Tetszett a cikk?

Attól tartva, hogy szélsőséges palesztinok merényleteket követhetnek el Izraelben a szerda este kezdődő és hét napon át tartó zsidó húsvéti ünnep alkalmából, az izraeli hadsereg teljesen lezárta Ciszjordániát és a Gázai övezetet, és csaknem teljes utazási tilalmat rendelt el a palesztinok számára a megszállt területekről. Szerda hajnalban izraeli katonák tűzpárbajban agyonlőttek egy palesztin terroristát a ciszjordániai Hebron közelében fekvő Jatta faluban.

A zárlat szerdára virradóra, közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor lépett életbe, azt azonban az izraeli hatóságok nem közölték, hogy meddig marad érvényben. A zsidó húsvét ünnepe, a pészach szerdán naplementekor kezdődik, és egy hétig tart. Az utazási tilalom alól csak a humanitárius ügyek jelentenek kivételt.
Tavaly, a zsidó húsvét kezdetén a Hamász egyik tagja öngyilkos merényletet hajtott végre Netánja legnagyobb szállodájában, ahol a széderest alkalmából számos vendég részvételével ünnepi vacsorát tartottak. A 2002. március 27-i merénylet következtében harminc izraeli vesztette életét, több mint kétszáz pedig megsebesült. E véres merénylet nyomán indította meg Ciszjordániában az izraeli hadsereg a Védőbástya fedőnevű hadművelet, amely 1967 óta a legnagyobb szabású katonai beavatkozás volt a palesztin területen.
Izraeli katonák szerda hajnalban tűzpárbajban agyonlőtték a Hamász palesztin terrorszervezet egyik aktivistáját a ciszjordániai Hebron közelében fekvő Jatta faluban. A Jordán folyó nyugati partján fekvő különböző palesztin településeken összesen nyolc palesztint vettek őrizetbe szerda hajnalban izraeli katonák. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!