szerző:
Kofi Annan

A Facebook nemcsak a forradalmakat szolgálhatja, hanem a diktátorokat is.

Az internetre és a közösségi médiára nem is régen még a demokrácia és a szabadság zálogaként tekintettünk. És valóban, a Twitter, a Facebook és a többiek kulcsszerepet játszottak Iránban, az arab tavaszt folyamán és Ukrajnában is. Akkoriban valóban úgy tűnt, hogy a Twitter erősebb a kardnál is.

Ám a diktatúrák lecsaptak az internet szabadságára. Féltek a digitális világtól, mert analóg elnyomó gépezetük számára ismeretlen volt. De félelmük alaptalannak bizonyult. A közösségi médiában szervezett felkelések sorra elbuktak, mert az internet nem helyettesítette a hatékony vezetést, és végül győztek a hagyományos politikai és katonai szervezetek.

S végül ezek a rezsimek a saját szolgálatukba állították az online médiát. Közismert, hogyan próbált Oroszország beavatkozni a választásokba Ukrajnában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban. A Facebook saját becslése szerint az orosz tartalom, beleértve a fizetett reklámokat, 126 millió amerikait ért el – a lakosság negyven százalékát!

Emlékezzünk itt a korábbi orosz vádakra, melyek szerint a nyugati országok szervezték az úgynevezett színes forradalmakat Ukrajnában és Grúziában. Az internet új csatatér lett, a manipulátorok terepe.

Ha a legfejlettebb államok sem tudják megvédeni választási rendszerüket, képzelhetjük, mi vár az elmaradottabb országokra. A fenyegetés globális. Tények és adatok hiányában már a manipuláció lehetősége is az összeesküvés-elméleteknek kedvez, és aláássa a demokráciába vetett hitet. Éppen akkor, amikor a közbizalom amúgy is alacsony.

A közösségi média buborékjai felerősítik az emberek természetes elfogultságait, és megszüntetik az egészséges vita esélyeit. Ennek hatása van a való világra: megosztottságot eredményez, és egyre nehezebbé teszi a vezetők számára, hogy kompromisszumokat kössenek. Pedig ez a stabil demokrácia alapja. Emellett a gyűlöletbeszéd, a terrorista propaganda, szexuális és faji zaklatás kiléphet a képernyőkről, és valódi erőszakba torkollhat.

De nem a közösségi média az első kommunikációs forradalom, amely kihívás elé állítja a politikai rendszereket. A nyomtatás, a rádió és a tévé ugyanilyen forradalmi volt. És fokozatosan mindegyiket szabályozták az államok – még a legliberálisabbak is. Most az a feladatunk, hogy végiggondoljuk, hogyan kényszeríthetjük a közösségi médiát ugyanolyan keretek közé, mint a hagyományost. Ez átláthatóságot, elszámoltathatóságot és adózást jelent.

Az Egyesült Államokban szenátorok egy csoportja előállt a tisztességes reklámokról szóló törvénytervezettel. Ez a többi médiára vonatkozó szabályokat terjesztené ki a közösségi hálókra. A cél, hogy a törvényt elfogadják a 2018-as kongresszusi választásig. Németországban már érvényes a Netzwerkdurchsetzungsgesetz, amely szerint 24 órán belül el kell távolítani a gyűlöletbeszédet és álhíreket – akár 50 millió eurós büntetés terhe mellett.

Ezek hasznos kezdeményezések, de nem biztos, hogy elegendőek az online politikai tevékenység szabályozásához. Sok esetben az adattárolás és -kezelés nem is az érintett országban történik.

De közben arra is vigyáznunk kell, hogy a túlkapások visszavágása közben ne veszélyeztessük a véleményszabadságot. Ezzel ugyanis éppen a szabadság rendszerét rombolnánk le, amelyet meg akarunk védeni.

Tétlenek nem maradhatunk. A sorsunk néhány óriás kezében van, de ha ők is csatlakoznak, a mostani problémák megoldhatók.

A technológia nem áll meg, és a demokráciának követnie kell a változásokat. Gyorsan kell cselekednünk, mert a digitális fejlődés könnyen vezethet egy orwelli világhoz, ahol Nagy Testvér mindent lát, a telefonjaink és kütyüink milliónyi szenzorán át, és millió képernyőn keresztül manipulál.


A szerző az ENSZ volt főtitkára.

A cikket a Project Syndicate engedélyével közöljük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!