A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (UBB) vezetősége feltételekhez köti a magyar karok létrehozását az intézményben, s az oktatási tárcától várja a jogi és anyagi keretek megteremtését.

A lapok beszámoltak arról, hogy az UBB román, magyar és német oktatókból álló vegyes bizottsága azt a választ adta Ecaterina Andronescu oktatási miniszternek, hogy amennyiben a minisztérium magára vállalja a magyar karok létrehozása jogi kereteinek megteremtését és biztosítja a szükséges anyagi forrásokat, az egyetem „egy hónapon belül elkészíti az átalakításhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányt, és ennek függvényében dönt arról, hogy eleget tegyen-e a kérésnek".
A román oktatási miniszter június elején kérte a kolozsvári egyetemet, hogy tegyen eleget a magyar oktatók kérésének. A miniszter kérésében hangsúlyozta: semmilyen törvényi akadálya nincs annak, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetemen a már létező magyar tanszékeket két önálló – természettudományi és társadalomtudományi – karba vonják össze.
Az egyetem véleménye szerint egy ilyen átalakításhoz arra is szükség lenne, hogy a minisztérium áldását adja az úgynevezett kolozsvári megaegyetem létrehozásához. Andrei Marga volt oktatási miniszter, az UBB rektora tavaly ősszel javasolta, hogy a Kolozsváron jelenleg létező hat állami egyetemet vonják össze egyetlen intézménybe. A Krónika című erdélyi lap szerint az UBB vegyes bizottsága szinte lehetetlen feltételekhez kötötte a magyar karok létrehozását. A Curierul National című lap a választ úgy értékelte, hogy a bizottság elutasította a magyar oktatók kérését.
Kása Zoltán, az UBB rektorhelyettese a Krónikának elmondta, hogy magyar kollégáival együtt azért írta alá magyar karok létrehozását feltételekhez kötő határozatot, mert így életben tarthatják azt a csekély reményt, hogy a román oktatási minisztérium saját hatáskörében dönt ebben a kérdésben. A magyar rektorhelyettes szerint az egyetemi szenátus román többsége biztosan elutasítja a magyar karok létesítését, ha arról az említett feltételek nélkül kell szavaznia. Igaz, hogy a kérdés megoldása ezzel halasztást szenved, de azt hiszem, a két rossz közül a kisebbiket választottuk - tette hozzá.
A román alkotmány által biztosított egyetemi autonómia alapján a magyar karok létrehozása felől elsősorban az UBB szenátusa dönthet. Catalin Baba, az egyetem szóvivője a lapnak elmondta, hogy a felsőoktatási intézmény közintézményként természetesen köteles tartani magát a kormány és a parlament döntéseihez. A kolozsvári magyar karok létrehozását tartalmazza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a kormányon lévő román Szociáldemokrata Párt között megkötött parlamenti együttműködési megállapodás is. Markó Béla, az RMDSZ elnöke többször hangsúlyozta, hogy a magyar karok létrehozása a Babes-Bolyai Tudományegyetemen a román kormánypárttal kötött egyezmény legfontosabb pontja. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat