Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament (EP) dán Jens-Peter Bonde által szervezett képviselői csoportja az EU statisztikai hivatala, az Eurostat körüli pénzügyi botránnyal összefüggésben kívánja felvetni a bizottság felelősségét.

A képviselők keddre gyűjtötték össze az indítvány napirendre tűzéséhez szükséges számú aláírást. Az EP várhatóan már szerdán megkezdi a vitát a javaslatról, a szavazást pedig a május elején esedékes következő - ebben a ciklusban egyszersmind utolsó - plenáris ülésen tarthatják meg.Az indítvány elfogadásának valószínűsége csekély, mert a két legnagyobb politikai csoport, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták Pártja nem támogatja a kezdeményezést.Az Eurostat-ügy tavaly májusban robbant ki, amikor különféle pénzügyi visszaélések gyanúja miatt ideiglenesen más beosztásba helyezték a hivatal két legmagasabb rangú vezetőjét. Néhány héttel később fegyelmi vizsgálatot is indítottak ellenük, amely még mindig tart.A tisztségviselőket azzal gyanúsítják, hogy legalábbis szemet hunytak a hivatalnál állítólag évek óta folyó súlyos szabálytalanságok felett, ha ugyan nem vettek tevékenyen részt bennük.Jans-Peter Bonde és csoportja a folyamatban lévő vizsgálatok és az eddigi meghallgatások ellenére úgy véli, hogy továbbra sem tekinthető tisztázottnak, milyen felelősség terheli a bizottságot az ügyben. Bizalmatlansági indítványuk szerint a brüsszeli testület képviselői nem adtak kielégítő válaszokat az ezzel kapcsolatban felmerült kérdésekre, és nem vállalták a felelősség rájuk eső részét.A bizalmatlansági indítvány elfogadása kétharmados többséget igényelne a 626 fős parlamentben. Noha a két legnagyobb pártcsoport támogatása nélkül ez nem lehetséges, a vita újbóli napirendre tűzése és magának a szavazásnak a megtartása politikai tekintélyveszteséget okozhat a bizottságnak, amelyet már amúgy is meggyengített több tagjának - az utóbbi hetekben bekövetkezett, illetve várható - idő előtti távozása. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!