szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schiff András írását közli a brit The Guardian online kiadása. A külföldön élő zongorista a feléledő Horthy-kultusz és a kormányzó nemrég felavatott szobra kapcsán ragadott tollat.

Schiff András azt írja, bár köztudott, hogy a Horthy-korszak a magyar történelem egyik legsötétebb korszaka volt, ifj. Hegedüs Lóránt református lelkész és Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a XX. század legnagyobb államférfijeként emlékezett meg a kormányzóról.

Schiff szerint "botrányos" Horthy mostanában szokásos dicsőítése, akit szerinte "sem Isten, sem a radikális jobboldal nem fog tudni tisztára mosni".

A zongorista szerint sokkoló, hogy a történelmi tényeket (zsidóellenes törvények, deportálások, világháború) a magyarok közül sokan figyelmen kívül hagyják, vagy tagadják, és a Horthy- vagy Szálasi-szobrok felállítását is szólásszabadsági kérdésnek tekintik.

Schiff András szerint Rogán Antalnak igaza van, ha az ország külföldi megítéléséért aggódik, mert míg Magyarországon gond nélkül állítanak Horthy-szobrokat, nincsenek Hitler-szobrok Németországban vagy Ausztriában, Mussolini-szobrok Olaszországban, Pétain-szobrok Franciaországban, Antonescu-szobrok Romániában, vagy Tiso-szobrok Szlovákiában.

A zongorista megjegyzi, pár százan tüntettek a Szabadság téren a Horthy-szobor ellen, akik hálát és elismerést érdemelnek a bátorságukért.

Schiff szerint a történelmet nem lehet kitörölni vagy elfelejteni, Magyarország azonban még nem nézett szembe a múltjával. 

A zongorista megemlíti azt az esetet is, amikor Miskolcon szélsőséges fiatalok egy csoportja Radnóti-kötetet égetett, a rendőrség pedig nem avatkozott be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit