális a másik. Az ország szempontjából evolúciós zsákutca mindkettő, mégis túlélnek mindent. Ők vannak ketten, egyedül ők. A rossz és a csúf. Ez a magyar politika 1. törvénye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Rosszul rögzített gyerekülés miatt halhatott meg egy kisfiú

Rosszul rögzített gyerekülés miatt halhatott meg egy kisfiú