szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Önként fel akarta adni magát a Nemzetközi Törvényszéknek Radovan Karadzsics - állítja a vádlott volt ügyvédje, aki szerint a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb elnök csak azért nincs most Hágában, mert Washington nem fogadta el az általa támasztott, teljesen elfogadható feltételeket.

Giovanni Di Stefano ügyvéd azt állítja a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban szerdán megjelent interjújában, hogy a volt boszniai szerb elnök 1998-ban, majd még egyszer 1999-ben is rajta keresztül tájékoztatta Madeleine Albright akkori amerikai külügyminisztert, hogy feladja magát Hágának, amennyiben elfogadják öt feltételét.

Di Stefano szerint Karadzsics teljesen elfogadható dolgokat kért, de Albright mindezt "simán elutasította", és tulajdonképpen az amerikai kormányzat a felelős azért, hogy a vádlott még mindig szabadlábon van.

Az ügyvéd szerint Karadzsics azt kérte, hogy senki se fényképezhesse őt megbilincselve, azonnali és közvetlen járattal akart Hágába menni, elvárta volna, hogy méltósággal és tisztelettel bánjanak vele. A volt elnök negyedik és ötödik feltétele az volt, hogy szerb ügyvéd védje Hágában és "házi őrizetű" rendszerben legyen fogva tartva.

Di Stefano közölte, hogy ő személyesen írta le az említett öt feltételt, és személyesen adta át Madeleine Albrightnak. Szerinte az amerikai kormányzat azért utasította el a feltételeket, mert akkoriban még nem állt érdekében, hogy Karadzsics a törvényszék elé álljon, és Washingtonban nem készültek fel a perre. Az ügyvéd csak azt az egyet sajnálja, hogy akkoriban nem adta át a követeléseket a hágai törvényszék főügyészének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Megjelenik Karadzsics önéletrajzi regénye

A hágai Nemzetközi Törvényszék letartóztatása elől kilenc éve bujkáló Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető önéletrajzi ihletésű regénye hamarosan megjelenik Belgrádban.

Világ

Megint nem fogták el Karadzsicsot

Ismét sikertelenül próbálták csütörtökre virradó éjjel elfogni a NATO katonái Radovan Karadzsics boszniai szerb vezetőt Paléban.

Világ

Karadzsics Belgrádban van?

Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek volt vezetője Belgrádban tartózkodik - jelentette ki szerdán Brüsszelben a törvényszék főügyésze. Belgrádban cáfolják Del Ponte állításait.

MTI Világ

Feleségével látták ebédelni Karadzsicsot

Zlatko Miletics boszniai rendőrfőnök azt állítja, hogy a világ talán legkeresettebb feltételezett háborús bűnösét, Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt április elején feleségével látták ebédelni egy dél-boszniai étteremben, és a hír megbízható forrásból származik.

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”