Mong Attila
Mong Attila
Tetszett a cikk?

Tüzépes Kati és társai közpénzből fizetett ügyvédekkel pereskednek azért, hogy a közpénzből működő hivatalaik tovább titkolózhassanak a közpénzekről. Csókolom, én nem ezt olvastam az Alaptörvényetekben.

A „Tüzépes Kati”, vagyis az országos zöldhatóság vezetője először heteken keresztül egyszerűen nem válaszolt, amikor közérdekű adatigénylés keretében szerették volna megkapni tőle a hivatalos önéletrajzát, miután komoly kétségek merültek fel a doktori címével kapcsolatban, majd közpénzből ügyvédet fogadott, hogy álságos érvek segítségével tovább titkolhassa az adófizetők elől a szakmai pályafutásának részleteit. A pereskedés azon ment, hogy jó helyen írták-e alá a közérdekű adatigénylést. Csak a jegyzőkönyv kedvéért, nem hadititokról, nem személyes adatokról volt szó, hanem a nyamvadt önéletrajzáról. Közben persze simán és ügyvéd segítsége nélkül felvette az adóbefizetésekből fedezett havi juttatását.

A fideszes Kubatov Gábor a bajai választási kampány adatait titkolja. A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet kérte volna ki az elszámolásokat, de meglepően őszinte választ kaptak a pártigazgatótól, aki lényegében megerősítette a szervezet korábbi értékelését arról, hogy Magyarországon az állam és a politikai döntéshozatal maffiózók fogságába került. A válaszban ugyanis Kubatov Gábor azt írta, hogy nem adja ki a bajai kampány elszámolását, mert a Fidesz, illetve a pártok általában „semmilyen állami és közfeladatot” nem látnak el, vagyis senkinek semmi köze ahhoz, mennyit költenek kampányra. A Fidesz tehát Kubatov szerint egy mosópormárka.

Magyarország 88. leggazdagabb embere, Orbán Viktor kedvenc felcsúti polgármestere is pillanatokon belül pereskedni fog, mert nem hajlandó kiadni egy újságírónak a vagyonnyilatkozatát. Egyelőre csak a közpénzből fizetett jegyzőjét használja a jogi vitára, de ne legyenek kétségeink, hamarosan lesz ügyvédre is pénz a felcsúti városi kasszában. A jegyző a KiMitTud közadatigénylő portálon levelezik az újságíróval, és arcpirító érveket ad elő, amelyeket hamarosan a bíróságon is hallhatunk. Az információszabadságot korlátozó legutóbbi fideszes törvénymódosításba kapaszkodik, és azt állítja, az újságírónak „hitelt érdemlően igazolni kell, hogy milyen jogos cél vagy kötelezettség teljesítése érdekében van szüksége a vagyonnyilatkozat adataira”. Például azért, mert az adófizetőket érdekelné és az újságíró az ő megbízásukból jár el.

A közmédia vezetője emlékezetes módon a jogerős ítéletre is fittyet hányt, nem akarta kiadni a Marslakók című tévésorozattal kapcsolatban kikért adatokat, szerződéseket, elszámolásokat. Az Átlátszó végül az atomfegyverhez, a végső jogi eszközhöz folyamodott, amikor rendőrségi feljelentést tett Böröcz István ellen. A magyar törvények szerint ugyanis (még) bűncselekménynek minősül a közérdekű adatok visszatartása, a hatóságok meg is indították a nyomozást ismeretlen tettes ellen. Itt is az MTVA közpénzből fizetett jogászai töltöttek hosszú órákat ennek a pereskedésnek a fordulataival, most pedig a rendőrséget foglalja le az ügy, szintén közpénzből. (Akit további ilyen ügyek érdekelnek, iratkozzon fel az Átlátszó tematikus napi email-hírlevelére a Mutyimondóra, garantáltan minden nap lesz valami újdonság.)

És ne feledkezzünk el a másik oldalról sem. A pereskedés civil szervezetek tucatjainak idejét, energiáját, pénzét viszi el, újságírók garmadája kénytelen naphosszat levelezni, beadványokat írni, telefonálgatni, vitatkozni, érvelni, mindez pedig más témáktól vonja el az erőforrásokat a lapoknál. Ráadásul ez a huzavona olyan ügyekben zajlik, amelyek nagyrészt teljesen nyilvánvalóak a bíróságokon. A magyar bírósági joggyakorlat nagyon józan módon információszabadság- és átláthatóság-párti, az ezeket az eseteket tárgyaló bírák többnyire jófejek, akik fontosnak tartják, hogy az állampolgárok, az adófizetők tájékozottak legyenek a közpénzek elköltésével kapcsolatban.

A lényeg azonban, hogy a Tüzépes Katik, Mészáros Lőrincek és Böröcz Istvánok a kormányzat aktív közreműködése mellett csinálhatják ezt meg, főnökeik nem ütnek a kezükre, nem szólnak rájuk, hogy ezt nem illik, sőt valójában a törvények módosítgatásával sokat rontottak az amúgy sem szívderítő helyzeten. Fontos azt is megjegyezni, hogy a szélesebb értelemben vett jobboldal sem csinál semmit, vagy alig valamit. A szocialista kormányok idején oly hangosan korrupcióellenes és átláthatóság-párti jobbos média (tisztelet a kivételnek) kussol, nem állítja pellengérre az adófizetők elől információkat, szerződéseket, elszámolásokat titkoló politikusokat, állami alkalmazottakat, nem ír leleplező cikkeket róluk, nem tolja a képükbe a mikrofonokat, nem üldözi őket a Parlament folyosóin.

Jó ez így, nincs itt semmi látnivaló.

Nekem ugyan nem sok közöm van hozzá, mert senki sem kérdezett meg róla, de szólok: hétszer azért mégis beleírtátok az Alaptörvényetekbe az átláthatóság szót különböző összefüggésekben, és szerepel benne egyszer a közélet tisztaságának követelménye is. Most vagy az Alaptörvény szar, amibe bele se merek gondolni, vagy ti nem vagytok érdemesek a saját alkotmányotokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!