Az Európai Parlament (EP) dán Jens-Peter Bonde által szervezett képviselői csoportja az EU statisztikai hivatala, az Eurostat körüli pénzügyi botránnyal összefüggésben kívánja felvetni a bizottság felelősségét.

A képviselők keddre gyűjtötték össze az indítvány napirendre tűzéséhez szükséges számú aláírást. Az EP várhatóan már szerdán megkezdi a vitát a javaslatról, a szavazást pedig a május elején esedékes következő - ebben a ciklusban egyszersmind utolsó - plenáris ülésen tarthatják meg.Az indítvány elfogadásának valószínűsége csekély, mert a két legnagyobb politikai csoport, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták Pártja nem támogatja a kezdeményezést.Az Eurostat-ügy tavaly májusban robbant ki, amikor különféle pénzügyi visszaélések gyanúja miatt ideiglenesen más beosztásba helyezték a hivatal két legmagasabb rangú vezetőjét. Néhány héttel később fegyelmi vizsgálatot is indítottak ellenük, amely még mindig tart.A tisztségviselőket azzal gyanúsítják, hogy legalábbis szemet hunytak a hivatalnál állítólag évek óta folyó súlyos szabálytalanságok felett, ha ugyan nem vettek tevékenyen részt bennük.Jans-Peter Bonde és csoportja a folyamatban lévő vizsgálatok és az eddigi meghallgatások ellenére úgy véli, hogy továbbra sem tekinthető tisztázottnak, milyen felelősség terheli a bizottságot az ügyben. Bizalmatlansági indítványuk szerint a brüsszeli testület képviselői nem adtak kielégítő válaszokat az ezzel kapcsolatban felmerült kérdésekre, és nem vállalták a felelősség rájuk eső részét.A bizalmatlansági indítvány elfogadása kétharmados többséget igényelne a 626 fős parlamentben. Noha a két legnagyobb pártcsoport támogatása nélkül ez nem lehetséges, a vita újbóli napirendre tűzése és magának a szavazásnak a megtartása politikai tekintélyveszteséget okozhat a bizottságnak, amelyet már amúgy is meggyengített több tagjának - az utóbbi hetekben bekövetkezett, illetve várható - idő előtti távozása. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban