szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tüntetők – az egyik az elnökválasztás jelöltjei közül kizárt politikus hívei – törtek be pénteken reggel Biskekben a kirgiz kormány épületébe, Kurmanbek Bakijev ügyvezető államfő lemondását követelve.

Mintegy 2000 fős tömeg követelte a kormány székháza előtt, hogy vegyék vissza a július 10-re tervezett elnökválasztás jelöltlistájára Urmatbek Bariktabaszov üzletembert, akit a választási bizottság azzal az indoklással törölt a listáról, hogy az illető kazah állampolgár.

A tüntetők közül mintegy százötvenen hatoltak be az épületbe. A tömeg szabályosan félresöpörte az ellenállást nem tanúsító közel 60 rendőrt és 20 nemzeti gárdistát, akik az épületben teljesítettek szolgálatot. A kormánytisztviselők elmenekültek az épületből. A rendőrség korábban lezárta a teret az épület körül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A legfelsőbb bíróság épületét támadták Kirgizisztánban

Több mint 200 tüntető próbálta elfoglalni szerdán reggel Biskekben a kirgiz legfelsőbb bíróság épületét. A botokkal és kövekkel felszerelkezett tüntetők, akik magukat politikai orientációjuk megjelölése nélkül "a nép pártján állóknak" nevezték, összeütköztek az épületet biztosító rendőrökkel.

MTI Világ

Tüntetők foglalták el a kirgiz legfelsőbb bíróság székházát

Legkevesebb nyolcvan tüntető elfoglalta szerdán Kirgizisztán legfelsőbb bíróságának a székházát, követelve, hogy mondjon le a bíróság minden tagja. A kormány székházánál más tüntetők a nemzetbiztonsági szolgálat ideiglenes vezetőjének menesztését követelték.

MTI Világ

A kirgiz parlament elnöke szerint engedélyezni kell Akajev hazatérését

Engedélyezni kell Aszkar Akajev megbuktatott kirgiz államfő hazatérését Oroszországból, hogy Kirgizisztánban tárgyalhassanak vele lemondásáról - jelentette ki csütörtökön Omurbek Tekebajev, a kirgiz parlament elnöke Dimitrij Rupellel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökével folytatott biskeki megbeszélésén.

MTI Világ

Orrbalőtték a kirgiz elnökjelöltet

Bajaman Erkinbajev ellen merényletet kíséreltek meg. A dúsgazdag üzletember és politikus saját maga jelentette be a hírt az ország parlamentje előtt.

MTI Világ

A kirgiz parlament megvonta Akajev előjogait

A kirgiz parlament pénteken megvonta a hatalomból elűzött Aszkar Akajev elnök előjogait, amelyeket korábban törvény biztosított a közép-ázsiai köztársaság függetlenség utáni első államfőjének, de ismét elnapolta lemondása hivatalos elfogadását és az új elnökválasztás időpontjának kitűzését.

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát

Kína szerint mindenhol be kellene vezetni a QR-kódos személyellenőrzést, hogy újra lehessen utazgatni

Kína szerint mindenhol be kellene vezetni a QR-kódos személyellenőrzést, hogy újra lehessen utazgatni

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L