szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentős elismerést kapott a magyar vámszervezetek munkája: a Vám Világszervezet (WCO) brüsszeli éves kongresszusán Nagy János vezérőrnagyot, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) országos parancsnokát választották meg a WCO egyik alelnökévé. A szervezet történetében ez az első eset, hogy magyar, s véle közép-európai szakember kapja meg ezt a tisztséget.

Nagy János a kongresszus szombati befejezése után a távirati iroda brüsszeli tudósítójának elmondta: ő az európai régió képviseletében lett alelnök. Ez az övezet az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig tart, s ennek megfelelően elég nagyok a különbségek az ide tartozó 49 ország vámszervezetei között is.

Nagy János alelnökként azt tartja legfontosabb célkitűzésének, hogy az európai régió két fele, az EU-tagok és az unión kívüli országok között minél gyorsabb legyen az áruszállítások menete, s minél kevesebb időt, energiát és költséget jelentsen a vámellenőrzés.

Más forrásból az MTI megtudta, hogy az új eljárások a magyar vámigazgatásnál akkor fognak megjelenni, amikor elkészül az Európai Unió modernizált vámkódexe. Ez utóbbin Brüsszelben nagy erőkkel dolgoznak, hogy jövőre hatályba léphessen.

A Vám Világszervezet (WCO) 1952-ben jött létre, s 166 ország vámszervezeteit tömöríti. Titkársága Brüsszelben működik, minden évben kongresszust tart, s legfőbb feladata a közös irányelvek kidolgozása, a képzés, a tapasztalatcsere hatékonyabbá tétele. Egyik regionális képzési központja egyébként Magyarországon működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirschler Richárd Vélemény

Amikor a vámőrség az automata sakkpartnerekre vadászott

Az 1980-as nyár jó hírrel lepte meg a turistákat: hároméves valutakeretüket 10 százalékkal, 5000 forintra emelték. Így több, mint 200 dollárt lehetett kiváltani. A forint azonban még idehaza sem volt átváltható: volt bér-forint és volt költség-forint. A vámőrség parancsnoka kampányt hirdetett az automata sakkpartner-csempészek ellen. Volt olyan Közért, ahol a polcon sorakozó sűrített paradicsomok életkora az öt évet is meghaladta.

Gazdaság

A vámosok nem, de az APEH kutathat a lakásban

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vállalkozási tevékenységgel összefüggő helyszín, gépjármű, magánlakás átvizsgálását lehetővé tevő törvényi szabályokat, kimondta azonban, hogy az átvizsgálás intézménye nem tekinthető alkotmányellenesnek.

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat