szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság valószínűleg megvon Bulgáriától mintegy 500 millió euró európai uniós támogatást a jövő héten, és figyelmezteti Szófiát, hogy további EU-pénzeket veszíthet, ha nem lép fel keményebben a korrupció ellen - közölték európai uniós források.

Az EU végrehajtó szerve jelentéseket fogad el július 23-án a bulgáriai és romániai igazságszolgáltatási reformról, a korrupció és más bűnözési formák elleni bulgáriai és romániai küzdelemről, valamint arról, hogyan kezelik az EU-tól érkező pénzeket  a két délkelet-európai országban.

Brüsszel egyelőre titokban tartja a jelentések tervezetét még a bukaresti és a szófiai kormányok előtt is, de egy EU-tisztségviselő, aki ismeri a dokumentumok tartalmát, részleteket közölt belőlük szerdán a Reuters brit hírügynökséggel.

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint az Európai Bizottság mindkét országot elmarasztalja a korrupció mértéke és az igazságszolgáltatási rendszer hiányosságai miatt, ám egyelőre csak Bulgária veszít el EU-pénzeket ezzel összefüggésben. Pontos számot nem közölt, de azt mondta, hogy félmilliárd euró körül lesz a megvonandó összeg.

Az a fenyegetés, hogy további pénzeket is megvonhatnak Bulgáriától, még inkább aggaszthatja Szófiát, amely 11 milliárd eurónyi mezőgazdasági és térségfejlesztési támogatásra számít a 2007-2013-as költségvetésből.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bulgária elismerte Koszovó függetlenségét

Bulgária csütörtökön elismerte Koszovót független államként. A két ország fővárosában rövidesen megnyílnak a nagykövetségek - ismertette a BTA hivatalos bolgár hírügynökség a szófiai kormány döntését.

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért