szerző:
hvg.hu

Egy ócska terepjáróért gyilkolt meg brutálisan egy helybéli taxist három magyar férfi Szenegálban. Tettükért akár életük végéig is egy szenegáli börtönben raboskodhatnak. Kik a rablógyilkossággal vádolt honfitársaink és mit kerestek a távoli Afrikában? Ennek járt utána a hvg.hu.

Életfogytiglani börtönbüntetés várhat arra a három magyar férfira, akiket rablógyilkosság vádjával tartóztattak le a múlt héten Szenegál déli részén. A 25 éves G. Gézát, a 30 éves F. Tamást és a 27 éves N. Zoltánt egy rendszám nélküli terepjáróban tartóztatták fel a guineai határ közelében, miután egy katonai járőrnek gyanús lett a rendszám nélküli gépkocsival dél felé tartó három fehér férfi.

A katonaruhában utazó, magukat magyar útlevéllel igazoló férfiak a járőr kérésére nem tudták bemutatni a terepjáró iratait. Később kiderült, hogy a gépkocsi tulajdonosa egy szenegáli taxis, akit a magyarok pár nappal korábban kegyetlenül meggyilkoltak: hátrakötötték a kezét,  és a fejére húzott nejlonzacskóval megfojtották. A gyilkosságot a gyanúsítottak beismerték.

Két exkatona és egy asztalos

Az egyik gyanúsított, a Mercury becenevű G. Géza budapesti. Nemrég dezertált a francia idegenlégióból, azt megelőzően pedig Szolnokon volt katona. Információink szerint a férfi nővérének barátja – miután megtudta, mibe keveredett az egykori légiós – az egyik magyarországi muszlim közösség elnökénél puhatolózott: segítene-e abban, hogy szenegáli muszlim vezetők G. Géza érdekében közbenjárjanak a hatóságoknál? A muszlim közösség vezetője állítólag hajlandó lett volna segíteni, ám végül a család jelezte: inkább a Külügyminisztériumtól vár segítséget.

A másik két gyanúsított közül N. Zoltán szintén katona volt: szerződéses bakaként öt hónapig az afganisztáni magyar misszióban szolgált, de fegyelmi okok miatt szerződést bontott vele a hadsereg. Harmadik társuk, F. Tamás asztalos, ám évek óta munkanélküli. N. Zoltán és F. Tamás is egy Balaton-parti településről származik. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy a három férfi közül az Afganisztánt megjárt N. Zoltán gyilkolta meg a taxist.

Délnek mentek

Sierra Leonéba igyekeztek
A hvg.hu információi szerint kihallgatásuk során a magyarok azt állították: Szenegálból autóval Sierra Leonéba akartak menni, hogy ott egy gyémántbányában dolgozzanak biztonsági emberként.

Ez azonban arra utal, hogy nemcsak helyismeretük nem volt, de a Sierra Leone-i viszonyokat sem ismerték igazán. A gyémántbányákban gazdag nyugat-afrikai országba ugyanis csak érvényes vízummal lehet beutazni, Sierra Leone-i vízuma azonban értesüléseink szerint egyik férfinak sem volt. Ráadásul ezekbe a bányákba általában helyiekből toboroznak biztonsági embert, illetve nemzetközi biztonsági cégeket foglalkoztatnak – utóbbiak azonban nem az „utcáról” szerzik embereiket. Az sem kizárt, hogy a magyarok útjuk során eltévedtek, s így futottak bele a katonai járőrbe.

A rablógyilkossággal vádolt magyarok most egy volt kaszárnyából átalakított dakari börtönben vannak előzetes letartóztatásban. „A dél-amerikai börtönviszonyokhoz képest, ahol a fogva tartottak szabadon kószálhatnak és gyilkolhatnak, Szenegálban jobbak a börtönviszonyok, mind a biztonság, mind pedig az ellátás minőségének tekintetében. Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy ez mégiscsak egy afrikai börtön, ahol a betegségek, köztük az AIDS mellett, a börtöntársak jelenthetik számukra a legnagyobb veszélyt” – mondta a hvg.hu-nak dr. Suha György, Gambia bécsi állandó képviselője, egyben az országának budapesti főkonzulja. Sok függ attól, hogy a gyanúsítottak, fehér emberként, a francia nyelvvel esetleg hadilábon állva, milyen pozíciót vívnak ki a börtönhierarchiában. Azaz: túlélik-e egyáltalán a börtönt?

Ha túlélik egyáltalán (Oldaltörés)

Magyar rabok külföldön

A külföldre utazó magyarok többsége tiszteletben tartja a helyi szokásokat, mégis több százan vannak évente, akik összeütközésbe kerülnek a törvénnyel. Tavalyelőtt például 871 magyar állampolgárt vettek őrizetbe határainkon kívül, s ebből 644 esetben lett büntetőügy. (Összehasonlítás-képpen: 2003-ban 718 őrizetbe vétel és 519 büntetőügy volt, míg az ezt megelőző években ez a szám egy-két ezres nagyságrendű volt.) Az esetek zöme az európai nagyvárosokra és a magyarok által kedvelt utazási célországokra koncentrálódik. Ausztria vezeti a toplistát, de Olaszországban is gyakran fordul elő, hogy magyarokat vesznek őrizetbe. Távoli országokban is raboskodnak magyarok. 2004-ben például Thaiföldön összesen négy magyart vettek őrizetbe és három büntetőügy zajlott, míg Kolumbiában négy büntető-ügybe keveredtek magyar állampolgárok.

Halálbüntetés ugyan Szenegálban nincs, de Dr. Suha György kétli, hogy életfogytiglani börtönnél enyhébb büntetéssel ússzák meg, bár a kirendelt dakari védőügyvéd ismert és szakmailag nagyrabecsült szenegáli jogász. Az viszont szinte bizonyos, hogy évek telhetnek el, amíg ügyükben ítélet születik. Csak abban reménykedhetnek, hogy lehetőségük nyílik a büntetés magyarországi letöltésére, ám ez is csak az ítélethozatal után lenne lehetséges.

Előfordult már, hogy kisebb kihágásokért 1-2 nap fogdára ítéltek magyarokat, de ilyen súlyos bűncselekményt még nem követtek el magyar állampolgárok a térségben – állítja dr. Suha György. Jóllehet a legnagyobb szenegáli napilap szalagcímen közölte a hírt a „magyar turisták által meggyilkolt” szerencsétlen taxisofőrről, Dr. Suha György szerint a régióban emiatt nem érheti hátrány az odalátogató magyarokat. „Szenegálban évente egy tucatnyi magyar fordul meg. A magyarok inkább Gambiába mennek, ott azonban nem volt visszhangja a rablógyilkosságnak” – mondja.

Egy rejtélyes gyilkosság

G. Gézát, F. Tamást és N. Zoltánt egy másik gyilkossággal összefüggésben is kihallgatták a rendőrök. Négy hónappal ezelőtt ugyanis holtan találtak Szenegálban egy magyar férfit, nejlonzacskóval a fején, azaz úgy, ahogy később a három magyar férfi taxis áldozatát. A hvg.hu információi szerint azonban a két eset között nincs összefüggés, valószínűleg csak véletlen egybeesésről van szó. A most letartóztatott magyarok ugyanis ebben az időben nem tartózkodtak Szenegálban, szenegáli vízumukat is csak áprilisban állították ki Budapesten.

Mint megtudtuk, a nejlonzacskóval a fején holtan talált magyar férfi egy Dakartól mintegy 600 km-re található aranybányában dolgozott, családjának egy része ugyancsak az afrikai országban élt. Halála körül rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Holttestére lakásában találtak rá, ám nyoma sem volt rablógyilkosságnak, a házból semmi nem tűnt el. Bár minden bizonnyal gyilkosság áldozata lett, az igazságügyi orvos szakértő mégis először mérgezést állapított meg.

Dezső András

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dezső András (hvg.hu) Világ

Ausztriában raboskodik a legtöbb magyar

Évente több száz magyar állampolgár kerül összeütközésbe a törvénnyel külföldön - honfitársainkat leggyakrabban engedély nélküli tartózkodás vagy illegális munkavállalás miatt veszik őrizetbe. Legtöbbjük európai börtönökben tölti büntetését, de néhányan távoli országok fegyintézeteinek rabjai.

Lehet, hogy érdemes lecserélnie a Google keresőt erre

Lehet, hogy érdemes lecserélnie a Google keresőt erre

A TASZ Kövér Lászlónak: A szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet

A TASZ Kövér Lászlónak: A szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet

Ha belevág a borsóprotein-gyártásba, a Wall Street farkasa lehet Leonardo DiCaprióval

Ha belevág a borsóprotein-gyártásba, a Wall Street farkasa lehet Leonardo DiCaprióval

Tengervízből képes áramot fejleszteni egy új generátor, ráadásul kétféleképpen teszi mindezt

Tengervízből képes áramot fejleszteni egy új generátor, ráadásul kétféleképpen teszi mindezt

Hatezer forintért és némi édességért ütöttek agyon egy férfit Hajdúhadházon

Hatezer forintért és némi édességért ütöttek agyon egy férfit Hajdúhadházon

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke