Tetszett a cikk?

Hat brit katona meghalt, nyolc megsérült kedden Irakban két különböző támadásban. A brit fegyveres erők ellen intézett mindkét támadás Amára kelet-iraki városhoz közelében történt.

A hat katona az első rajtaütésben halt meg a dél-iraki Bászra nagyvárostól 200 kilométerre északnyugatra, Amára városa mellett. Ugyanitt, néhány kilométerrel odébb szintén rálőttek a brit hadsereg egy másik járőrére, amelynek egy tagja megsérült, és két járműve megsemmisült. A királyi légierő helyszínre érkező Chinook helikoptere, amely a gyorsan bevethető brit alakulat tagjait vitte a támadások térségébe, ugyancsak tűz alá került; a gépen tartózkodók közül heten megsérültek, hárman súlyosan.
Az iraki háború vége óta először haltak meg brit katonák Irakban fegyveres akcióban. A kedden elesettekkel együtt 40-re nőtt a háború kezdete óta meghalt brit katonák száma. Nagy-Britannia 45 ezer fős haderővel vett részt az iraki háborúban. A bászrai brit parancsnokság szóvivője mindazonáltal azt mondta a BBC-nek, hogy "elszigetelt incidensről volt szó ... amely semmilyen módon nem tükrözi a brit erők által ellenőrzött területek általános biztonsági helyzetét".
A brit hadsereg fő tevékenységi területének számító dél-iraki térségben valóban nemigen fordultak elő a háború vége óta olyan rajtaütések, mint amilyenekben az amerikai hadsereg több tucat katonája vesztette életét más országrészekben az utóbbi hetekben. Nem hivatalos brit vélemények szerint ez jórészt annak köszönhető, hogy a brit hadsereg az Észak-Írországban eltöltött évtizedek alatt óriási tapasztalatokat szerzett a városi katonai rendfenntartásban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez számítógépben is sok: 18 GB RAM kerülhet az Asus legújabb telefonjába

Ez számítógépben is sok: 18 GB RAM kerülhet az Asus legújabb telefonjába

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát