szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hitlerjugend tagja volt a pápai trón egyik lehetséges várományosa, Joseph Ratzinger bíboros, arra azonban nincsenek adatok, hogy atrocitásokban részt vett volna, sőt Magyarországon dezertált a német hadseregből – írta a The Sunday Times.

© AP
A vezető vasárnapi brit lap a pápaválasztási procedúra kezdete elé időzített cikkében azt írta: a katolikus egyház sok tagja előtt ismeretlen tény, hogy a német bíboros rövid ideig a hitleri ifjúsági szervezet tagja volt, és a német hadsereg egy légvédelmi ütegében szolgált.

Ez utóbbi egység a BMW egyik repülőgépmotor-gyártó üzemét védte; a gyárban akkoriban a dachaui koncentrációs táborból kivezényelt rabszolga-munkások is dolgoztak – áll a The Sunday Times riportjában.

John Allen, Ratzinger életrajzírója a lapnak azt mondta: Ratzinger csak rövid ideig volt a Hitlerjugend "nem túl lelkes" tagja.

Lord Janner, a brit Holokauszt Oktatási Alap elnöke ugyanakkor kijelentette: II. János Pál pápa óriási elismerést vívott ki azzal, amit a zsidó néppel és a zsidó népért tett. "Ha most olyasvalakit választanak (pápává), aki a háború idején a másik oldalon állt, az illető hátránnyal indul, bár ez nem jelenti azt, hogy hosszú távon ne értené meg ugyanúgy a zsidó világot foglalkoztató problémákat [, mint II. János Pál]" – mondta a brit főrend.

A The Sunday Times szerint nincsenek ugyan adatok arra, hogy Ratzinger bármilyen atrocitásnak részese lett volna, kritikusai jó eséllyel ellentétbe állítanák szerepét II. János Páléval, aki hazájában náciellenes színházi előadásokban szerepelt, és ő volt az első pápa, aki ellátogatott a római zsinagógába.

Ratzinger a brit lap szerint állítja, hogy soha nem vett részt harci cselekményben, és egyetlen lövést sem adott le, sőt fegyvere még csak meg sem volt töltve.

Joseph Ratzingert Magyarországra vezényelték, ahol tankcsapdák felállítása volt a feladata, és látta a haláltáborokba szánt magyar zsidók összegyűjtését, de már 1944 áprilisában dezertált, és néhány hetet hadifogolytáborban töltött – áll a The Sunday Times cikkében.

A lap szerint a háborús múltjával kapcsolatos kérdőjelek ellenére Ratzinger pápai esélyeit elsősorban az a konzervatív álláspont csökkenti, amelyet a hit kongregációjának vezetőjeként a katolikus ortodoxia védelmében tanúsított.

Az újság által név nélkül idézett egyik nyugati bíboros azt mondta: Ratzinger valószínűleg "nagyszerű pápa lenne, de fogalmam sincs, hogyan tudnám otthon megmagyarázni pápává választását". Egy liberális egyháztudós határozottabban fogalmazott, mondván: "rettenettel" töltené el, ha Joseph Ratzingerből pápa lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Ratzinger és Martini a legfőbb esélyesek a pápaválasztáson

A korábbi milánói érsek lehet Joseph Ratzinger bíboros egyetlen vetélytársa, amikor jövő hét hétfőn összeül a pápaválasztó konklávé. Előfordulhat, hogy egyikük sem szerzi meg a szükséges mennyiségű szavazatot, ebben az esetben újabb jelölteket állíthatnak a konklávé tagjai.

MTI Világ

Nincs egyértelmű esélyese a pápaválasztásnak

Mintegy húsz bíborost emlegetnek a pápaválasztás esélyeseként, a minap elhunyt II. János Pál lehetséges utódaként. Sokan feltételezik, hogy a lengyel pápa uralkodása után az olasz pápaválasztó bíborosok olasz pápát szeretnének.

MTI Világ

Könnyen lehallgathatók a pápaválasztók

A pápaválasztók ugyan bezárkóznak a sixtusi kápolnába, sőt azután is titokban kellene maradni annak, ami ott történik, de a dolgok valószínűleg nem sokáig maradnak rejtve. A pápaválasztás részletei a múltban sem maradtak titokban, s várhatóan most is minden kiszivárog - írja a római La Repubblica című napilap.

Vélemények

A következő pápa

Tíz évvel ezelőtt osztrák és német katolikusok egyfajta egyházi-népi kezdeményezés keretében olyan reformköveteléseket fogalmaztak meg, amelyek megoldása a mindenkori pápa kezében van: legyen az egyház testvéri közösség, ne pedig hatalmi struktúra, legyenek a nők egyenjogúként kezelve, egészen a pappá szentelésig menően, a papok maguk dönthessenek a nőtlenség ellen vagy mellett, a szexualitásról ne úgy tanítson az egyház, mintha az csak kísértés és bűn lenne, s egyáltalán, a szószékről ne pokollal fenyegető beszédek hangozzanak el, hanem az evangélium bátorító jó híre.

Világ

Ratzinger bíboros "az agresszív világias gondolkodást" bírálja

A nyugati világ és a gazdaság "kirekeszti Istent napjainkból" - állítja Joseph Ratzinger bíboros, a Vatikán hittani kongregációjának vezetője,aki szerint az egyneműek házasságának engedélyezése a "hanyatlás jele" volna. A bíboros a római La Repubblica napilapnak fejtette ki nézeteit.

MTI Világ

Már elkészült az új pápa ruhája

Róma központjában három fehér reverenda került ki a neves egyházi szabóság, a Gammarelli "divatház" belvárosi üzletének kirakatába: immár évszázadok óta e család minden konklávé előtt három méretben varr ruhát az új katolikus egyházfő számára.

Egy fiatal pár halt meg a zalai balesetben

Egy fiatal pár halt meg a zalai balesetben

Csirkemellet hív vissza az Auchan, mert szalmonellát találtak a töltelékben

Csirkemellet hív vissza az Auchan, mert szalmonellát találtak a töltelékben

Letiltja a képlopásokat a Facebook, azonnal töröltethet a fotó tulajdonosa

Letiltja a képlopásokat a Facebook, azonnal töröltethet a fotó tulajdonosa