szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Társadalmunk rettenetesen frusztrált, rettenetes gyűlölet van benne, és a Jobbikon kívül nincs még egy párt, amely ezt a dühöt, haragot jobban kifejezi – mondta Tölgyessy Péter politikai elemző, aki szerint azért a Jobbiktól várják a választók az elmúlt 25 év rendbetételét, mert Orbán Viktornál nagyobb felelőse nincs a rendszerváltás óta eltelt időszaknak. Azt is elmondta, hogy szerinte nincs a Fidesznek "atombombája" a Jobbik ellen.

Tölgyessy Péter politikai elemző, aki az Inforádió Aréna című hétfő esti műsorának a vendége volt, és akit a tapolcai Jobbik-győzelemről kérdeztek.

Eddig úgy tűnt, hogy a Fidesz legyőzhetetlen, de tavaly ősz óta nem tud győzni. Egész biztos, hogy annak a feltétlen dominanciának, amely kétszer is Fidesz-kétharmadhoz vezetett, most már vége van – mondta. Hogy ebből mi lesz, az a szereplőkön múlik, és az biztos, hogy Orbán Viktor mindent megtesz majd azért, hogy helyreállítsa az általa ismert világot, és erre lesz három éve – tette hozzá.

Látszik, hogy a polgárosultabb nagyvárosok nem a Jobbik területe, mondta Tölgyessy a veszprémi és az újpesti időközi választás példáját hozva, amelyet a baloldal nyert. Tölgyessy szerint ha most lennének a választások, senki nem szerezne abszolút többséget, a Jobbik beékelődött a két korábbi pólusképző erő közé, nélküle nem képzelhető el kormányzás, és ez nem semmi. De a Jobbik nem esélyese még a választásnak. A kétharmad elvesztésével a választási törvényt már nem tudja átírni a Fidesz, alkut kell kötnie ezentúl valamelyik oldallal.

Tapolca városáról azt mondta, ott hasított a Jobbik, valamilyen módon kialakult egy olyan lokális közvélemény, amely azt mondja, hogy "nekünk a Jobbik kell". Ebben a közegben a Jobbik nem egy veszélyes radikális pártnak számít, hanem ők tűnnek a jövőnek, akikről még rosszat nem lehet mondani.

A Jobbik hihetetlen erővel fejez ki nagyon sok magyar érzést – mondja Tölgyessy, aki szerint a társadalmunk rettenetesen frusztrált, rettenetes erőszakmennyiség, gyűlöletmennyiség van benne, és nincs még egy párt, amely ezt a dühöt, haragot jobban kifejezi. Úgy érzik, a Jobbik csak kimondja azt, amit ők maguk amúgy is éreznek. A magyarok hiszik, hogy egy kivételes, jól teljesítő társadalom vagyunk, és mások, külföldiek, politikusok a sikertelenségeinknek az okai. A reményt most a Jobbik hordozza ezeknek az embereknek az elemző szerint, hiszen a szocialisták már bizonyították, hogy nem képesek ezt beváltani, és a Fidesz sem tett csodát: a rezsicsökkentés már régi, az idei év a hatalmi arroganciáról és a korrupcióról szólt.

A Fidesz gazdasági teljesítménye öt évre vetítve nagyon szerény, mondja Tölgyessy arra a kérdésre, hogy hogy-hogy nem érzik a választók a javuló gazdasági adatokat. A magyar GDP most érte csak el a 2006-os szintet, és a fogyasztásunk még mindig 6-7 százalékkal alatta van annak a szintnek.

Tölgyessy szerint a legsikeresebb magyar párt a Jobbik, amelynek rövidebb múltja van, mint a Fidesznek és megtorpanás nélkül növekszik, és nem részese az elmúlt 25 zavaros évnek. Orbán Viktornál jelentősebb személyisége az elmúlt 25 évnek nincs, így ha tetszik, ha nem, nála nagyobb felelőse a rendszerváltás óta eltelt időszaknak nincs, így neki nem hihető el, hogy azt az időszakot akarja tisztába tenni – mondta Tölgyessy Péter.

Azt az óriási paradigmaváltást, amelyet a Fidesz képvisel, a gazdasági szabadságharcot és hasonlókat a Jobbik még radikálisabban képviseli, a választók meg sem tudják különböztetni őket egymástól – mondja. A brutális különbség a két jobboldali párt között a tényleges korrupció – mondja Tölgyessy, aki szerint ez rendkívüli gond a Fidesz számára. Azt is hozzáteszi, hogy bár a Fidesz mindig azt hangoztatja, hogy csak akkor vetik be a Jobbik ellen az "atombombát", ha igazán veszélyes lesz, valójában szerinte nincs ilyen atombomba, mert tartalmilag nem tud elkülönülni a Jobbiktól, a korrupció ügyében pedig csak korlátozottan. Most is legszívesebben a baloldalt támadná a Fidesz, mondja, mert a Jobbikot ugyanazokkal a hatékony eszközökkel nem tudja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már négy koronavírussal fertőzött beteg van a lezárt tenerifei hotelben

Már négy koronavírussal fertőzött beteg van a lezárt tenerifei hotelben

Rendet tesz a Google a Play áruházban, kilövik a kíváncsiskodó appokat

Rendet tesz a Google a Play áruházban, kilövik a kíváncsiskodó appokat

Mindennapok Milánóban: „Akkor kezdtünk aggódni, amikor megláttuk, hogy nincs áru a boltokban”

Mindennapok Milánóban: „Akkor kezdtünk aggódni, amikor megláttuk, hogy nincs áru a boltokban”