Diplomáciai bonyodalmat okoz, hogy a svájci hatóságok Luganóban őrizetbe vettek két olasz parlamenti képviselőt, aki a Telekom Serbia egykori megvásárlásával kapcsolatban folytatott vizsgálatot a svájci városban.

A pénteki olasz sajtó beszámolói szerint a két olasz honatya, Enrico Nan és Giovanni Kessler két olasz rendőrségi funkcionárussal, egy bíróval, valamint egy "tanúval" együtt utazott Luagóba. Ez utóbbi - egy bizonyos Igor Marini - korábban azt vallotta: ezen a helyen találhatók olyan írásos dokumentumok, amelyek három baloldali olasz politikus korrupcióban való bűnösségét bizonyítanák a Telekom Serbia jugoszláv telefontársaság hat évvel ezelőtti megvásárlásával összefüggésben.
A kétes múltú "üzletember" az ügyet vizsgáló illetékes olasz parlamenti bizottság előtt a minap elmondta: annak idején maga mosott át 55 millió dollár értékű pénz, amely közvetítők útján jutott el jutalékként olasz politikusokhoz, nevezetesen Romano Prodihoz, az európai bizottság jelenlegi elnökéhez, volt olasz miniszterelnökhöz, Lamberto Dinihez volt külügyminiszterhez, valamint Piero Fassinóhoz, a Baloldali Demokraták (DS) főtitkárához, volt miniszterhez.
Marini azt is jelezte, hogy a bizonyítékul szolgáló dokumentumok egy svájci hivatalban találhatók. A parlamenti bizottság ezért indította Luganóba a kis küldöttséget, amely a svájci csődeljárásokat kezelő hivatalban próbált rábukkanni az állítólagos iratokra. A helyi hatóságok azonban kémkedés címén őrizetbe vették őket; a két olasz parlamenti képviselőt hat órán keresztül faggatták, csak ezután engedték szabadon őket. A kihallgatáson jelen volt a svájci olasz konzul, Róma pedig diplomáciai csatornákon próbálta rendezni az ügyet. Marinit a svájciak tartósan őrizetbe vették, mégpedig a Rómában elhangzott vallomása alapján, amely szerint ő maga volt a pénzmosó (ebben vélhetően svájci bankszámlákat is igénybe vett). Ami a "bizonyítékokat" illeti, a pénteki olasz sajtó szerint egyelőre nem találtak ilyen dokumentumokat.
Az adásvételi ügy egyébként 1997-re nyúlik vissza. Az akkor még állami kézben lévő olasz telefontársaság, a Telecom Italia 29 százalékos részesedést szerzett a hasonló tevékenységet folytató - ugyancsak állami - Telekom Serbiában. Három évvel ezelőtt láttak először napvilágot az olasz és a szerb sajtóban azok a feltételezések, amelyek szerint az ügylet során kenőpénzek vándoroltak meg nem nevezett olasz politikusok zsebébe. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Hadházy egy békás termoszért biztosan visszamegy az MTVA-ba

Hadházy egy békás termoszért biztosan visszamegy az MTVA-ba

Önirányú, szociális vagy más-irányú: te melyik típusú önsorsrontó perfekcionista vagy?

Önirányú, szociális vagy más-irányú: te melyik típusú önsorsrontó perfekcionista vagy?

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Új elnöke van a súlyos botrányokba keveredett BKIK-nak

Új elnöke van a súlyos botrányokba keveredett BKIK-nak

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet