Nem mutat megbánást a rendőrségi kihallgatáson az amstetteni rém, leányának 1984-es bezárását azzal indokolta, hogy „Elisabeth nehéz gyerek volt”, ő csak meg akarta óvni attól, hogy "drogos legyen”.

A 73 esztendős Josef Fritzlnek a kezdeti konok hallgatás után megeredt a nyelve, s igyekszik a 24 év történetét, amelynek során a ma 42 esztendős, de hatvannál is idősebbnek kinéző lányát mindvégig a föld alatt tartotta.

Beismerte, hogy a hét gyermeknek (közülük egy meghalt), akiket lánya az évek során világra hozott, ő az apja. Cáfolta viszont lányának állítását, hogy embertelenül bánt vele, hogy megtörésére, a kezdeti hónapokban egyfolytában bilincsben tartotta. Arra a kérdésre, hogy a hat gyerekből miért csak hármat vitt fel bunkerszerű házának legális világába, Fritzl azt válaszolta, hogy ezek a gyerekek túl hangosak voltak ahhoz, hogy a pincében maradhassanak.

© AP
A rendőrség, tanulva Natascha Kampusch történetéből, a mintegy 60 négyzetméteres földalatti otthonról – a privátszféra védelmében - csak rajzokat mutat. Közzétette viszont Josef Fritzl fényképét, hogy minél több tanú jelentkezzen, s segítse megoldani a sok ponton még mindig homályos rémtörténetet.

Fritzl - állítólag mindvégig mit sem sejtő- felesége (ő is hét gyermeket szült férjének), a mártíriumon átment leánya és az öt unoka Amstetten kórházának egy külön részlegében vannak, a kezelésüket irányító neurológus szerint még egyáltalán nincsenek kihallgatható állapotban. Mindenesetre együtt vannak, s folyamatosan kommunikálnak. Az orvos szerint a föld alatt született és növekedett gyermekek fizikai állapota meghökentően jó, lelki sérülésük azonban olyan mértékű, hogy teljes kigyógyulásuk az elhúzódó sokkos állapotból, kétséges. Soktagú team szerveződik a család kezelésére, mindenkire jut külön pszichológus, s a gyógyító csapatban logopédus is helyet kapott.

© AP
Közben Alsó-Ausztriában, a szörnyűségek tartományában erősödik a kritika a hatóságokkal szemben. Kiderült ugyanis, hogy Josef Fritzl ellen a hetvenes években már folyt bírósági eljárás egy vadidegen nő megerőszakolása miatt, iratait azonban elő sem vették a gyámügyi hatóságok, amikor háromszor is azzal a mesével állt elő, hogy külföldi szektában élő lánya tette ajtaja elé gyermekeit, szüleire bízva nevelésüket. Állításának egyetlen bizonyítéka az a levél volt, amelyet kényszerítésére az „egy szinttel” lejjebb élő leánya írt az örökbefogadásról. Ez a levél az első talált gyermekkel együtt bukkant fel, a két másikat már nem adoptálták a nagyszülök, hanem gondozásba vették, amivel állami támogatás is jár.

Bírálják bel- és külföldön egyaránt a szomszédságot, a közvélemény egyszerűen felfoghatatlannak tartja, hogy közel negyedévszázadon át nem vettek észre semmi szokatlant. Megszólalt a betonszerű ház egyik volt lakója, aki 12 évig bérelt lakást Fritzléknél. Csak most utólag emlékszik, hogy mintha többször is kopogást hallott volna a pincéből, ahová egyébként a háziúr a bérlőinek is szigorúan megtiltotta a belépést.

Az eddigi információk szerint feltételezhető, hogy a hosszú évtizedeken át kettős életét félelmetes energiával szervező Fritzl az idén mindenképpen „családegyesítésre” készült, fogva tartott leányával még januárban levelet íratott, amiben a „lány” jelezte, hogy megelégelte a szekta-életet, nyáron vissza akar térni gyermekeivel szülei otthonába. Ezt a megtervezett felbukkanást húzta keresztül a 19 esztendős földalatti unoka váratlan megbetegedése.

Földvári Zsuzsa (Bécs)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jön a tél, Budapesten is elindult a távfűtés

Jön a tél, Budapesten is elindult a távfűtés

Kiderült, mikor távozik a Ryanair vezére?

Kiderült, mikor távozik a Ryanair vezére?

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Török lap: Megkínozták és lefejezték a szaúdi újságírót

Török lap: Megkínozták és lefejezték a szaúdi újságírót

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?