szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki egy olasz bíróság háborús bűncselekmények miatt tíz náci német katonára, akik részesei voltak több mint félezer civil lemészárlásának a toscanai St. Anna di Stazzema községben, több mint 60 évvel ezelőtt.

Már bőven nyugdíjasok
Az elítéltek - akik géppuskával és kézigránátokkal végeztek az olasz falu összeterelt lakóival, köztük sok nővel és gyermekkel - valamennyien a "Reichsführer SS" páncélos hadosztály katonái, illetve tisztjei voltak, jelenleg nyugdíjasok, életkoruk 78 és 93 év között van.    
A 16. páncélos SS-hadosztály katonái jelenleg Németországban élnek. Berlin nem adja ki őket más országoknak, mert azt tiltja a német jog. La Spezia városának katonai törvényszéke hosszas tárgyalás után szerda este hirdetett ítéletet, gyakorlatilag elfogadva az ügyész által kért legsúlyosabb büntetést mind a tíz vádlott ügyében.
   
A védők szerint ugyanakkor több SS-katona határozottan tagadta, hogy a vérfürdő idején az olasz faluban tartózkodott volna, bár némelyikük elismerte, hogy polgári lakosokra tüzelt. Szerintük a vád "absztrakciókra és feltételezésekre" épült, nem pedig konkrét bizonyítékokra. 
   
A tárgyaláson részt vett a baden-württembergi tartományi bűnügyi hivatal (LKA) képviselője is, aki az ARD televízióban elmondta: Stuttgartban szintén folyik a nyomozás, mivel tömeggyilkosságok a német jog szempontjából sem évülnek el.  A vádemeléshez azonban egyelőre nem áll kellő mennyiségű és pontosságú adat a német hatóságok rendelkezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Már a második világháborúban is az amerikai csapatok kivonását követelték?

A náci Németországgal vívott háború egyik legvéresebb hónapját követően az Egyesült Államok képviselőházának republikánus vezetői követelték az amerikai katonák Európából való kivonását, mondván: a nácik nem jelentenek közvetlen veszélyt az országra - áll egy interneten terjesztett körlevélben.

MTI/hvg.hu Világ

Hatvan éve ért véget a világháború Európában

A Győzelem Napját ünneplik egész Európában a hivatalos moszkvai ünnepségek előestéjén. Magyarországon a Kossuth téren tartják a központi megemlékezést. A hétfői moszkvai ünnepségre több mint ötven állami vezetőt várnak. Ám vannak olyan állami vezetők, akik nem jelennek meg Moszkvában.

MTI Világ

A világháború európai végének 60. évfordulójára emlékeztek

Bush egy hollandiai amerikai temetőben a szabadság áldozatairól és az ezért fizetett nagy árról beszélt, Putyin orosz államfő Moszkvában a Független Államok Közösségéhez tartozó országok szerepét méltatta a gyõzelemben. Berlinben, Londonban, Párizsban is nagyszabású ünnepségeket, és megemlékezéseket tartottak a győzelem napján.

Ez az ünnep más lesz: megjött a Microsoft 2020-as karácsonyi reklámklipje

Ez az ünnep más lesz: megjött a Microsoft 2020-as karácsonyi reklámklipje

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus-oltás Szlovéniában

Ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus-oltás Szlovéniában