Az al-Kaida szombaton közölte, hogy a fogságában van a 49 éves Paul Marsall Johnson amerikai mérnök. Az al-Kaidának tulajdonított üzenet szerint a terrorszervezet kivégzi a túszt, ha 72 órán belül nem engedik szabadon a Szaúd-Arábiában fogva tartott fegyvereseit. Szaúd-Arábia elutasította az ultimátumot.

"Ha szaúdi kormány zsarnokai biztosítani akarják az amerikai túsz elengedését, szabadon kell engedniük a börtöneikben fogva tartott mudzsahedjeinket. Mától számítva 72 óra áll a rendelkezésükre vagy feláldozzuk őt" - áll a közleményben, amelyet egy szélsőséges iszlám honlapon tettek közzé. A közleményt az al-Kaida Arab-félszigeti Szervezete írta alá és egy olyan szélsőséges iszlám honlapon tették közzé, amelyen már több hasonló üzenetet lehetett olvasni a közelmúltban.Az al-Kaida szombaton közölte, hogy a fogságában van a 49 éves Paul Marsall Johnson amerikai mérnök, az első amerikai, akit a szaúdi monarchiában több mint egy éve tartó erőszakhullám során túszul ejtettek. A honlap egy videofelvételt is bemutat Johnsonról, amelyen a férfi szemét ragtapasszal rögzített fehér szövetcsík takarja, tépett inge alatt a vállán tetoválás látható. A felvételen ezután egy magát a csoport vezetőjének nevező álarcos férfi, kezében kalasnyikovval és övén robbanóanyagokkal, felolvassa a közleményt."Álláspontunk mintegy harminc éve ugyanaz. Nem tárgyalunk a terroristákkal, a túszejtőkkel, mivel ez csak bátorítaná a terrorizmust és a túszejtéseket" - hangsúlyozta Adel al-Dzsubeir, a szaúdi trónörökös diplomáciai tanácsadója. Hozzátette: a szaúdi hatóságok megkísérlik megállapítani, hiteles-e a közlemény és a feltehetően Paul Johnsont ábrázoló videofelvétel. Az emberrablók kilétét eddig nem sikerült ellenőrizni - közölte a tanácsadó.Az al-Kaida eddig több, külföldiek ellen irányuló öngyilkos merénylet és támadás elkövetését vállalta magára, míg Szaúd-Arábia az al-Kaida elleni harc keretében több szélsőséges iszlám fegyverest ölt meg vagy ejtett foglyul. Abdallah trónörökös kedden kijelentette: a szaúdiak kötelessége megvédeni a külföldieket. Szaúd Arábiában hatmillió külföldi dolgozik, közöttük mintegy 35 000 amerikai és 30 000 brit állampolgár. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója