szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barátokként, szövetségesekként és testvérekként üdvözölte a szlovákokat George W. Bush amerikai elnök Pozsony történelmi óvárosának legnagyobb terén mondott beszédében. A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalása az atomprogram és a vállról indítható rakéták témájában is eredménnyel zárult, s megcsillant a kelet-európai országok amerikai vízummentességének lehetősége is.

A hivatalos látogatáson Pozsonyban tartózkodó George Bush köszönetet mondott Szlovákiának azért, hogy kicsi, de szimbolikus jelentőségű alakulatot küldött Irakba, és az 1989-es csehszlovákiai bársonyos forradalom utáni első választásokat követő időszakhoz hasonlította a mostani iraki eseményeket.

"Az Önök példája ösztönzőleg hat az újonnan felszabadult népekre, megmutatja, hogy egy nagy eszmétől áthatott nép az egész világon terjesztheti a szabadságot" - mondta a Hviezdoslav téren összegyűlt több ezres tömeg előtt.

Amerikai-magyar viszony
Kifejezetten jó néven vették a tengerentúlon, hogy Budapest annak idején az elsők között jelentkezett a NATO égisze alatt Irakba küldött csapatokba. Ahhoz azonban, hogy a magyar állampolgárok belátható időn belül vízum nélkül utazhassanak az USA-ba, nem elég a Bush-kormány jóindulata.
A folytatáshoz klikkeljen ide.
A pozsonyiakhoz intézett beszéde előtt az amerikai vízumkiadás könnyítéséről és az iráni atomprogram okozta válság megoldásáról tárgyalt Mikulás Dzurinda kormányfővel a miniszterelnöki hivatalban és Ivan Gasparovic államfővel a Grassalkovich palotában. A szlovák kormányfői hivatalban az amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy Washingtonban már elkészült a vízumkényszer feloldásához vezető "útiterv". Az iráni atomprogramról szólva Bush reményének adott hangot, hogy diplomáciai megoldást tudnak találni a válságra. Szerinte az Európai Unió Iránnal tárgyaló három nagyhatalmát, Németországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot az Egyesült Államokkal közös cél vezérli, hogy az "ajatolláhok" ne tegyenek szert atomfegyverre.

© AP
Bush a pozsonyiaknak szóló beszédét követő magánprogramja keretében olyan egykori polgári aktivistákkal találkozott, köztük Haraszti Miklóssal is, akik a kelet-közép-európai térség szabadságáért és országaik demokratikus fordulatáért folytatott sok évtizedes küzdelem tevékeny részesei voltak. Bush vendégei között ott voltak az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltási folyamat ismert vezéregyéniségei, a szlovák Martin Bútora, s az 1944-es fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés egyik idős résztvevője, Vytautas Landsbergis volt litván elnök, Václav Havel közvetlen munkatársa és Ivan Klíma cseh író, a Charta 77 aláírói is.

Nukleáris biztonság, vállról indítható rakéták, vízumkényszer (Oldaltörés)

Vlagyimir Putyin és George W. Bush délután négy óra előtt nem sokkal ültek asztalhoz Pozsonyban, s találkozójuk során a következő pontokat érintették:

Orosz-amerikai együttműködés a nukleáris biztonság kérdésében

© AP
Az Egyesült Államok és Oroszország megegyezett: együttműködik a nukleáris biztonság kérdéseiben, hogy eredményesebben szállhassanak szembe a veszedelmesen bontakozó terrorista fenyegetéssel - olvasható a George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök közös közleményben.

Megegyeztek a felek abban is, hogy még az idén befejezik a kétoldalú tárgyalásokat a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés kérdéséről.

A tárgyalások négyszemközt, csupán a tolmácsok jelenlétében kezdődtek. A két államfőhöz később csatlakoznak a küldöttségek tagjai, orosz részről többek között, Szergej Lavrov külügy-, Szergej Ivanov védelmi miniszter, Igor Ivanov, a nemzetbiztonsági tanács titkára, amerikai részről pedig Condoleezza Rice külügyminiszter és Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Orosz-amerikai megállapodás a vállról indítható rakéták kérdésében

A vállról indítható légvédelmi rakéták terjedésének korlátok közé szorításáról, értékesítésük szigorú ellenőrzéséről szóló amerikai-orosz megállapodást írtak alá, az orosz-amerikai csúcstalálkozóhoz kapcsolódóan. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter látta el kézjegyével a dokumentumot. Mivel jelenleg csak az Egyesült Államok és Oroszország gyárt ilyen fegyvereket, a két nagyhatalom megállapodása jelentős lépés lehet ezek ellenőrizetlen terjedésének meggátolásában.

Bush a vízumkényszer fokozatos feloldását ígérte

A közép-európai térség országaival szembeni vízumkényszer "fokozatos feloldásának tervét" ígérte meg Pozsonyban George Bush, az Egyesült Államok elnöke. Az amerikai elnök azt mondta, hogy Washingtonban már elkészült a vízumkényszer feloldásához vezető "útiterv". Bush ígéretét a szlovák államfő, Ivan Gasparovic is megerősítette. Mint utólag kiderült, kettejük húszperces megbeszélésén zömmel a vízumkérdésről volt szó.

Az oroszországi demokrácia

George Bush amerikai elnök megosztotta tárgyalópartnerével a demokrácia oroszországi állapota miatti aggodalmait, megjegyezte ugyanakkor, hogy Oroszország óriási haladást ért el az elmúlt 15 évben. 
    
Értékelés

"Nagyon építőnek" nevezte George Bush amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott tárgyalását, amely a tervezett két és fél óránál valamivel tovább tartott (az eredeti négy órás programot annak kezdete előtt nem sokkal két és fél órában határozták meg). Mint mondta, az Egyesült Államok és Oroszország viszonyában több a közös érték, mint az olyan, amely elválasztja egymástól a két hatalmat.

Dzurinda ajándéka (Oldaltörés)

© AP
Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök egykori vasúti forgalmista jelzőtárcsáját és vonatindító sípját ajándékozta a Pozsonyba látogató George Bush amerikai elnöknek. Dzurinda szerint ezek az eszközök eredeti küldetésükön túlmenően többszörös jelképek is, mert az 1998-as választási kampányban piros vasutas-sapkával a fején, kezében ugyanezzel a jelzőtárcsával és e síp szavával indított beszédében ígérte meg a választópolgároknak, hogy ha rá szavaznak, akkor gyakorlott "forgalomirányítóként" bevezeti Szlovákiát a NATO-ba és az Európai Unióba. Dzurinda szerint Bush is több hasonló vonatot segített elindítani Közép-Európában, így az egykori Jugoszláviában, Ukrajnában, de Afganisztánban és Irakban is. "Azért ajándékoztam ezt a jelképet az elnök úrnak, hogy a jövőben is sok további vonatot tudjon elindítani jobb állomások irányába, a szebb jövő felé" - mondta a szlovák kormányfő.

Brüsszel és Németország után Pozsony Bush körútjának utolsó állomása volt. Amerikai elnök Bush előtt korábban nem járt Szlovákia területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Több mint 70 járatot töröltek Bush látogatása miatt

A német Lufthansa légitársaság a frankfurti repülőtérre érkező, illetve onnan induló járatainak tucatjait volt kénytelen törölni az amerikai elnök, George W. Bush érkezése miatt megszigorított biztonsági rendszabályok miatt; a törlések utasok ezreit érintik.

MTI Világ

Bush Pozsonyban van

Pozsonyba érkezett szerdán este George Bush, az Egyesült Államok elnöke, aki másnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytat megbeszéléseket a pozsonyi várban, egyszersmind hivatalos látogatás keretében Ivan Gasparovic szlovák államfővel és Mikulás Dzurinda kormányfővel tárgyal.

Világ

Bush-vizit Európában

Barátkozni, a régi viszonyt felmelegíteni jött George W. Bush amerikai elnök a héten Európába, és békülékeny beszédekkel igyekezett változást hozni az utóbbi időben fagyossá vált transzatlanti kapcsolatokba. A vitás ügyek többsége azonban továbbra is terítéken maradt, így nagy kérdés, hogy a Bush-vizit csak udvariassági látogatás volt-e, vagy valóban elindította a közeledést.

Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban