Az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én merényleteket elkövető gépeltérítők közül négyet is átvizsgáltak felszállás előtt - derült ki most közzétett felvételekből. Közben a 9/11-es bizottság megállapította, Clinton és Bush személyesen nem felelős a merényletekért. A felvételt itt megtekintheti!

A merényleteket elkövető terroristák egy részéről a Washington melletti Dulles repülőtéren készült felvételeket mutatott be szerda este a CNN, amely az AP hírügynökségtől kapta a felvételeket.A repülőtéri biztonsági kamerák képein látszik, hogy a hatóságok félrevonnak és átvizsgálnak négyet az öt terrorista közül, akik utána gépre szálltak és belevezették azokat a védelmi minisztérium épületébe. Azért vetették őket további motozás és kézi fémdetektoros ellenőrzés alá, mert a fémkereső kapuk jeleztek náluk. Ezt követően azonban a felvételek tanúsága szerint minden további nélkül engedték őket felszállni a gépre.Látszik továbbá, hogy egy biztonsági ellenőr robbanószer nyomai után kutatva belenéz az egyik terrorista, Navaz al-Hazmi táskájába, detektorral átkutatja azt, majd továbbengedi őt, Szalem nevű fivérével együtt az American Airlines légitársaság 77-es számú járatára.A felvételt egy nappal azelőtt engedték bemutatni, hogy a merényletek körülményeit kivizsgáló, úgynevezett 9/11-es bizottság nyilvánosságra hozza jelentését, amely részletesen leírja annak a napnak az eseményeit.A képeken nem látszik, hogy az al-Kaida terrorszervezethez tartozó bűnözőknél volna kés vagy más éles tárgy, de akkor még a repülőgépek utasterébe szabad volt bicskát felvinni, amely a bizottság szerint lehetett is náluk.Az amerikai hatóságok Navaf al-Hazmiról és Halid al-Midharról 1999 eleje óta tudták, hogy köze van az al-Kaidához, és 2001. augusztus 24-én, vagyis 18 nappal a merényletek előtt feltették őket a keresett terroristák listájára.Az öt közül egyedül Hani Handzsurnál nem jelzett a fémkereső kapu. Később ő vette át a repülőgép vezetését, és kormányozta bele a Pentagonba. Al-Hazmi a merényleteket kitervelő Mohammad Atta jobbkeze volt.Az AP hírügynökség a felvételeket a Motley Rice ügyvédi irodától kapta meg, amely néhány olyan személyt képvisel a légitársaság és az érintett biztonsági cégek ellen indított perükben, akinek hozzátartozója áldozata lett a gépeltérítéses merényletnek.Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek körülményeit kivizsgáló amerikai bizottság szerint a merénylők hosszú időn keresztül kihasználták "a kormányzati hivatalok súlyos mulasztásait", de ezért a bizottság sem Bill Clinton előző, sem George Bush jelenlegi elnököt nem teszi felelőssé - áll a csütörtökön nyilvánosságra hozandó jelentésben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül