Tetszett a cikk?

Robbanás történt az iraki külügyminisztériumnál kedd délelőtt, és ezután röviddel fegyverropogást is lehetett hallani a környéken. Közben Kirkukban a síita Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCIRI) helyi irodáját is aknatámadás érte.

A minisztérium őreinek nem volt tudomásuk arról, hogy valaki megsebesült-e. Ők úgy tudják, hogy a robbanás egy gépkocsit vetett szét, amely kint pakolt az épület előtt. A külügyminisztérium épülettömbje annak a volt palotaegyüttesnek a közelében található, ahol jelenleg az Egyesült Államok ellenőrizte hatóságok dolgoznak.
Közben az Irak északi részén lévő Kirkukban a síita Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCIRI) helyi irodáját aknatámadás érte. Egy alkalmazott életét vesztette, egy másik megsérült, közölte az iroda egyik tisztviselője. Ezzeddín Musza elmondta, hogy az iraki fővárostól, Bagdadtól 250 kilométerre északra fekvő városban helyi idő szerint reggel 7 óra körül történt a támadás, amelynek elkövetésével az al-Kaida terrorhálózatot és Szaddám Huszein volt iraki elnök híveit vádolta. Az akció célja veszélybe sodorni az irakiak jövőjét és megzavarni a közrendet a városban, tette hozzá tisztviselő.
Kedden mintegy négyszázan gyűltek össze a Bagdad déli részén található Ali al-Baja mecsetnél transzparnesekkel, amelyekre - az egykori iraki államfőre célozva - azt írták, hogy "Amerika egyenlő Szaddámmal", valamint "Mi ez a szabadság?", "Ma transzparenseket tartunk a magasba, holnap fegyvereket". Egy helyi tisztviselő elmondta, hogy az amerikaiak megkérték, szervezzen meg egy találkozót a mecset imámjával. "Amikor megjöttünk, az amerikaiak elvitték őt és egy másik síita személyt. Műanyag zacskót tettek a fejükre, és elhajtottak velük", mondta a tisztviselő.
Az amerikaiak tájékoztatása szerint Muajad Hazradzsi és a mecsetben dolgozó Abdel Dzsalil al-Simli ellen az a vád, hogy fegyvereket rejtegettek, és ellenállásra szólították fel a lakosokat. A tüntetés szervezői kijelentették, hogy addig folytatják tiltakozásukat a helyszínen, amíg szabadon nem engedik az imámot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Balaton Európa legbiztonságosabb tava

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

A budapestiek kétharmada ritkábban BKV-zik a járvány kitörése óta

A budapestiek kétharmada ritkábban BKV-zik a járvány kitörése óta