Tetszett a cikk?

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (UBB) vezetősége feltételekhez köti a magyar karok létrehozását az intézményben, s az oktatási tárcától várja a jogi és anyagi keretek megteremtését.

A lapok beszámoltak arról, hogy az UBB román, magyar és német oktatókból álló vegyes bizottsága azt a választ adta Ecaterina Andronescu oktatási miniszternek, hogy amennyiben a minisztérium magára vállalja a magyar karok létrehozása jogi kereteinek megteremtését és biztosítja a szükséges anyagi forrásokat, az egyetem „egy hónapon belül elkészíti az átalakításhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányt, és ennek függvényében dönt arról, hogy eleget tegyen-e a kérésnek".
A román oktatási miniszter június elején kérte a kolozsvári egyetemet, hogy tegyen eleget a magyar oktatók kérésének. A miniszter kérésében hangsúlyozta: semmilyen törvényi akadálya nincs annak, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetemen a már létező magyar tanszékeket két önálló – természettudományi és társadalomtudományi – karba vonják össze.
Az egyetem véleménye szerint egy ilyen átalakításhoz arra is szükség lenne, hogy a minisztérium áldását adja az úgynevezett kolozsvári megaegyetem létrehozásához. Andrei Marga volt oktatási miniszter, az UBB rektora tavaly ősszel javasolta, hogy a Kolozsváron jelenleg létező hat állami egyetemet vonják össze egyetlen intézménybe. A Krónika című erdélyi lap szerint az UBB vegyes bizottsága szinte lehetetlen feltételekhez kötötte a magyar karok létrehozását. A Curierul National című lap a választ úgy értékelte, hogy a bizottság elutasította a magyar oktatók kérését.
Kása Zoltán, az UBB rektorhelyettese a Krónikának elmondta, hogy magyar kollégáival együtt azért írta alá magyar karok létrehozását feltételekhez kötő határozatot, mert így életben tarthatják azt a csekély reményt, hogy a román oktatási minisztérium saját hatáskörében dönt ebben a kérdésben. A magyar rektorhelyettes szerint az egyetemi szenátus román többsége biztosan elutasítja a magyar karok létesítését, ha arról az említett feltételek nélkül kell szavaznia. Igaz, hogy a kérdés megoldása ezzel halasztást szenved, de azt hiszem, a két rossz közül a kisebbiket választottuk - tette hozzá.
A román alkotmány által biztosított egyetemi autonómia alapján a magyar karok létrehozása felől elsősorban az UBB szenátusa dönthet. Catalin Baba, az egyetem szóvivője a lapnak elmondta, hogy a felsőoktatási intézmény közintézményként természetesen köteles tartani magát a kormány és a parlament döntéseihez. A kolozsvári magyar karok létrehozását tartalmazza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a kormányon lévő román Szociáldemokrata Párt között megkötött parlamenti együttműködési megállapodás is. Markó Béla, az RMDSZ elnöke többször hangsúlyozta, hogy a magyar karok létrehozása a Babes-Bolyai Tudományegyetemen a román kormánypárttal kötött egyezmény legfontosabb pontja. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad