szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Egy kicsit abszurd arra gondolni 2005-ben, hogy a történelem egyik legnagyobb művészének műtermét találtuk meg. De ez történt. A bizonyíték a falakon van" - mondta Roberto Manescalchi a diafelvételekkel illusztrált keddi sajtóbemutatón.

Leonardo da Vici ötszáz éves freskókkal díszített műhelyét és egy boncolásra szolgáló, titkos szobát fedeztek fel Firenzében. A műhelyre és a tikos szobára a közelmúltban bukkantak a Santissima Annunziata kolostorban, amely évszázadokkal ezelőtt helyiségeket adott ki a művésznek, és amelynek valószínűleg a világhírű Mona Lisa múzsája is lakója volt.

Roberto Manescalchi az egyik felvételen bemutatott egy, a reneszánsz mester által festett Angyali üdvözlet című festményének Gábriel arkangyalához megdöbbentően hasonlító alakot. A Manescalchi által "A szellemnek" nevezett, a színes freskó előterében kirajzolódó fehér sziluett hiányzó figurájáról nem világos, vajon az angyalt eltávolították onnan, vagy sosem fejezték be.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Firenze: kiállították Leonardo da Vinci autóját

A hétvégétől látható a toszkán városban Leonardo da Vinci több mint ötszáz éve konstruált autója, az emberiség első önjáró járműve. Mindeddig senki nem értette, miként működhetett a félig óraműre, félig gépkocsira emlékeztető háromkerekű szerkezet.