szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Példátlan csempészszállítmányt foglaltak le védett antilop szőréből készült kendőkből svájci vámosok - jelentette a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW).

Az 537 darab shahtoosh-kendő - a tibeti antilop szőréből készült vállkendő - piaci értéke 2,5 millió euró. Ennyi kelme előállításához 1600 állatot, a faj teljes populációjának több mint 3 százalékát kellett elpusztítani - hívja fel a figyelmet a szervezet Brüsszelben kiadott közleményében.

A fajt a kihalás fenyegeti. A terméket már húsz éve betiltották, ám kereskedelme illegálisan ma is tovább folyik. Európában tízezer eurót is megadnak egyetlen sálért. 
 
A shahtoosh a legfinomabb szövet a világon. A tibeti antilopot nem lehet fogságban szaporítani, ezért a shahtoosh alapanyagához a vadon élő populáció gyérítésével jutnak hozzá. A faj egyedszáma az elmúlt egy évszázad alatt több millióról mintegy ötvenezerre csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!