szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar fészbukozók véleménye a párizsi terrortámadásról.

A Te véleményed Facebook-kutató applikáció segítségével az elmúlt héten kutatást végeztek a párizsi terrorcselekményekkel kapcsolatos véleményekről a hvg.hu-val közösen. Annak ellenére, hogy a válaszadók véleménye szerint Magyarországon szinte egyáltalán nincs esély hasonló cselekmények bekövetkeztére (mindössze 10 százalékuk válaszolta, hogy kis vagy nagy esély lenne erre) határozott vélemények fogalmazódtak meg. Megnyugtató, hogy a támadást illetően az erőteljesen szélsőséges vélemények kisebbségben vannak a megfontoltabbakkal szemben. Azonban a jövőt meglehetősen sötéten látják a válaszadók, és ezzel összefüggésben a megoldások tekintetében is inkább a keményebb intézkedések felé hajlanak. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az eredmények Európára és nem Magyarországra vonatkoznak.

A cselekmények elítélésében meglehetősen egyöntetűek voltak a válaszadók. Mindössze három százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem ítéli el a terrorcselekményeket szemben 81% olyan válaszadóval, akik teljes mértékben elítélik azt. Ezzel szemben azonban a karikaturisták felelősségét firtató kérdésben már nem ilyen egyértelműek a válaszok. Ahogy a Franciaországban is sokan felvetik felelősségüket, itt is a válaszadók 30%-a részben vagy egészében felelősnek tartja őket saját halálukban, és csak 35% utasítja el teljes mértékben felelősségüket, míg 17% részben tesz így.

Tulajdonképpen jól láthatóan kirajzolódik két csoport a kutatásban, ahol a jelen megítélésében valamelyest többségben vannak terrorcselekmény elítélését, a karikaturisták felelősségének elutasítók és sajtószabadság védelmezői. Az előzővel megegyezően 52% válaszolta, 44 ellenében, hogy inkább beleférnek a sajtószabadság kereteibe a karikatúrák. Azzal sem értett egyet a többség, hogy a nyugati sajtónak a támadások hatására korlátozni kéne a sajtószabadságot. Habár itt már 47% vetette el a sajtószabadság bárminemű korlátozását és 45% a sértő tartalmak korlátozását támogatta.

A válaszadók empátiáját dicséri, hogy többségük 62%-a ennek ellenére megérti a muszlimok felháborodását, de nyilvánvalóan nem fogadja el az erőszakot, mint választ.

A jövőt illetően azonban ez a két csoport épp ellenkezőképpen alakul. Ott az előzőnél nagyobb többségbe kerülnek pesszimisták és a keményvonalasok. Érdekes módon a fiatalok valamelyest minden kategóriában felülreprezentáltak a keményebb vélemények között.

A többség 57% úgy gondolja, hogy a támadás egy kulturális konfliktus egyik állomása, vagyis a helyzet romlására számít és csak 44% tartja egy egyedi elszigetelt esetnek. A muszlim lakosság beilleszkedésével kapcsolatban is hasonlóan pesszimisták 60% szerint erre nem sok esély van, mint ahogy többségben vannak azok is, akik a több terrorcselekményekre számítanak a muszlim lakosság számának növekedése esetén, 48% áll szemben 41-el.

Ezzel összefüggésben az európai bevándorlás korlátozását és a terrorelhárító intézkedések növelését is támogatják, akár a szabadságjogok részleges korlátozása árán is. A bevándorlás radikális szigorítását 51% támogatja, míg a terrorelhárítás jogosítványainak növelését 47%.

A kutatás alapján úgy tűnik a terroristák már elérték első eredményeiket, az emberek félnek a jövőtől és a helyzet romlására számítanak. Újra hangsúlyozni kell, hogy ezt Magyarországra nem tartják érvényesnek, ugyanis itt mindössze 3% gondolja úgy, hogy nagy esély van hasonló események bekövetkezésére.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden